image

Misdaadsyndicaat chanteerde duizenden mensen via webcam

vrijdag 22 augustus 2014, 13:28 door Redactie, 0 reacties

In de Filipijnen zijn acht mensen opgepakt die onderdeel van een misdaadsyndicaat zouden zijn dat duizenden mensen via het internet afperste. De arrestaties zijn een vervolg op een operatie van Interpol die in mei van dit jaar plaatsvond. Volgens Interpol opereerde de bende op een bijna industriële schaal.

Filipijnse tieners werden ingezet als "chatters" om mensen via sociale netwerksites zoals Facebook te bevrienden. Vervolgens werd er geprobeerd om via Skype en een webcam cybersex met de slachtoffers te krijgen, waarbij de activiteiten van de slachtoffers werd opgenomen, zo meldt Reuters. De bende dreigde hierna om de opnames via Facebook te verspreiden tenzij er honderden tot duizenden dollars werden betaald.

De bende zou wereldwijd slachtoffers hebben gemaakt, waarbij alleen in Hong Kong en Singapore al ruim duizend mensen gedurende een periode van twee jaar door de bende werden afgeperst, zo laat de Washington Post weten. De bende gebruikte callcenter-achtige kantoren voor het uitvoeren van de fraude. Ook werden bendeleden getraind en ontvingen bonussen, zoals vakantiedagen, geld en mobiele telefoons, als ze bepaalde financiële doelen haalden. Onder de nu gearresteerde mensen bevindt zich ook één van de bendeleiders.

De zaak tegen de afpersers kwam aan het rollen nadat de Schotse tiener Daniel Perry vorig jaar zelfmoord pleegde. De 17-jarige Perry dacht dat hij met een Amerikaans meisje op Skype aan het chatten was en deelde compromitterende foto's van zichzelf. In werkelijkheid ging het om bendeleden die hem vervolgens met de foto's afpersten.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.