image

Krijgsmacht krijgt donderdag Defensie Cyber Commando

maandag 22 september 2014, 16:50 door Redactie, 5 reacties

Om ervoor te zorgen dat de krijgsmacht ook in het cyberdomein kan optreden zal donderdag via een virtueel startschot van Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaer het Defensie Cyber Commando worden opgericht. Defensie had al cybercapaciteiten voor defensieve taken en inlichtingen, maar met het Defensie Cyber Commando moet cyber volwaardig onderdeel van militaire operaties worden, inclusief de ontwikkeling van offensieve cybercapaciteiten.

Volgens het Ministerie van Defensie moet de krijgsmacht in alle domeinen kunnen optreden. Ter land, ter zee, in de lucht en in de ruimte. Daar is cyberspace nu als "vijfde domein" bijgekomen. Doordat digitale middelen tegenwoordig integraal deel van de krijgsmacht uitmaken stelde Defensie twee jaar geleden al, in de eerste Defensie Cyber Strategie, dat de krijgsmacht het vermogen moest ontwikkelen om zelf cyberoperaties uit te voeren. Daarom zal nu het Defensie Cyber Commando worden opgericht.

Het Defensie Cyber Commando is ondergebracht bij de Koninklijke Landmacht maar levert capaciteiten aan de hele krijgsmacht. Het beschikt over militairen van alle krijgsmachtdelen en burgers. Op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, alsmede personeel en opleiding, zal er met andere ministeries, publieke partners, kennisinstellingen en het bedrijfsleven worden samengewerkt. Verder zal er waar mogelijk worden samengewerkt in internationaal verband met landen die een vergelijkbare ambitie en aanpak als Nederland voorstaan en die op een vergelijkbaar niveau opereren.

Reacties (5)
22-09-2014, 17:11 door Anoniem
In lijn met de huidige bezuinigingen zijn er in totaal 2 systeembeheerders neergezet.
22-09-2014, 18:23 door Anoniem
Kunnen wij wapentuig de ruimte inschieten? Serieus?
22-09-2014, 19:42 door Anoniem
Door Anoniem: In lijn met de huidige bezuinigingen zijn er in totaal 2 systeembeheerders neergezet.

1 voor de dag en 1 voor de nacht ?!
22-09-2014, 20:47 door Eric-Jan H te D
Wel apart. Dit commando zou zich misschien als eerste met deze bedreiging van het Nederlandse volk kunnen bezig houden.
http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2014/38/rekening-ict-problemen-defensie-richting-60-miljoen
24-09-2014, 00:27 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A: Wel apart. Dit commando zou zich misschien als eerste met deze bedreiging van het Nederlandse volk kunnen bezig houden.
http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2014/38/rekening-ict-problemen-defensie-richting-60-miljoen

Als u dit zelf had gelezen in plaats van het te koppen snellen was u er mogelijk achter gekomen dat :


Achterstallig onderhoud aan de ICT kost, met andere woorden, naar alle waarschijnlijkheid 50 tot 60 miljoen euro.

Dit zal ogenschijnlijk niets te maken hebben met de vorige ontelbaar bezuinigingen die de krijgsmacht heeft mogen ontvangen.

Bezuinigingen op een instantie waar wij nog steeds geen omzet uit kunnen behalen zullen enkel tot hogere kosten posten zorgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.