Poll
image

Hoe vaak word jij door vrienden of familie gevraagd te helpen bij computerproblemen?

maandag 17 november 2014, 14:56 door Redactie, 17 reacties
Nooit
5.6%
Eén keer per jaar
3.84%
Een paar keer per jaar
30.19%
Zeker één keer per maand
29.62%
Minstens één keer per week
18.81%
Vrijwel iedere dag
7.04%
Ik ben nu iemand aan het helpen!
4.91%
Reacties (17)
17-11-2014, 16:30 door Anoniem
Ja blijft een dilemma...

Doe je het niet ben je een eikel, doe je het wel (meestal) stank voor dank.


@Redactie: goede poll deze keer!
17-11-2014, 22:49 door Anoniem
Kan ik beamen. Daarna bellen ze je nog een aantal keer voor dingen die je zogezegd vergeten bent.
18-11-2014, 08:13 door Anoniem
Hahaha!
Nog voordat ik iets te drinken krijg aangeboden zit ik al aan de computer te sleutelen...
Gaat ongeveer zo: "hee, leuk dat je er bent. <doe jas uit> Nu je er toch bent, mijn computer doet zo raar, is zo traag, heeft een virus, etc etc" Ik heb er wel eens aangedacht om zo'n t-shirt aan te schaffen met de tekst "No, I will not fix your computer!"

http://www.cafepress.co.uk/+no-i-will-not-fix-your-computer+gifts

http://rlv.zcache.com/no_i_wont_fix_your_computer_shirts-r402230b3b01c48be9b6f3fc031dee41e_804gy_512.jpg?bg=0xffffff

:D
18-11-2014, 11:34 door potshot
ik hielp een kennis/zzp'r altijd gratis met zijn pc en kreeg een keer het verwijt dat ik z'n pc problemen verkloot had en ik hoefde niet weer terug te komen want hij had een prof gevonden..
nou,half jaar later belde hij weer op dat het 'm speet en of ik terug wou komen .
jawel,30 euro per geval...maar dat vond meneer teveel,gratis vond hij beter.
haha,ja daag.
18-11-2014, 11:40 door tarunjj
Gewoon zeggen dat je in je vrije tijd geen Windows ondersteunt.
18-11-2014, 14:52 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 08:13 uur:
Ik heb er wel eens aangedacht om zo'n t-shirt aan te schaffen met de tekst "No, I will not fix your computer!"
Of geef je vrienden en familie de Tech Support Cheat Sheet:
http://xkcd.com/627/
18-11-2014, 18:53 door Anoniem
Doordat ik nu al vele jaren alleen Linux gebruik en werkelijk steeds slechter de weg kan vinden in Windows is de druk voor mij afgenomen, mensen hebben opgemerkt dat ze steeds minder aan me hadden. Grappig genoeg stellen de paar mensen die (tot mijn verrassing) hebben besloten Linux te proberen maar heel weinig vragen, ook al zijn het behoorlijke digibeten. Het lijkt erop dat alleen al de verwachting dat ze iets verder moeten kijken dan hun neus lang is voldoende is om er meestal gewoon zelf uit te komen.

En dat is in mijn ogen het probleem: veel Windows-gebruikers verwachten dat computers zo zelfverklarend zijn dat ze niets hoeven te snappen (vermoedelijk omdat Microsoft het sinds 1995 zo aan de man heeft gebracht). En als dat tegen blijkt te vallen concluderen ze niet dat ze hun verwachting bij moeten stellen maar gaan ze mensen "met verstand van computers" mobiliseren. Mijn ervaring met deze groep mensen is dat het niet helpt om ze iets uit te leggen. Dat hoeven ze niet te weten, vinden ze zelf, zelfs de meest basale vaardigheden zien ze als een niveau van expertise dat van normale mensen niet gevraagd kan worden. "Ja, kom nou, jij bent de deskundige, dat hoef ik toch niet te weten" heb ik vaker dan me lief is te horen gekregen bij de suggestie om zelfs maar iets heel basaals als selecteren, kopiëren en plakken te leren (en ja, ik kreeg te maken met "computerproblemen" die gewoon terug te voeren waren op het niet kunnen bedienen van het ding door mensen die er al jaren een hadden). Zucht. Ik ben blij dat ik van dat gezeur af ben.

Spiff, die xkcd-cartoon illustreert het uitstekend.
19-11-2014, 11:20 door Anoniem
Ooit gehad: een "vriend" vraagt me een voorstel voor een nieuwe PC, waarna hij hem in een winkel koopt. Daarna vraagt hij hulp voor problemen, en kieken dat ik ben, help hem nog ook. Vragen als "hoeveel moet ik je voor je hulp" wimpelde ik af, tot de jaren van verstand kwamen en ik plots antwoordde met "50€". Nooit meer van gehoord daarna.

Maar het is vooral stukken verminderd sinds ik deze vragen altijd pareer met "ik wil je gerust helpen, maar ik ga je ongelukkig maken. Geef me je PC mee en ik kijk ernaar nadat ik al mijn eigen machines op punt gesteld heb. BTW, ik probeer hier al 2 jaar aan te beginnen."
Of "geen probleem, maar alleen als ik er OpenSuse op mag gooien, en ik geef je het root paswoord niet"

Gisteren nog een mooie gelezen: "ik kan je probleem oplossen, maar ik doe het niet voor niets. Zoek op het Internet de prijs van een nieuwe machine waar je tevreden mee zou zijn. Dat is de prijs die ik je ga aanrekenen. De keuze is aan jou"
19-11-2014, 17:14 door Anoniem
Bij familie en vrienden laat ik me uitbetalen in sterke drank , en hoe meer problemen ze hebben hoe minder ik in staat ben om te helpen , op deze manier heb ik een mooie balans gevonden :)
19-11-2014, 18:00 door Anoniem
Door Anoniem: Bij familie en vrienden laat ik me uitbetalen in sterke drank , en hoe meer problemen ze hebben hoe minder ik in staat ben om te helpen , op deze manier heb ik een mooie balans gevonden :)
Hahahahaha geniaal, helaas drink in vrijwel nooit, maar ik ga héél wat mensen blij kunnen maken met deze tip!
20-11-2014, 14:51 door Anoniem
Bij echte vrienden; Geen probleem. In mijn geval werkt het beide kanten op, ik ben de enige security/IT nerd en hun bieden hun skills weer aan bij mij als ik het nodig heb. Het probleem ligt vaak bij van die semi-vrienden, mensen uit een groepje of vrienden van vrienden... Die help uit principe nooit. Als ze gewoon een simpele vraag hebben OK. Maar helaas is het nooit zo en hebben ze van die "ineens deed x het niet meer!" problemen. Oprotten, daar ga ik m'n tijd niet aan verpesten. Ook als je dan over de vloer bent bij zo'n persoon is het gewoon ongemakkelijk.

Buiten dat werk ik ook alleen nog maar met linux/osx dus ik wil ook niets meer weten van Windows of er eigenlijk ook niet meer aanzitten.
21-11-2014, 13:05 door Anoniem
Als webdeveloper is het nog een tandje erger, ik krijg vaak de vraag of ik "even" een website in elkaar kan knallen.
Mensen denken tegenwoordig dat dit wel even in een uurtje gedaan kan zijn...
22-11-2014, 13:37 door Anoniem
Ik ben bereid eens in de twee maanden te helpen. Anders moeten ze wachten.
22-11-2014, 17:12 door Anoniem
Door Anoniem: Als webdeveloper is het nog een tandje erger, ik krijg vaak de vraag of ik "even" een website in elkaar kan knallen.
Mensen denken tegenwoordig dat dit wel even in een uurtje gedaan kan zijn...

so true, laatste en klant of ik een webwinkel kon maken voor haar, ze moest er 1500 producten in kwijt kunnen die met een .csv geimporteerd moeste worden. en of dat allemaal even kon in joomla of wordpress. het moest binnen 1 week klaar zijn inclusief design huisttijl en logo's. en oja er moesten ook nog ff visite kaartjes bij.

Nadat ik de factuur van 2600 verstuurd had schrok ze en ze dacht dat het met 650 a 750 euro wel klaar kon zijn.


ASGDH@WGIOHDGRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
23-11-2014, 10:20 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Als webdeveloper is het nog een tandje erger, ik krijg vaak de vraag of ik "even" een website in elkaar kan knallen.
Mensen denken tegenwoordig dat dit wel even in een uurtje gedaan kan zijn...

so true, laatste en klant of ik een webwinkel kon maken voor haar, ze moest er 1500 producten in kwijt kunnen die met een .csv geimporteerd moeste worden. en of dat allemaal even kon in joomla of wordpress. het moest binnen 1 week klaar zijn inclusief design huisttijl en logo's. en oja er moesten ook nog ff visite kaartjes bij.

Nadat ik de factuur van 2600 verstuurd had schrok ze en ze dacht dat het met 650 a 750 euro wel klaar kon zijn.


ASGDH@WGIOHDGRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
Misschien voortaan toch eerst even een offerte maken dan?
23-11-2014, 18:59 door Anoniem
Door Anoniem:
so true,
{gum}
Nadat ik de factuur van 2600 verstuurd had schrok ze en ze dacht dat het met 650 a 750 euro wel klaar kon zijn.

ASGDH@WGIOHDGRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
(is dat je verkapte mailadres?)

Geloof er niks van, dat redt je niet allemaal in één week, tenminste als je er serieus mee aan de slag was gegaan (kwaliteit!).
Is het wel waar, dan is het een streek om zonder prijsindicatie aan het werk te gaan en iemand (bewust) achteraf met een dergelijke factuur zo voor het blok te zetten.
Tenzij de opdrachtgever duidelijk de indruk heeft gewekt dat geld geen rol speelde en een realistisch idee had wat een week werk zou kosten, dat kan, maar dan nog.

Ook voor vrienden en kennissen is het raadzaam vooraf een concrete 'vergoeding' te bespreken voor werkzaamheden.
Want juist ook voor computerwerkzaamheden geldt dat men (vaak) geen idee heeft hoeveel tijd zoiets kan kosten en nogal eens niet een kwestie van 'even' is, niet zo raar als er jaren niets of weinig aan (software)onderhoud is gepleegd.

Een goeie zou kunnen zijn is het volgende; "als ik een hele middag aan jouw computer heb zitten sleutelen of een week (of meer) aan een website voor jou heb zitten werken, wil jij mij dan hetzelfde aantal uur helpen met thuisklussen als; schoonmaken, opruimen, verbouwen, schilderen, tuinieren, fietsen opknappen, .. ? Er is altijd wel wat te doen."

Grote kans dat het antwoord nee is, heel moeizaam zal zijn, of bij nader inzien ineens niet meer belangrijk is en er ineens een andere optie in beeld komt ; nieuwe computer, (eventuele) anderen die het goedkoper of wel gratis willen doen.

Weet je gelijk voor welk 'kattendeel' jij je gaat staan uitsloven en van welke besparing die anderen (met zichtbaar vertoon) leuke dingen extra gaan doen.
Dat geeft niet want je deed het daar niet voor, je wilde die bekende, vriend wel wat helpen, toch wringt het als je het door krijgt hoe de standaard vork in de standaard steel steekt die best vaak lijkt voor te komen.

Uiteindelijk gaat het 'vrijwel altijd' weer om hetzelfde, geld en energie besparen op kosten van een ander. De rest eromheen is cosmetische kletskoek.
Selectief 'zuinige' Hollanders?
'Leuk volkje', pas er voor op.
24-11-2014, 12:46 door wammus
Ik heb zo soms het gevoel dat de F1-toets van hun klavier een snelkoppeling is naar mijn mobiel.

Het vreemde is dat ik enkel die telefoontjes/mails krijg van Windows gebruikers. Degene die ik al heb omgezet naar Linux blijken plots veel minder problemen te hebben, want van deze krijg ik geen vragen meer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.