image

Symantec mindert vooraf geïnstalleerde anti-virus op pc's

dinsdag 19 augustus 2014, 16:09 door Redactie, 11 reacties

Symantec zal volgende maand een nieuwe abonnementsdienst lanceren die negen andere producten gaat vervangen en wat tevens de aanleiding is om voortaan minder anti-virussoftware op nieuwe computers te laten installeren. Het gaat hierbij om software die een aantal maanden kan worden gebruikt.

Na de probeerperiode moeten consumenten betalen, waardoor veel gebruikers deze probeerversies als "junkware" beschouwen. Volgens Symantec-topman Fran Rosch, verantwoordelijk voor de Norton-tak bij het beveiligingsbedrijf, zijn de kosten van het plaatsen van "trial software" het niet waard. Symantec moet computerfabrikanten voor het installeren van de probeerversies op nieuwe computers namelijk betalen. De virusbestrijder moet vervolgens vijf gebruikers van de trial software overhalen om hetzelfde te verdienen als het doet bij één normaal abonnement.

Wat Symantec voor de vooraf geïnstalleerde software betaalt wil Rosch niet zeggen, zo meldt de Wall Street Journal. Daarbij wil het beveiligingsbedrijf zich ook meer de eigen website als verkoopkanaal gaan richten. Hoewel Norton nog steeds in de winkels zal worden aangeboden wil het de nadruk op de eigen site gaan leggen, aangezien het hier hogere marges kan verdienen, zo laat de beveiliger tegenover IDG weten.

Norton Security

De nieuwe dienst, die vanaf 23 september zal worden gelanceerd en 80 dollar per jaar kost, heet Norton Security en zal negen producten in de Norton-lijn vervangen. Het combineert anti-virus, spamfiltering en andere eigenschappen die nu via verschillende andere producten worden aangeboden, zoals Norton AntiVirus, Norton Internet Security en Norton 360. De virusbestrijder geeft daarbij ook een "niet goed geld terug" garantie als de virusscanner iets tegenkomt waar het niet mee overweg kan.

Norton Security kan zowel op Windows, Mac OS X, Android en iOS worden gebruikt. Een licentie zal voor meerdere apparaten gebruikt kunnen worden. Naast de dienst zal Symantec ook aanvullende diensten gaan aanbieden, zoals een online opslagdienst voor back-ups, waar klanten een extra 10 dollar per jaar voor 25GB opslagruimte betalen.

Reacties (11)
19-08-2014, 16:33 door Profeet
"niet goed geld terug" garantie als de virusscanner iets tegenkomt waar het niet mee overweg kan.

Sweet gratis virus scanner :)
19-08-2014, 17:14 door Anoniem
Veel beveiligingspakketten worden in Nederland via resellers (dus niet via de webshop van Norton zelf) verkocht.
Dat gebeurt vaak met korting. Studenten en mensen werkzaam in het onderwijs krijgen vaak nog eens extra korting.
Zo heeft met al een Norton Internet Security abbo voor een jaar voor minder dan 25 euro.
Als die nieuwe dienst niet met vergelijkbare prijzen en kortingen komt zie ik het somber in voor Norton.

Voor wat betreft die niet-goed-geld-terug garantie: hoe wil men in hemelsnaam gaan controleren wat voor onoplosbaar virusprobleem een computer onbruikbaar gemaakt heeft. Onmogelijk lijkt me om zo iets te garanderen. Zal men met de kleine letterjes wel onderuit komen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om naar over te stappen.

Weet ten slotte ook niet of zo'n alles in één pakket is wat mensen willen, bloatware...
19-08-2014, 18:44 door Anoniem
Dat spul is berucht om de slechte deinstalleerbaarheid. Tot op het punt dat het gewoon beter is zelf een verse installatie door te voeren. Alleen zit er in menig "recovery" cd (of tegenwoordig, partitie) dezelfde rommel reeds ingebakken. Heel vermoeiend.
19-08-2014, 18:46 door Anoniem
Norton is en blijft een geheugen/processor vreter. Ook de laatste versie. Ik gebruik nou een paar Kaspersky Internet Security en heb daar nog nooit problemen mee gehad. Ook raad ik iedereen aan die een nieuwe laptop met die achterlijke trial van Norton heeft, deze gelijk te verwijderen en een andere te gaan installeren.
19-08-2014, 21:15 door Anoniem
Door Anoniem: Dat spul is berucht om de slechte deinstalleerbaarheid.

Precies. Zo erg zelfs dat op het Microsoft forum de Microsoft medewerkers bij problemen (zoals met die update van
vorige week) als eerste vragen "heeft er ooit een Norton of Symantec product op deze machine gestaan"?

Het is de pest voor je computer. Als eerste formatteren als je een computer gekocht hebt, en de recovery installatie
onderbreken bij de eerste boot om die auto-install af te breken.
(als dat nog kan en ze niet de wim files zelf verkloot hebben inderdaad)

Als een bedrijf zulke bagger maakt, dan overweeg ik niet eens om een betaalde dienst bij hen af te nemen.
(over de false-positive historie praten we dan nog niet eens)
19-08-2014, 23:12 door Anoniem
Door Anoniem: Dat spul is berucht om de slechte deinstalleerbaarheid. Tot op het punt dat het gewoon beter is zelf een verse installatie door te voeren. Alleen zit er in menig "recovery" cd (of tegenwoordig, partitie) dezelfde rommel reeds ingebakken. Heel vermoeiend.

Helemaal juist, het beste is als die troep niet geïnstalleerd word door de fabrikant, eventueel een knop waarmee je het kunt installeren, maar niet meer.
20-08-2014, 09:39 door potshot
Door Anoniem: Dat spul is berucht om de slechte deinstalleerbaarheid. Tot op het punt dat het gewoon beter is zelf een verse installatie door te voeren. Alleen zit er in menig "recovery" cd (of tegenwoordig, partitie) dezelfde rommel reeds ingebakken. Heel vermoeiend.

system backup uitvoeren als je je pc op orde hebt en dan hoef je nooit weer een clean install te doen bij problemen...
20-08-2014, 09:40 door xclude
Crapware, het zou helemaal verboden moeten worden.
20-08-2014, 09:54 door Anoniem
Norton gaat verstandiger werken?

Alleen moeten ze dan nog aanpassen;
Wanneer men betaald met een creditcard, zal ieder jaar je creditkaart belast worden met een afschrijving van de verlenging van Norton, zonder dat je daarvan op de hoogte wordt gesteld of je dit wel of niet wilt!
Kijk, aan die dingen heb ik een verschrikkelijke hekel.

Wil je dan Norton niet meer, dan moet je gaan zorgen dat je creditcardmaatschappij het bedrag weer terugstort. Dat doen ze wel, maar het is allemaal niet zoals het hoort.

Nee, geef mij maar Eset, een gezond bedrijf en een goed product.
20-08-2014, 10:28 door Anoniem
Door Profeet:
"niet goed geld terug" garantie als de virusscanner iets tegenkomt waar het niet mee overweg kan.

Sweet gratis virus scanner :)

Dat dacht ik ook :)
25-08-2014, 12:25 door Anoniem
Wanneer dit werkelijk € 80 per jaar gaat kosten, haak ik af.
Dan zoek ik na meer dan 10 jaar wel wat anders voor mijn ruim 150 privé klanten!!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.