image

Ierse politie lekt 1700 e-mailadressen door e-mailblunder

dinsdag 2 september 2014, 15:09 door Redactie, 7 reacties

De Ierse politie heeft per ongeluk de e-mailadressen van meer dan 1700 mensen door een e-mailblunder gelekt. Bij het uitsturen van een informatiebulletin werden de ontvangers van de nieuwsbrief niet via het gebruik van de BCC-optie afgeschermd, waardoor de 1746 ontvangers voor iedereen zichtbaar waren.

"Dit was een administratieve fout waarvoor we onze excuses maken. Zodra de fout werd ontdekt werd de e-mail teruggeroepen", aldus een woordvoerder tegenover The Independent. Het terugroepen van e-mail werkt echter alleen in bepaalde gevallen, zo laat Microsoft weten. Volgens de woordvoerder zijn er inmiddels maatregelen genomen om herhaling van een soortgelijk incident te voorkomen.

Reacties (7)
02-09-2014, 15:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-09-2014, 16:14 door digitalhuman
Het verzenden van e-mail is zoiezo niet terug te draaien. In dit geval hebben ze wat dat aangaat geluk dat ze Exchange gebruikte. Anders waren ze zoiezo te lul.
02-09-2014, 23:29 door Anoniem
Door digitalhuman: Het verzenden van e-mail is zoiezo niet terug te draaien. In dit geval hebben ze wat dat aangaat geluk dat ze Exchange gebruikte. Anders waren ze zoiezo te lul.

Terugroepen van een mail werkt enkel binnen Exchange. Het is niet handig om een 'terugroep' mail te sturen, want ontvangers buiten Exchange krijgen die 'terugroep' mail als een extra bericht, waar ze verder niets mee kunnen. Er staat enkel in:

<afzender> would like to recall the message, "<subject>"

En als ik kijk in de adresvelden van deze 'terugroep mail' staan alle oorspronkelijk geadresseerden er gewoon weer in.

Het is dus nog even de vraag of ze geluk hebben dat ze Exchange gebruiken... Op deze manier vallen ze tweemaal de mensen lastig.
03-09-2014, 06:44 door Anoniem
Zeg eens eerlijk..

Iedereen die mail verstuurt/ontvangt zal op een gegeven moment een soortgelijke fout maken (mail naar de verkeerde mensen gestuurd, vergeten bcc te gebruiken, ect)

In dit geval is de fout te voorkomen door een mail template te gebruiken waar de ontvangers al in de BCC staan.
03-09-2014, 08:00 door Anoniem
Waarom worden die maatregelen pas genomen als het een keer fout gegaan is? Iets met een kalf en een put.
Ik ben natuurlijk weer de enige die dit soort dingen aan ziet komen :(
03-09-2014, 08:03 door Anoniem
Door Picasa3: Als je zo'n fout maakt, moet je niet achter de computer willen zitten.
Heb je het wel eens druk gehad? Alles dient zich tegelijkertijd aan, onderwerpen rollen over elkaar heen, schreeuwen allemaal om je aandacht, meer aandacht dan je hebt om te verdelen over al die onderwerpen, dat soort druk? Dan is het voor iedereen die geen superheld is bijna onmogelijk om niet hier en daar een dom steekje te laten vallen. Dat zijn typisch de momenten dat dit soort fouten gemaakt worden. Ook bovengemiddeld vaardige en privacybewuste mensen kunnen deze fout in dergelijke omstandigheden heel makkelijk maken. De grootste fout die je kan maken is denken dat dit jou niet kan overkomen. Niemand is onfeilbaar (superhelden bestaan alleen in strips, films en andere fictie).

Het gelinkte artikel noemt als "best practice" dat Bcc wordt gebruikt voor mailinglijsten. Erg "best" vind ik dit niet, gezien de foutgevoeligheid. Wat ik een "best practice" zou noemen: wees je bewust van je feilbaarheid en richt je manier van werken zo in dat je jezelf tegen dit soort ongelukken beschermt. In dit geval door voor niewsbrieven software in te zetten die daarvoor gemaakt is en die zo is ingericht dat gebruikers deze fout domweg niet kunnen maken.
04-09-2014, 09:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Picasa3: Als je zo'n fout maakt, moet je niet achter de computer willen zitten.
Heb je het wel eens druk gehad? Alles dient zich tegelijkertijd aan, onderwerpen rollen over elkaar heen, schreeuwen allemaal om je aandacht, meer aandacht dan je hebt om te verdelen over al die onderwerpen, dat soort druk? Dan is het voor iedereen die geen superheld is bijna onmogelijk om niet hier en daar een dom steekje te laten vallen.
Dit soort dingen moet je sowieso niet met de hand willen doen, daar komen alleen maar ongelukken van.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.