image

Wetenschappers luisteren gesprek af via zakje chips

dinsdag 5 augustus 2014, 11:41 door Redactie, 8 reacties

Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), Microsoft en Adobe zijn erin geslaagd om een gesprek in een geluidsdichte kamer deels af te luisteren door de vibraties van een zakje chips op te nemen en vervolgens te analyseren.

De onderzoekers ontwikkelden een algoritme dat een audiosignaal aan de hand van de vibraties van objecten kan reconstrueren. Naast een zakje chips lukte het de onderzoekers ook om audiosignalen aan de hand van de bewegingen van aluminiumfolie, de bladeren van een plant en het oppervlak van een glas water te achterhalen. Daarbij kunnen de opnamen van de objecten op een afstand van 5 meter worden gemaakt.

Vibraties

"Als geluid een object raakt zorgt het ervoor dat het object vibreert", zegt onderzoeker Abe Davis. "De beweging van deze vibraties creëert een zeer subtiel signaal dat meestal onzichtbaar voor het menselijke oog is. Mensen beseften niet dat deze informatie er gewoon was." Om audio aan de hand van video-opnamen te reconstrueren moet de frequentie van het beeldmateriaal, het aantal frames dat per seconde wordt opgenomen, hoger zijn dan de frequentie van het audiosignaal.

Bij sommige experimenten gebruikten de onderzoekers een hogesnelheidscamera die 2.000 tot 6.000 frames per seconde kon opslaan. Het lukte de onderzoekers echter ook om audiosignalen aan de hand van een normale digitale camera te achterhalen die 60 frames per seconde kan opnemen, alleen was de informatie in dit geval minder betrouwbaar dan bij de hogesnelheidscamera.

"Dit is nieuw en verfrissend. Het is het soort onderzoek dat door geen enkele andere groep wordt gedaan", zegt Alexei Efros, hoogleraar electrical engineering en informatica aan de Universiteit van Californië. "Het is iets uit een Hollywoodthriller. Dat de moordenaar bekent omdat er surveillancebeelden zijn van een zakje chips dat vibreert." Meer details over het onderzoek zullen de onderzoekers dit jaar tijdens de vooraanstaande Siggraph conferentie geven.

Image

Reacties (8)
05-08-2014, 12:11 door Overcome
Dat het nu met een zakje chips gebeurt is misschien nieuw, maar dit zijn technieken die al jaren bestaan. Zie b.v. http://www.bugsweep.com/esoteric.html. Het bovenstaande plaatje is wel leuk. Ik denk dat bepaalde mensen vragen gaan stellen als zo'n stellage voor het raam staat bij vertrouwelijke gesprekken. Daarnaast: het afluisteren van een gesprek via raamtrillingen werkt ook. De opzet daarvoor is zelf te maken met beperkte middelen. Om dat tegen te gaan heb je zogenaamde "window vibrators" (ja, erg grappig) die de onderschepte trillingen onvertaalbaar maken. Ook die zijn "gewoon" te koop.
05-08-2014, 12:29 door Briolet
Door Overcome: Ik denk dat bepaalde mensen vragen gaan stellen als zo'n stellage voor het raam staat bij vertrouwelijke gesprekken.

Als het gesprek in een kamer plaats heeft, lijkt het me simpeler om een zeer gevoelige (richt)microfoon te gebruiken. Deze opzet is naar mijn gevoel meer voor situaties waar heel veel omgevingsgeluid is, ook uit de richting van wie je afluistert. b.v. een gesprek in een druk café afluisteren.
05-08-2014, 13:10 door Anoniem
Dit is toch niet echt anders dan wat de NSA al doet , door met een laser , die op een venster is gericht , gesprekken af te luisteren ?
05-08-2014, 14:27 door spatieman
snel alle lay's chips verbieden dan maar !
oh wacht, verbied alle chips !, kan men niet meer afluisteren, en het is ook nog eens beter voor de gezondheid.
05-08-2014, 15:23 door Anoniem
Laser Microfoon? ;)
http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_microphone
05-08-2014, 15:38 door Anoniem
Zou het niet veel simpeler zijn om afluisterbugs mee te laten verpakken in de zakken chips die aan dat bedrijf geleverd
worden?
05-08-2014, 16:34 door Vandy
Door Briolet: Als het gesprek in een kamer plaats heeft, lijkt het me simpeler om een zeer gevoelige (richt)microfoon te gebruiken. Deze opzet is naar mijn gevoel meer voor situaties waar heel veel omgevingsgeluid is, ook uit de richting van wie je afluistert. b.v. een gesprek in een druk café afluisteren.
Alleen gaat het bij dit experiment om een geluiddichte kamer, en dan heeft een richtmicrofoon niet zoveel zin.
05-08-2014, 17:50 door Anoniem
Als ze het nou eens omdraaien heb ik mooie draadloze boxjes zonder batterijen!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.