image

Opstelten: uitvoering nationale cyberstrategie in volle gang

vrijdag 19 december 2014, 11:30 door Redactie, 2 reacties

De uitvoering van de tweede Nationale Cyber Security Strategie (NCSS2) die vorig jaar werd onthuld is in volle gang, zo heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie via een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Volgens de minister moeten de genomen acties Nederland digitaal weerbaarder maken.

Vanuit de strategie is geïnvesteerd in de versterking van onderwijs en onderzoek om het kennisniveau in Nederland naar een hoger niveau te brengen. Eerder dit jaar is daartoe onder meer de Cyber Security Academie opgericht, die een post-doctorale masteropleiding cybersecurity aanbiedt. In het kader van de Nationale Cyber Security Research Agenda is er 5,5 miljoen euro beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Ook is ingezet op het uitbouwen van publiek-private samenwerking naar publiek-private participatie.

Vanuit het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zijn er stappen gezet in het verder vormgeven van de publiek-private netwerkaanpak met als doel te komen tot een integrale aanpak van cyberdreigingen. Zo is in 2014 het Nationaal Response Netwerk en ook het Nationaal Detectie Netwerk gelanceerd. Door het delen van dreigingsinformatie moet er een completer beeld van de digitale risico’s ontstaan.

Toekomst

De NCSS2 vormt ook de basis voor de Nederlandse inbreng in de Global Conference on Cyber Space 2015 die volgend jaar april in Den Haag plaatsvindt. Opstelten laat weten dat Nederland zich met de conferentie actief voor een open, vrij en veilig internet zal inzetten. Verder zal tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2016 cybersecurity een belangrijk speerpunt zijn en wordt de nadruk op nauwere Europese samenwerking gelegd.

Reacties (2)
19-12-2014, 14:32 door Anoniem
Ach ja, Opstelten. Need I say more? (sarcasme)
20-12-2014, 20:37 door Eric-Jan H te D
Ach ja, één en nu slechts twee reacties. Needless to say more.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.