image

'Grootste Android-dreiging is verloren telefoon'

donderdag 13 juni 2013, 12:09 door Redactie, 3 reacties

Ondanks alle berichten over de groeiende hoeveelheid mobiele malware voor het Android-platform, valt de situatie in werkelijkheid mee en lopen consumenten meer risico dat ze hun smartphone of tablet verliezen. Dat zegt Mikko Hypponen van het Finse anti-virusbedrijf F-Secure. "Dat we nog steeds geen grotere problemen hebben is een succesverhaal", aldus de Fin.

"Voor het eerst hebben we geleerd van de fouten uit het verleden." Hoewel smartphones inmiddels zo'n tien jaar bestaan, is malware nog altijd een uitzondering. "We hebben geen malwareprobleem op iPhone of Windows telefoons en het is een beperkt probleem op Android-telefoons."

Verlies
Legitieme apps die door cybercriminelen van kwaadaardige code worden voorzien, zijn voor de meeste mobiele Android-malware verantwoordelijk. En zelfs hier is het risico relatief klein, aldus Hypponen tegenover SecurityWatch. "We zien elk kwartaal een paar honderd families." De kwaadaardige apps worden voornamelijk op onofficiële marktplaatsen aangeboden.

Slachtoffers moeten bewust naar gekraakte of gratis versies van betaalde software zoeken om met deze apps in aanraking te komen. Het grootste risico voor Android-gebruikers is dan ook diefstal of verlies. Uit onderzoek van F-Secure blijkt dat 10% de smartphone wel eens had verloren of dat die gestolen was.

Reacties (3)
13-06-2013, 13:38 door Rasalom
Wauw! Nuance van een anti-malware toko. Zo maar eens de laatste weerberichten in de hel checken. Eens kijken of het daar vriest.
13-06-2013, 14:26 door Anoniem
Het is maar wat je als probleem ziet. Android software wordt bijvoorbeeld in Rusland op grote schaal online verkocht via betaalnummers. Ze lopen daar wat achter met dat type fraude. Hier in Nederland is het grotendeels uitgeroeid na een paar forse boetes.
30-07-2013, 15:51 door Anoniem
Inderdaad, eens met Rasalom. En wanneer je je mobiel verkoopt zorg ervoor dat je dan goed alle informatie wist. (http://blog.techreturns.nl/zorgenloos-je-telefoon-verkopen-met-backup-en-factory-reset/)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.