image

Politie op Nederlands hackerkamp oogst kritiek

donderdag 25 april 2013, 14:31 door Redactie, 19 reacties

Dit jaar vindt het grote Nederlandse hackerevenement Observe Hack Make (OHM) 2013 plaats, waarbij naast hackers ook de politie van de partij zal zijn, tot onvrede van sommige hackers. Op Twitter ontstond een discussie tussen de bekende hacker Jacob Appelbaum, tevens ontwikkelaar van anonimiseringssoftware Tor, en de organisatie van het evenement.

Volgens Appelbaum zou de Nederlandse politie een geschiedenis hebben van het gebruik van informanten in de Nederlandse hackingscene. Daarnaast maakt hij zich zorgen om gearresteerd te worden. "Wat gebeurt er als de Nederlandse politie de FBI informatie over mensen verstrekt en dat tot een arrestatie leidt?", vraagt de hacker via Twitter.

De organisatie vraagt aan Applebaum of hij liever undercoveragenten op het hackerfestival heeft. "We kunnen geen achtergrondcontroles doen als mensen kaartjes kopen. Met een uniform weet je tenminste wie ze zijn."

Sponsoring
Eerder uitte de Duitse hacker Felix von Leitner alias Fefe al kritiek op OHM2013, omdat het kamp door het Delftse beveiligingsbedrijf Fox-IT wordt gesponsord, dat een vermelding op de website Buggedplanet.info heeft. Hij raadde lezers van zijn blog af om het evenement te bezoeken, zo meldt het Duitse Heise.

Reacties (19)
25-04-2013, 14:49 door Preddie
@HAR2009 was de politie ook duidelijk aanwezig. Voor sommige zal dit inderdaad niet zo'n heeft fijn gevoel zijn, we zeker wanneer vraag opereert op de grenzen van de wet....... Ik kan me de kritiek voorstellen. Maar als je mij zou vragen hoe men dit wil tegen houden dan zou ik daar ook geen oplossing voor weten ......

Misschien terug naar de periodes van geheime locaties en gesloten groepjes is ook niet direct een optie, ik ben geïnteresseerd hoe andere lezers hier over denken ....
25-04-2013, 15:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-04-2013, 15:13 door potshot
nou,dan is het dus nuttig om daar als politie te zijn.
waarom zijn hackers beter dan inbrekers?
waarom moeten ze een speciale behandeling?
zien ze zichzelf als robin hoods?
25-04-2013, 15:24 door Anoniem
Justitie zou dit evenement moeten sponsoren. Slaan ze 2 vliegen in 1 klap. Je haalt de beste hackers binnen en kunnen ze direct een baan aanbieden. Ook het bedrijfsleven zou hier goede kandidaten vinden. En ja tuurlijk is dit evenement om de boel in de gaten te houden helemaal wat er de laatste tijd aan de hand is met de ddos aanvallen.
25-04-2013, 15:33 door rsterenb
Door potshot: nou,dan is het dus nuttig om daar als politie te zijn.
waarom zijn hackers beter dan inbrekers?
waarom moeten ze een speciale behandeling?
zien ze zichzelf als robin hoods?

Volgens mij is de politie jouw Robin Hood..
25-04-2013, 15:39 door DarkieDuck
Zelfs op HAL2001 was de politie al (zichtbaar) aanwezig.
Weinig om je druk over te maken
25-04-2013, 15:47 door Anoniem
Ik zit zelf ook in de organisatie van OHM, en persoonlijk vind ik het een voordeel dat de politie zichtbaar aanwezig is in de vorm van het high tech crime unit.
1. Politie is er toch, liever zichtbaar dan onzichtbaar.
2. Ik heb liever de 'nerds' onder de politie op zo'n event dan normale agenten, ik denk dat ze een stuk beter zijn in beoordelen of iets wel of niet kan op een hackersevenement.
3. Zichtbare politie is een remming voor mensen om dingen te stelen/vernielen/etc.

Ik begrijp prima dat mensen het niks vinden dat er politie is, maar dat is niet te voorkomen.
Daarnaast is bekend waar ze op het terrein ze komen te staan met hun tenten, als je er niks mee te maken wil hebben ga je er toch met een boog omheen? Er is 4 hectare grond vol gave projecten, vast een plekje te vinden voor je waar je niet naast de politie staat.

Uiteindelijk is iedereen, inclusief de aanwezige politie, er om er gewoon een groots evenement van te maken, ongeacht hoe je gekleed bent.
25-04-2013, 16:18 door SphaZ
Doe niets illegaals terwijl je er bent en probleem opgelost. Niet dat ik van plan was te gaan of zo :P
25-04-2013, 16:30 door Anoniem
Door DarkieDuck: Zelfs op HAL2001 was de politie al (zichtbaar) aanwezig.
Weinig om je druk over te maken

Harrie Onderwater (r.i.p.), toen CRI (centrale recherche informatiedienst), was op Utopia, HIP (1997), HEU (1993).
http://www.timewasters.nl/TOM/TOM16/TOM16.txt
https://groups.google.com/forum/?fromgroups=#!msg/alt.hackers/h5VeGWgVmGw/GS0rxsC8dfYJ

En gewoon bekend als 'politie'.
Je begint je echt oud te voelen als 'de jeugd' dezelfde discussies gaat herhalen.

Inderdaad weinig om je druk over te maken.
25-04-2013, 16:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-04-2013, 18:24 door sjonniev
Ik denk dat de politie op OHM heus wel in staat is een oogje dicht te knijpen. Doen ze voor hun collega's vast ook wel eens. Grenzen zijn er nou eenmaal om op te zoeken, nietwaar?
25-04-2013, 21:54 door Anoniem
Politie die niet als politie aanwezig is, is wat anders als politie die als politie aanwezig is. Handelingen ten bate van een uitleveringsverzoek, formele waarschuwingen of andere officiele zaken kunnen niet door vermomde types worden uitgevoerd. Als het plaats heeft met medewerking en onder direct toezichtvan de politie, eventueel met een politiepost op het terrein dan is dat wel zo veilig dat ik er niet meer naar toe hoef. Maar ik ging toch al niet.
25-04-2013, 22:52 door WhizzMan
Door sjonniev: Ik denk dat de politie op OHM heus wel in staat is een oogje dicht te knijpen. Doen ze voor hun collega's vast ook wel eens. Grenzen zijn er nou eenmaal om op te zoeken, nietwaar?

Ik denk het niet. Als ze zien dat je iets illegaals doet gaan ze gewoon optreden lijkt me.

Wat ik wel denk, is dat de politie niet iedereen die op Ohm komt op een lijst gaat zetten die ze gaan bewaren omdat je dan een "verdachte hacker" bent. Ze weten dat het grootste deel van de mensen daar vooral komt om dingen te maken, pret te hebben en te leren. Het heeft voor hun totaal geen zin om er tijd en moeite in te gaan stoppen om die mensen allemaal op een lijst te gaan zetten.
25-04-2013, 23:30 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zit zelf ook in de organisatie van OHM, en persoonlijk vind ik het een voordeel dat de politie zichtbaar aanwezig is in de vorm van het high tech crime unit.
1. Politie is er toch, liever zichtbaar dan onzichtbaar.
2. Ik heb liever de 'nerds' onder de politie op zo'n event dan normale agenten, ik denk dat ze een stuk beter zijn in beoordelen of iets wel of niet kan op een hackersevenement.
3. Zichtbare politie is een remming voor mensen om dingen te stelen/vernielen/etc.

Ik begrijp prima dat mensen het niks vinden dat er politie is, maar dat is niet te voorkomen.
Daarnaast is bekend waar ze op het terrein ze komen te staan met hun tenten, als je er niks mee te maken wil hebben ga je er toch met een boog omheen? Er is 4 hectare grond vol gave projecten, vast een plekje te vinden voor je waar je niet naast de politie staat.

Uiteindelijk is iedereen, inclusief de aanwezige politie, er om er gewoon een groots evenement van te maken, ongeacht hoe je gekleed bent.

Ik denk dat de aanwezigheid van de politie er weinig of niet is als echte toezichthouder, zeker mbt tot computercriminaliteit.

Sprekers en 'hands-on' presentatoren zijn meestal professionals die prima hun verantwoordelijkheid, en de wettelijke grenzen kennen. Er gaat _echt_ niemand live voor de zaal op de beamer een 'externe' partij zitten hacken.
Er zijn veel te weinig agenten, die bovendien ook niet de bevoegdheid hebben om in al die (persoons)tentjes en campers bij een paar jochies over de schouder te gaan kijken of er niks stouts gedaan wordt.

De noc crew kan (en zal) bij directe abuse vanuit 'het evenement' ingrijpen en verkeer filteren, en anders doet de upstream provider het wel. Bij eerdere evenementen werd de connectie meestal verzorgd door een provider met heel ruime clue en een alerte security officer.
(wil je echt de tent zijn die ervoor zorgde dat het evenment off line ging ? In tegenstelling tot de gemiddelde systeembeheerder lopen hier in de organisatie wel mensen rond die kunnen vinden waar het probleem zit. )

Het high tech crime team is druk aan het werven geweest onder , min of meer, het soort mensen wat op deze evenementen rondloopt. Een goede kans dat de aanwezige agenten bij eerdere edities waren als bezoeker.
Ik denk dat ze er, net als vele bezoekers , zijn voor de combinatie 'werk en uitje' in hun interesse en vakgebied.
Nu herkenbaar, met als voordeel dat de baas betaalt en je geen vrij hoeft te nemen.

Je zou hard moeten twijfelen aan de kwaliteit van het high tech crime team als daar hoofzakelijk mensen zitten die helemaal NIET op dit soort evementen komen of willen komen.
Bijblijven en voeling hebben met wat er gebeurt in security/hacker land zou een deel van de job description moeten zijn, en ik denk dat het dat ook is. Dit is geen werk wat je alleen maar uit een boek en een steriel klaslokaal leert.

Een ander aspect zal zichtbaarheid zijn 'wij bestaan ook', en de deelnemende agenten zal vast ook verteld zijn dat ze ook vertegenwoordiger zijn van een organisatie met vacatures. Wie zich afvraagt wat dat nou precies is en wat je moet kunnen om te werken bij high tech crime kan hier vast een wandelgang of bar vinden om daar eens over te praten met iemand die er werkt.

(aan de organisator : heeft, of is, NHTCU nog een presentatie of ander spreekslot gevraagd ? )
26-04-2013, 10:07 door Anoniem
@potshot :

"nou,dan is het dus nuttig om daar als politie te zijn. waarom zijn hackers beter dan inbrekers? waarom moeten ze een speciale behandeling? zien ze zichzelf als robin hoods?"

Ik heb geen probleem met de aanwezigheid van de politie, maar jouw reactie vind ik aanstootgevend. Het gaat niet om een bijeenkomst van criminelen, en niet iedere hacker is iemand die, zoals een inbreker, de wet overtreedt.
26-04-2013, 10:11 door Anoniem
"En wat nou als je als security researcher daar bent, met alle goede bedoelingen voor je werk of bedrijf. Vervolgens wil je een keer naar bijv. de USA voor je werk of een conferentie en wordt je staande gehouden (of erger) door de douane/politie of wat dan ook."

Een volslagen fictief probleem. Ik ken tientallen security researcher die naar deze en andere hacking conferenties gaan, en geen van hen is ooit daardoor in de soort problemen gekomen die jij schetst.
26-04-2013, 10:39 door Anoniem
Zolang de politie herkenbaar is en zich duidelijk bezig houden met normale participatie als deelnemer lijkt me er niks aan de hand. Met betrekking tot het filmen en identificeren van deelnemers om deze op lijsten te zetten is staat dit volledig los van de fysieke aanwezigheid van herkenbare agenten op lokatie.

Pure onzin dus...

Als men wil kijken wie er komt kijkt men de verkeersgegevens na van wie inlogt op welke accounts via de leased line die er ligt en de UMTS traffic die er is. By the way, dat kan men trouwens nu ook al zonder datje daar bent...

Verder lijkt het me niet de bedoeling van een echte hacker om zich met criminele activiteiten bezig te houden. Een echte hacker wil leren en past dat toe op sociaal acceptabele manier. Politiek gemotiveerde hacking gaat geen enkel zinnig mens doen vanaf een dergelijke locatie die niet een grote wens heeft om opgepakt te worden en in de publiciteit te komen.

Het lijkt me dat er een simpele gedragscode moet zijn die elke bezoeker krijgt om de jeugdigere bezoekers te beschermen tegen het eigen enthousiasme om gek te doen op een manier die tot vervelende gevolgen kan leiden. De ervaren hackers kunnen dan juist op dergelijke events de jongere generatie laten profiteren van hun ervaringen. Als daar een aantal politie agenten tussen zitten die op gepaste wijze de jongeren wijzen op mogelijk onaangename gevolgen van bepaalde acties is dat uitstekend.

Als ouwe bok heb ik het hacking gebeuren vanaf de begin periode mee gemaakt en smaakvolle en minder smaakvolle acties gezien. Wie een beetje nadenkt over een vrije samenleving waarin we met respect met elkaar omgaan begrijpt dat de mate van vrijheid die jij een ander gunt waar je het niet mee eens bent bepalend is voor de werkelijke vrijheid die je in een samenleving hebt!

Wat niets af doet aan het feit dat je wel rekening moet houden met nadelige consequenties voor anderen van je eigen gedrag. je gaat bijvoorbeeld niet klooien op het netwerk van een ziekenhuis zodat data van vernageld wordt waardoor onschuldige mensen, kinderen en babies kunnen komen te overlijden.

Ga met respect met elkaar om en accepteer dat mensen verschillend of dingen denken. Alleen de geschiedenis zal uitwijzen wie gelijk had. En dan nog is het dan vaak puur geluk geweest als je erg objectief wetenschappelijk naar kijkt.

een ouwe l*l
26-04-2013, 14:28 door Anoniem
Door B0xerz:
Door potshot: nou,dan is het dus nuttig om daar als politie te zijn.
waarom zijn hackers beter dan inbrekers?
waarom moeten ze een speciale behandeling?
zien ze zichzelf als robin hoods?

En wat nou als je als security researcher daar bent, met alle goede bedoelingen voor je werk of bedrijf.
Vervolgens wil je een keer naar bijv. de USA voor je werk of een conferentie en wordt je staande gehouden (of erger) door de douane/politie of wat dan ook.

"Ja meneer, u staat op de zwarte lijst, komt u maar even mee".

Ettelijke uren of zelfs dagen later heb je ze weten te overtuigen maar is de schade al geleden.
Daarom dus (ja, ik spreek uit ervaring, welliswaar niet de mijne maar die van anderen).

Ik word er gewoon een beetje gestoord van dat je gelijk maar als bedreiging word gezien waar dat niet nodig is.

Je ziet toch ook niet bij de juwelier of pandjeswinkel een agent posten omdat er eventueel gestolen waren in of verkocht kunnen worden?

Ik begrijp heus wel dat we de boel veilig moeten houden enzo, maar niet ten koste van alle vrijheid en altijd maar alles in de gaten houden. De politie kan met veel belangrijkere dingen bezig zijn (die ze ook nog eens beter begrijpen)

B0xerz.Als je spreekt uit ervaring kun je niet de ervaring van anderen gaan gebruiken...

On topic: Misschien is de politie er ook wel om wat te leren. Al die hackers beweren vaak dat ze het doen om het allemaal beter te maken. Nouw dan lijkt me het goed dat de wettelijke "white knights" er ook bij zijn. Gezellig samen.
30-04-2013, 22:50 door Anoniem
De politie neust altijd rond op zulke evenementen, zichtbaar en onzichtbaar. Je kan veel op de orga afdingen (en wat daar nu rondloopt is een reden dat ik er niet meer kom), maar dat van de po-li-tie is nou net iets waar ze niets aan kunnen of mogen doen.

Sterker nog, je mag blij zijn dat je voor de ongevraagde ondersteuning van een heel roedel politieagenten in vakantiestemming mag betalen, want anders wordt je evenement om "veiligheidsredenen" hardhandig afgelast.

Je hebt ook al geen zeggenschap over hoeveel inzet je voor betaalt of wat proportioneel is. Deze bijeenkomsten hebben een historie van uiterste gemoedelijkheid en zelf de beveiliging regelen (door betalende bezoekers vrijwillig in te zetten! en dat kan gewoon! probeer dat eens op lowlands ofzo) maar daar heeft het bevoegd gezag geen boodschap aan. Ze eisen dat je extra veldjes huurt zodat eventuele helicopters vol met ME ruimte hebben om landen. Zo werkt Nederland onderhand. Al een jaar of tien zelfs.

En nee, ik heb niets verzonnen, ook dat van die lege helicopterveldjes niet. Bovenstaande is me door organisatoren van eerdere bijeenkomsten toegevoegd, toen ik daar was.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.