image

Europa trekt miljoen euro uit voor controle van vrije software

vrijdag 19 december 2014, 15:08 door Redactie, 6 reacties

Het Europees Parlement heeft een miljoen euro uitgetrokken om de "vrije software" te controleren die door het Parlement en de Europese Commissie wordt gebruikt. Vrije software is software die aan gebruikers bepaalde rechten ten aanzien van het wijzigen en opnieuw verspreiden van de broncode toekent.

"Hoewel deze organisaties zijn gebonden aan niet-vrije bestandsformaten, is een groot deel van hun infrastructuur op vrije software gebaseerd", aldus de Free Software Foundation Europe (FSFE). Via het aangekondigde auditproject zal er naar beveiligingslekken in de gebruikte programma's worden gezocht en zullen eventueel gevonden problemen worden verholpen.

"Dit is een welkome beslissing", zegt Karsten Gerloff, president van de FSFE. "Zoals de meeste publieke organen vertrouwen de Europese instellingen voor hun dagelijkse werkzaamheden grotendeels op vrije software. Het is goed om te zien dat het Parlement en de Commissie tenminste een beetje willen investeren in het verbeteren van de kwaliteit van de programma's die ze gebruiken."

Het Directorate General for Informatics (DIGIT) van de Europese Commissie zal het auditproject aansturen. De FSFE hoopt dat de Commissie nauw met de softwareontwikkelaars zal samenwerken. "De EC moet de auditresultaten zodra ze bekend zijn openbaar maken en elke verbeteringen die het bijdraagt met de softwareontwikkelaars delen", aldus de FSFE. Het Parlement heeft verder 500.000 euro vrijgemaakt voor de ontwikkeling van software waarmee EU-instellingen versleuteld kunnen communiceren. Dit project zal op vrije software en open standaarden gebaseerd zijn.

Reacties (6)
19-12-2014, 15:25 door Anoniem
@redactie: Een beetje sneu van jullie om scare quotes om "vrije software" heen te zetten. Deze term is gangbaar en al decennia lang in gebruik. Als we zo gaan beginnen moet je ook bullshitbingo-termen als "cloud" en "software as a service" en dergelijken in scare quotes gaan zetten.
19-12-2014, 18:52 door Anoniem
En waar wordt dat geld aan besteed dan? Hoe gaat dat plaatje eruit zien?
Open source software wordt meestal gebouwd door een betrokken community. Hoe willen ze daar geld tegenaan gooien?
Als je het mij vraagt... Dat geld komt gewoon in iemands borstzakje terecht.
20-12-2014, 00:04 door Anoniem
Door Anoniem: En waar wordt dat geld aan besteed?..... Dat geld komt gewoon in iemands borstzakje terecht.

dat in ieder geval. iets met vestzak broekzak.. maar wat is een miljoen in deze? peanuts als je het mij vraagt

a.
20-12-2014, 08:37 door Anoniem
Free software is niet for free. https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html.
De nederlandse vertaling is beter omdat vrijheid en gratis duidelijk andere woorden zijn. De community moet wel degelijk gesponord worden in daad raad dan wel geld. Degenen die verder kijken hoe dat werkt zullen het herkennen.

Jammer dat er zoveel lichtgelovigen zijn die dat niet doorhebben dan wel enkel op de associatie gratis afgaan. "there is no such thing as a free lunch" en "if the product is for free most likey you are the product"
20-12-2014, 11:36 door Anoniem
Door Anoniem: Een beetje sneu van jullie om scare quotes om "vrije software" heen te zetten. Deze term is gangbaar en al decennia lang in gebruik.

Zonder quotes is het veel minder duidelijk dat er open source software bedoeld wordt. En open source is doorgaans niet vrij, maar bevat licenties. Maar omdat de licenties doorgaans het gratis gebruiken toestaan, wordt het "vrije software" genoemd.
21-12-2014, 21:55 door Anoniem
Vrije software wordt zo genoemd omdat de bijbehorende vrije software licenties vrijheid geven.
Daar hoort ook bij distibutie tegen betaling (als in: commercieel gebruik).
Vrije software en open source software zijn min of meer synoniemen waar bij open source het belangrijke aspect van vrijheid terzijde wordt geschoven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.