image

Onderzoekers ontwikkelen privacyschil voor Android

dinsdag 5 augustus 2014, 09:59 door Redactie, 7 reacties

Onderzoekers hebben een nieuwe oplossing ontwikkeld waardoor Androidgebruikers meer controle over hun privacy krijgen. De software heet NativeWrap en is bedacht door onderzoekers van de Universiteit van North Carolina. Het biedt gebruikers een derde optie om het web te gebruiken.

Op dit moment hebben gebruikers namelijk twee manieren; ze kunnen of een browser gebruiken of specifieke apps installeren, bijvoorbeeld voor Facebook of Twitter. Volgens de onderzoekers hebben beide manieren nadelen. Apps vragen om permissies die niet altijd nodig zijn en kunnen privacygegevens lekken of voor andere beveiligingsproblemen zorgen.

En het gebruik van een browser zorgt ervoor dat de gebruiker over het web kan worden gevolgd. NativeWrap geeft gebruikers een derde optie om op hun smartphone of tablet het web te gebruiken. Het laat gebruikers namelijk elke website of app in een lokale app op de telefoon "wikkelen".

Deze wikkel, die van security best practices gebruikt maakt, vormt een soort van privacyschil. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld via NativeWrap een eigen Facebook app te maken om toegang tot het sociale netwerk te krijgen, maar waarbij de gebruiker volledige controle over de relevante permissies heeft. NativeWrap is via Google Play te downloaden. De broncode is via deze website van de universiteit te bekijken.

Image

Reacties (7)
05-08-2014, 11:09 door Anoniem
XPrivacy lijkt mij nuttiger...
05-08-2014, 11:10 door Anoniem
Als ik het onderzoek goed begrijp is dat ze in elke gegeneerde app een browser stoppen die alleen een bepaalde domein mag aanspreken. Hun argumentatie is dat de website in de browser zit, waardoor de privacy van de telefoon gewaarborgd blijft. Zelf hebben ze momenteel maar 2 privacy opties ingebouwd. Ik vind het daardoor een overstatement om te zeggen dat de gebruiker 'volledige controle over de relevante permissies' heeft. Uit de testen die ze hebben gevoerd blijkt dat hun browser bijna dezelfde HTML5 support heeft als Chrome.
05-08-2014, 15:10 door Anoniem
Door Anoniem: XPrivacy lijkt mij nuttiger...
Root permissies nodig, misschien voor de gemiddelde Android baas wat onhandig
05-08-2014, 15:45 door golem
Door Anoniem: XPrivacy lijkt mij nuttiger...
Alleen moet je daarvoor je telefoon rooten. Bij deze niet.
06-08-2014, 09:10 door johanw
Door golem:
Door Anoniem: XPrivacy lijkt mij nuttiger...
Alleen moet je daarvoor je telefoon rooten. Bij deze niet.
Root is voor een Android toestel sowieso noodzakelijk als je een beetje controle wilt houden. Niet alleen om Facebook permissies te weigeren, maar ook als je advertenties wilt tegenhouden en echte backups wilt maken van je toestel.
06-08-2014, 09:28 door Anoniem
Door Anoniem: XPrivacy lijkt mij nuttiger...
XPrivacy moet aangepast worden zodat je zonder root deze functionaliteit kunt activeren.
Toch wel idioot dat ik op mijn telefoon tig applicaties heb staan die ik niet wil en er niet afkrijg. Begrijp niet dat ze zo'n ding dan smartphone noemen.
07-08-2014, 15:00 door Anoniem
oven van de hak op de tak ik vind dat apple de android brouser moet aanbieden voordat ze hun eigen brouser installeren .
waarom ?

microsoft moet chrome ook aanbieden waarom dan ?
en anders om niet ? echt weer iets voor NL

iemand een goede verklaring ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.