image

Nieuwe Tor-versie gebruikt Amazon en Google als dekmantel

woensdag 20 augustus 2014, 15:12 door Redactie, 0 reacties

Deze week is er een vroege testversie van Tor Browser verschenen die Amazon en Google als dekmantel gebruikt om internetcensuur te omzeilen. Tor Browser laat gebruikers verbinding met het Tor-netwerk maken, dat het IP-adres verbergt en het mogelijk maakt om gecensureerde sites te bezoeken.

In sommige landen waar internetcensuur heerst kunnen providers het Tor-verkeer blokkeren. Als oplossing beschikt Tor Browser over "Pluggable transports". Daarbij wordt het Tor-verkeer omgevormd tot onschuldig lijkend verkeer. Op deze manier zien partijen die het verkeer monitoren niets verdachts en kunnen gebruikers toch van het Tor-netwerk gebruik maken.

Nu is er een alpha-versie van Tor 4.0 verschenen die over een nieuwe pluggable transport beschikt genaamd "meek". Meek maakt gebruik van het principe "te groot om te blokkeren". In plaats van verbinding met een Tor-brug met een geheim adres te maken, loopt het Tor-verkeer in dit geval via een bekend domein zoals Google.com, dat de censurerende partij niet zo snel zal willen blokkeren. Daarnaast is het niet nodig om eerst het adres van een Tor-brug op te zoeken.

Op dit moment worden twee verschillende domeinen ondersteund, namelijk Google en Amazon Web Services. Daardoor lijkt het alsof er met Google en Amazon wordt gecommuniceerd, terwijl het in werkelijkheid om de communicatie met een Tor-brug gaat. Om meek te kunnen gebruiken moeten Tor Browser-gebruikers dit wel zelf instellen, zoals deze uitleg van het Tor Project laat zien. De maatregel is alleen bedoeld voor mensen van wie de internetverbinding wordt gecensureerd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.