image

China verbiedt virusscanners Kaspersky en Symantec - update

maandag 4 augustus 2014, 11:37 door Redactie, 4 reacties
Laatst bijgewerkt: 04-08-2014, 16:02

De Chinese overheid heeft het Russische Kaspersky Lab en het Amerikaanse Symantec van een lijst met goedgekeurde beveiligingsleveranciers gehaald. Daardoor mogen alleen nog Chinese virusscanners en beveiligingssoftware op systemen van de Chinese overheid worden gebruikt.

De overgebleven bedrijven op de lijst van leveranciers zijn namelijk allemaal Chinese anti-virusbedrijven, namelijk Qihoo 360, Venustech, CAJinchen, Beijing Jiangmin en Rising. Dat meldt de Chinese staatsmedia via Twitter en een artikel in de People's Daily. Naast de lijst met beveiligingssoftware zouden Chinese softwarebedrijven ook domineren in de lijst met aanbieders van besturingssystemen, waar alleen Microsoft als buitenlands bedrijf nog op staat.

Een aanleiding voor het weren van de buitenlandse bedrijven werd niet gegeven. In mei kondigde het Internet Information Office van de Chinese overheid aan dat het de IT-producten en diensten die voor de nationale veiligheid en algemeen belang worden gebruikt zou controleren.

Vorige maand werd het gebruik van Symantec's Data Leakage Prevention (DLP)-oplossing door één ministerie al aan banden gelegd. Sindsdien zou Symantec met de Chinese autoriteiten in gesprek zijn. Ook Kaspersky Lab laat tegenover Reuters weten dat het de zaak in onderzoekt heeft en in gesprek met de autoriteiten is. Verdere details konden echter nog niet worden gegeven.

Update 16:02

Kaspersky Lab laat in een verklaring tegenover Security.NL weten dat er geen bewijs is dat de producten van het anti-virusbedrijf door de Chinese overheid zijn verboden. De goedkeuring van alle buitenlandse beveiligingsaanbieders zou tijdelijk zijn opgeschort, waardoor alleen Chinese leveranciers op de goedgekeurde lijst overblijven. De beperking zou echter alleen gelden voor federale overheidsinstellingen en niet voor regionale overheden of grote ondernemingen, aldus het anti-virusbedrijf.

Reacties (4)
04-08-2014, 12:29 door Profeet
Ook Rusland gaat nu in de ban? Dat had ik niet verwacht.
04-08-2014, 13:12 door Anoniem
Dat klinkt alsof de overheid controle wilt houden over welke software mag worden gedetecteerd door de virusscanners.
04-08-2014, 14:16 door Anoniem
Kaspersky is tegenwoordig net zo Russisch als dat Oblomov Vodka dat is.
Dat Eugene vanuit zijn huis op de oude russische basis van de Krim kan kijken en daar nog de scepter zwaait wil niet zeggen dat via een van de 200 kantoren over de hele wereld en minstens twee in de VS meuk naar binnen kan bliepen wat ze in China niet handig vinden.
04-08-2014, 14:18 door Anoniem
Door Anoniem: Dat klinkt alsof de overheid controle wilt houden over welke software mag worden gedetecteerd door de virusscanners.
+1, ware het niet dat dit om de Chinese overheid gaat en niet om particulieren, bedrijven en instellingen. Al kun je je afvragen hoeveel vingers in de pap diezelfde overheid heeft bij bedrijven en instellingen.

OT: Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Met die regel in het achterhoofd zijn Chinese AV's ook onbetrouwbaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.