image

Microsoft: nep-virusscanners bijna uitgestorven

woensdag 20 augustus 2014, 11:09 door Redactie, 1 reacties

Nep-virusscanners, ook bekend als scareware, zijn al sinds 2007 een plaag voor internetgebruikers, maar uit cijfers van Microsoft blijkt dat deze dreiging bijna is uitgestorven. De nep-virusscanner verspreidde zich via pop-ups en andere malware. Gebruikers kregen dan een scherm te zien dat hun pc besmet was.

Vervolgens werd er een scan aangeboden, wat vaak de nep-virusscanner bleek te zijn. Deze scan vond zogenaamd malware op de computer en vroeg vervolgens een bedrag om het te verwijderen. De grootste scareware-families zijn de afgelopen maanden zo goed als verdwenen. Volgens Microsoft is de afname te verklaren doordat de anti-virusindustrie zich op de bestrijding van scareware heeft gericht en consumenten bewuster zijn geworden.

"Met name het informeren over de social engineering-technieken die nepvirusscanners gebruiken en het grote aantal gratis virusscanners op de markt lijken een impact te hebben gehad op de bereidheid van gebruikers om te betalen", zegt Daniel Chipiristeanu van het Microsoft Malware Protection Center. Hij merkt op dat andere spelers proberen om het gat te vullen dat de "grote spelers" hebben achtergelaten, maar met weinig succes.

Image

Reacties (1)
20-08-2014, 11:35 door Anoniem
Ransomware is nu gewoon door geëvolueerd, met CryptoLocker en varianten daarop als de nieuwste generatie. Fake AntiVirus is een gepasseerd station voor de cybermaffia.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.