image

Rotterdammer downloadde miljoenen bestanden bij slachtoffers

vrijdag 22 augustus 2014, 14:05 door Redactie, 4 reacties

De Rotterdamse man tegen wie het Openbaar Ministerie (OM) gisteren 137 dagen cel eiste wegens het besmetten van zo'n 2.000 computers, downloadde 40 miljoen afbeeldingen en video's bij zijn slachtoffers, zo laat het OM weten. Ook werden bestanden verspreid en vernietigd.

De 19-jarige man gebruikte malware om toegang tot de computers van zijn slachtoffers te krijgen. Daarbij kreeg hij ook controle over de webcam, zodat hij met zijn slachtoffers kon meekijken. De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat er sprake was van ernstige feiten. Niet alleen zou de verdachte vele willekeurige slachtoffers hebben begluurd, hij zou hen ook bewust schade hebben toegebracht door zich voor te doen als de gehackte personen, of door hun bestanden te wissen of te verspreiden.

In totaal zou de verdachte ruim 40 miljoen afbeeldingen en video's in zijn bezit hebben gehad. Omdat op een deel daarvan tieners in seksuele poses te zien zijn wordt de Rotterdammer ook verdacht van het bezit en verspreiden van kinderpornografisch materiaal. De 19-jarige Rotterdammer zou ook verantwoordelijk zijn voor het online plaatsen van het uitgelekte VWO-eindexamen Frans, via een gehackte computer. De eigenaar van die computer werd daardoor ten onrechte beschuldigd.

Op een andere computer werden bijvoorbeeld schoolbestanden gewijzigd en een scriptie verwijderd. De infecties hadden volgens het OM niet alleen gevolgen voor individuele benadeelden. "Toen na de aanhouding van de verdachte bekend werd dat op grote schaal computers waren gehackt, werd met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) gewerkt aan een oplossing voor de besmette computers."

Aanleiding voor het onderzoek naar de man waren drie aangiftes van gehackte social media accounts en een computer. Daaronder was een minderjarig meisje dat aangifte deed nadat op haar Facebookpagina een seksueel getint filmpje werd geplaatst dat was gemaakt met haar webcam. Naast de celstraf en TBS onder voorwaarden heeft het OM ook gevraagd om een schadevergoeding voor vier slachtoffers die daar een vordering voor hadden ingediend. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 10.000 euro.

Reacties (4)
22-08-2014, 14:24 door Anoniem
Als ik zo lees wat deze meneer allemaal uitgevroten heeft dan vind ik de straf eis erg mager!

Computervredebreuk met gegevensdiefstal; max 4 jaar cel (of boete van 16.750 euro)
Hulpmiddelen voor computervredebreuk; max 1 jaar cel (of een boete van 16.750 euro)
Bron: http://www.iusmentis.com/beveiliging/hacken/computercriminaliteit/computervredebreuk/#diefstal

Dan heb ik nog niets eens over de andere 'grappen en grollen' die hij heeft uitgehaald.
22-08-2014, 15:18 door Anoniem
Oh, daar komen de hoedjes.
23-08-2014, 01:27 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik zo lees wat deze meneer allemaal uitgevroten heeft dan vind ik de straf eis erg mager!

Computervredebreuk met gegevensdiefstal; max 4 jaar cel (of boete van 16.750 euro)
Hulpmiddelen voor computervredebreuk; max 1 jaar cel (of een boete van 16.750 euro)
Bron: http://www.iusmentis.com/beveiliging/hacken/computercriminaliteit/computervredebreuk/#diefstal

Dan heb ik nog niets eens over de andere 'grappen en grollen' die hij heeft uitgehaald.

De Rotterdammer is zeker gepakt door de recente blackshades operatie. Waarbij de cyberdivisie van FBI alle informatie heeft doorgespeeld aan de Nederlandse autoriteiten met de betreffende gegevens van kopers. Wie had ooit gedacht dat het zo ver zou komen ?. Laat dit een lesje zijn voor mensen dat je nooit zulke dingen moet onderschatten. Denk altijd vooruit en toekomstgericht.

De straf is zeker weinig . HIj komt er goed mee weg dankzij de leeftijd.
23-08-2014, 09:42 door Anoniem
4 miljoen bestanden?
Sorry hoor, maar als je daar tijd voor hebt heb je écht geen leven...


Die jongen heeft hulp nodig, ik snap niet waarom er geen TBS wordt geëist (te duur?), al is het maar om het ventje tegen de échte bad-guys in d'n bakkes te beschermen.
Het zou me niet verbazen als deze jongen nog een keer (of 2) het nieuws gaat halen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.