image

ANPR-camera's winnen Belgische Big Brother Award

zondag 2 juni 2013, 07:44 door Redactie, 1 reacties

Camera's die nummerplaten herkennen en werkgevers die personeel monitoren hebben in België de Big Brother Awards gewonnen. De prijs is bedoeld om de toename van controlemaatregelen in de samenleving aan de kaak te stellen en werd voor de derde keer uitgereikt. De vakjury beloonde de camera’s met automatische nummerplaatherkenning (ANPR) met haar juryprijs.

Volgens jurylid en beleidsmedewerker van de Liga voor Mensenrechten, Caroline De Geest, stapelen de bezwaren tegen het ANPR-systeem zich op.

"De ANPR-camera’s schenden niet enkel de privacy van automobilisten, het gebruik van de mobiele toepassingen is ook volkomen in strijd met de wet, die mobiele camera’s enkel toelaat voor grote volkstoelopen. Wanneer de informatie bovendien systematisch gekoppeld wordt aan gegevens in andere databanken ontstaat een krachtige surveillance-tool."

Big Brother op de werkvloer
Naast de jury kon ook het publiek via bigbrotherawards.be een winnaar kiezen. Dat werd 'Big Brother op de werkvloer', naar aanleiding van de geplande telefoontap in opslagbedrijf Shurgard. Volgens de organisatie illustreert dit de toenemende toevlucht tot controlemaatregelen en worden met deze award eigenlijk alle surveillerende werkgevers bekroond.

Kandidaten
Acht kandidaten kwamen dit jaar in aanmerking voor een Big Brother Award: het recente datalek bij NMBS, het afluisterschandaal bij opslagbedrijf Shurgard, de omstreden gemeentelijke administratieve sancties, de Genkse drone, de in opmars zijnde camera’s met automatische nummerplaatherkenning en het experimenten met vingerafdrukregistratie op school.

Daarnaast maakten ook de Amerikaanse anti-privacy lobby en gebruikers van social media een kans. "Het Big Brother-fenomeen beperkt zich niet tot een alleswetende overheid of een snuffelende baas. Het dringt langzaam maar zeker binnen in alle domeinen van onze levenssfeer. Dat bewijst ook de verscheidenheid aan kandidaten", verklaart De Geest.

Reacties (1)
02-06-2013, 09:30 door Anoniem
"Het Big Brother-fenomeen beperkt zich niet tot een alleswetende overheid of een snuffelende baas.
Het dringt langzaam maar zeker binnen in alle domeinen van onze levenssfeer.

Langzaam maar zeker binnendringen?

Denk dat het allang, en veel dieper is binnengedrongen in onze levenssfeer dan wij weten.
Wat (te) langzaam maar zeker binnendringt is het Besef (!) dat dat zo is.

De technische voorsprong van bedrijven die de (tracking) techniek toepassen is (onoverbrugbaar?) groot, waarbij alleen de topjes van de ijsberg af en toe het nieuws halen en gebrek aan kennis zorgt voor het gelaten accepteren middels actieve desinteresse.
Test het maar eens in je omgeving door daar een gesprek over te beginnen.

En het is die houding waarvan dankbaar gebruik gemaakt wordt ten koste van het recht op privacy en bescherming van je persoonlijke levenssfeer.

En ja,
met de kennis van nu bezien is een toekomstig achteraf-aan-de-gang-gaan-met "We wisten het niet" en "Dit nooit meer" weinig geloofwaardig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.