image

Draagbare mini-router beschermt wifi-verkeer via Tor

donderdag 14 augustus 2014, 16:56 door Redactie, 1 reacties

Om ervoor te zorgen dat mensen ook onderweg hun internetverkeer kunnen afschermen hebben drie beveiligingsonderzoekers speciale software voor verschillende modellen draagbare mini-routers ontwikkeld die ervoor zorgt dat al het internetverkeer via het Tor-netwerk gaat.

Tor verbergt het IP-adres van gebruikers en versleutelt een deel van het verkeer. PORTAL, zoals de software heet, staat voor Personal Onion Router To Assure Liberty. Volgens de onderzoekers is het een project dat mensen uit de gevangenis moet houden door al het internetverkeer via Tor te laten lopen. "Dit vergroot de kansen om Tor effectief te gebruiken en verkleint de mogelijkheid op fatale fouten."

Tijdens de presentatie op de Defcon conferentie vorige week liet één van de onderzoekers weten dat het niet gaat om het verbergen van verkeerde dingen die mensen doen, zo meldt Ars Technica. "Er zijn veel redenen waarom je je wilt verbergen. Met name na Snowden. Het gaat deels om het vermijden van de globale vangnetten, dus als iemand aan het monitoren is je daar niet in terecht komt", aldus Ryan Lackey.

Fouten vermijden

Onderzoeker Marc Rogers liet het publiek weten dat de tools in PORTAL niet heel geavanceerd zijn. "Het verschil is dat we de tools toevoegen en laten zien hoe je ze kunt gebruiken zodat je er niet over hoeft na te denken en je problemen door menselijke fouten kunt vermijden." Er zijn verschillende andere oplossingen en Tor-gebaseerde tools, zoals Tor Browser Bundle en het TAILS-besturingssysteem. Gebruikers kunnen hier per ongeluk fouten maken. Daarnaast hebben gebruikers van TAILS geen toegang tot de lokale opslag.

Met PORTAL kunnen gebruikers hun bestaande apparaten blijven gebruiken en toch hun internetverkeer afschermen. Om de software te kunnen gebruiken moeten gebruikers over een TP-LINK MR11U, WR703N, MR3020 of MR3040 beschikken en de PORTAL-image hierop flashen. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd, beseffen ook de onderzoekers. "Ervoor zorgen dat dit een tool wordt die eindgebruikers, of tenminste 'power users' of systeembeheerders die voor een groep gebruikers verantwoordelijk zijn, kunnen gebruiken is belangrijk en iets waar we aan werken", stelt Lackey.

Reacties (1)
14-08-2014, 20:20 door Anoniem
Dus een poweruser moet hierop gaan vertrouwen om zijn netwerkje over Tor te laten lopen?

Ik heb zo het vermoeden dat dit geen kaskraker gaat worden...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.