image

Onderzoekers smokkelen wapens langs bodyscanners TSA

donderdag 21 augustus 2014, 12:39 door Redactie, 6 reacties

Een team van onderzoekers aan drie Amerikaanse universiteiten is erin geslaagd om wapens en explosieven langs de bodyscanners te smokkelen die de Transport Security Administration (TSA) op Amerikaanse vliegvelden gebruikt. Ook bevestigden ze een eerdere manier om de scanners te omzeilen.

Deze methode van Jonathan Corbett liet zien hoe een wapen aan de zijkant van een lichaam niet op de scans zichtbaar was. De TSA ontkende dat de methode zou werken, maar onderzoekers aan de Universiteit van California in San Diego, de Universiteit van Michigan en Johns Hopkins hebben aangetoond dat het wel degelijk mogelijk is om op deze manier wapens mee aan boord te smokkelen.

Ook demonstreerden ze nog andere methodes, zoals het gebruik van teflon tape tegen iemands ruggengraat om een wapen te verbergen, het installeren van malware om gespoofte scans weer te geven of het wikkelen van plastic explosieven rond het lichaam, zodat het op de beelden van de scanner bijna niet van het lichaam is te onderscheiden.

Scanners

De Rapiscan Secure 1000 machines die de onderzoekers hebben getest worden sinds vorig jaar niet meer gebruikt en zijn inmiddels vervangen door "millimeter wave scanners", die de privacy van passagiers beter zouden moeten beschermen. De röntgenscanners zijn echter nog steeds aanwezig in rechtbanken, gevangenissen en veiligheidscontroles van de Amerikaanse overheid.

Volgens de onderzoekers is de belangrijkste uitkomst hoe slecht de bodyscanners zijn getest voordat ze op meer dan 160 Amerikaanse vliegvelden werden uitgerold. Een uitrol die meer dan 1 miljard dollar kostte. Ook hebben de onderzoekers vragen over de claims die de TSA nu doet. "Deze machines zijn in het geheim getest, waarschijnlijk zonder de mindset van een vijand, hoe een aanvaller zich aan de gebruikte technieken zou aanpassen", zegt onderzoeker en professor Alex Halderman.

Hij geeft vandaag met de andere onderzoekers tijdens het USENIX Security Symposium in San Diego een presentatie over het onderzoek. "Ze stopen misschien een naïeve aanvaller, maar iemand die een beetje slim nadenkt zou ze kunnen omzeilen." De onderzoekers demonstreerden hun werk eerder dit jaar aan de TSA en fabrikant Rapiscan, maar hebben nooit feedback ontvangen, zo meldt Wired.

Reacties (6)
21-08-2014, 12:58 door Anoniem
dit is een subsidie potje bonken... kennen we hier in Nederland ook... hier doen we het met stemcomputers... iets minder duur maar wel meer van te verkopen.

#1 maak of verzin een probleem
#2 draag de oplossing aan (een product wat bij jou op de plank ligt te verstoffen)
#3 zeg dat het werkt
#4 vraag subsidie aan via een regeringfunctionaris
#5 koop een eiland, een vliegdekschip en microsoft van het geld wat je verdient.
22-08-2014, 10:59 door Anoniem
De hoogste tijd dus om zwaardere straling te gaan gebruiken in die apparaten .
22-08-2014, 13:48 door Anoniem
Door Anoniem: De hoogste tijd dus om zwaardere straling te gaan gebruiken in die apparaten .
Uh, nee. Er worden duidelijk onhoudbare aannames gedaan en die worden niet geverifieerd. Dat laten ze aan derden over, die leuk met tweedehandsjes knutselen. Er worden dus apparaten in gebruik genomen waarvan vooraf niet gekeken is of ze hun werk wel kunnen doen. Dan geeft het geen pas om te zeggen "ach, we schoeven het vermogen wel een flink eind op en dat lost vast en zeker al onze problemen op!"

Meer de hoogste tijd om eens serieus naar selectieprocedures en dergelijke te kijken. Liever nog zou ik eigenlijk die machines gewoon de deur uit doen en inzetten op een door daarvoor goed opgeleide mensen gedreven detectie, eventueel aangevuld met wat zelf flink geteste machines. Zodat degenen die de machines gebruiken precies weten waar de blinde vlekken zitten.

Dit in contrast met wat er nu gebeurt: Inzetten op machines waarvan evident niet gekeken is wat ze wel en niet kunnen en er later achter komen dat daarmee de detectie lekt. Iets wat regelmatig blijkt te gebeuren, wat toch wel weer de leugen weggeeft dat ze er zouden zijn om ons veiliger te maken.
25-08-2014, 21:24 door Anoniem
Paar maanden geleden van Schiphol naar JFK gevlogen en kwam er daar in het hotel achter dat ik per abuis nog een metalen (rvs) briefopener van ruim 20 cm in mijn handbagage had zitten .
Er hebben er dus een paar zitten slapen bij de scanner ondanks dat ze wel 2 pakjes drinken uit datzelfde koffertje haalden .

Moet wel eerlijk zeggen dat ik de gok niet durfde te nemen op de vlucht terug en heb hem daar dus maar achtergelaten als een soort van relatiegeschenk .

Beveiliging is zo sterk als de zwakste schakel
25-08-2014, 21:35 door Anoniem
Al die techniek als beveiliging is slechts een wassen neus .
Als er geen aanslagen zijn dan komt dat doordat er geen animo voor is en niet omdat de beveiliging zo goed is .

Was er werkelijk interesse om aanslagen te plegen dan liepen de mogelijke plegers wel met implantaten in hun lichaam .
25-08-2014, 23:40 door Anoniem
Technologie is altijd aanvullend op de mens en blijft een hulpmiddel in de beveiliging.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.