image

Orfox: nieuwe veilige browser voor Android

woensdag 27 augustus 2014, 17:09 door Redactie, 6 reacties

Programmeurs hebben dankzij steun van Google een nieuwe veilige browser voor Android gemaakt die op Firefox is gebaseerd en het IP-adres van gebruikers moet afschermen. De browser heet Orfox en is ontwikkeld door het Guardian Project, dat eerder privacyoplossingen voor smartphones maakte.

Onder deze oplossingen bevindt zich Orbot, een Tor-client waarmee Android-gebruikers verbinding met het Tor-netwerk kunnen maken. Ook is het mogelijk om mobiele applicaties op de telefoon via Orbot te laten lopen. Daarnaast ontwikkelde het Guardian Project ook Orweb, een mobiele browser die met Orbot samenwerkt. Orweb zorgt ervoor dat gebruikers eenvoudig via Tor kunnen surfen en het is vergelijkbaar met Tor Browser voor de desktop. Dit is een op Firefox-gebaseerde browser die daarnaast de software bevat om verbinding met het Tor-netwerk te maken.

Orweb is echter gebaseerd op WebView en wordt daardoor ook beperkt door de mogelijkheden van deze browser. Daarnaast zorgen WebView-lekken ook voor problemen binnen Orweb, zoals een recente kwetsbaarheid in de HTML5-implmentatie waardoor het IP-adres van gebruikers kan worden achterhaald. Hoewel het mogelijk is om voor dit probleem een oplossing te vinden was het volgens de ontwikkelaars van Tor duidelijk dat een echte oplossing ligt in het overstappen naar een op Firefox-gebaseerde browser.

Tor Browser

Tijdens de Google Summer of Code, een door Google gesponsord evenement waarbij programmeurs worden betaald om aan bepaalde softwareprojecten te werken, is er een echte werkende versie van Orfox gemaakt, die net zoals Orweb met Orbot kan samenwerken. Daarbij is geprobeerd om Orfox zoveel mogelijk overeen te laten komen met Tor Browser. Zo zijn er bepaalde Android-permissies verwijderd voor zaken als camera, microfoon en gps.

"We moeten nog steeds uitzoeken welke voorkeuren en features tussen de desktop mobiele browser en de Android-versie overeenkomen, dus er is nog het nodige werk te doen", zegt Nathan Freitas van het Guardian Project. Een testversie is echter nu al te downloaden. Het is de hoop dat over een aantal maanden de officiële versie van Orfox kan worden gelanceerd, die daarmee Orweb zal vervangen.

Reacties (6)
27-08-2014, 17:48 door Anoniem
Android en veilig.... whahaahaaaaa! Kijk eens naar de Play Store en de hoeveelheid malware daarin. *proest*
27-08-2014, 23:11 door Anoniem
@Anoniem 17:48.
Dat sommige software op de Play Store malware bevat, wil niet zeggen dat Android onveilig is.
28-08-2014, 09:04 door Bati
Door Anoniem: @Anoniem 17:48.
Dat sommige software op de Play Store malware bevat, wil niet zeggen dat Android onveilig is.

Inderdaad, maar neemt niet weg dat het wel aan te raden is om eerst toch een anti-walware app te installeren en om ook niet klakkeloos elke willekeurige, leuk ogende, flitsiedieflits app te installeren.
28-08-2014, 10:10 door Anoniem
Door Anoniem: Android en veilig.... whahaahaaaaa! Kijk eens naar de Play Store en de hoeveelheid malware daarin. *proest*

Verdiep u eens meer in de materie, android is veiliger dan de gemiddelde Linux distro. SELinux op enforcing op > 4.4 (niet alle distros hebben dit), NX, de dalvik container, dit zijn allemaal veiligheidsmaatregelen.
28-08-2014, 17:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Verdiep u eens meer in de materie, android is veiliger dan de gemiddelde Linux distro. SELinux op enforcing op > 4.4 (niet alle distros hebben dit), NX, de dalvik container, dit zijn allemaal veiligheidsmaatregelen.
Mooi en prachtig. Alleen heb je daar met al die malware in de Play Store niet zoveel aan...
29-08-2014, 14:01 door Anoniem
https://blog.torproject.org/blog/mission-impossible-hardening-android-security-and-privacy
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.