image

'NSA-surveillance voorkomt geen terreuraanslagen'

donderdag 13 juni 2013, 15:27 door Redactie, 9 reacties

NSA-directeur Keith Alexander verklaarde tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat dat de geheime programma's van de inlichtingendienst helpen bij het voorkomen van terreuraanslagen, maar volgens experts is dat niet het geval. De Amerikaanse autoriteiten noemden twee terroristische plannen die dankzij de datamining-activiteiten van de NSA verstoord werden, maar advocaten en inlichtingenexperts met directe kennis van beide zaken zeggen dat de omvangrijke NSA-surveillance geen betekenisvolle rol speelde bij het voorkomen van de aanvallen.

Volgens Dianne Feinstein van het inlichtingencomité van de Senaat en Mike Rogers van het inlichtingencomité van het Huis van Afgevaardigden speelden programma's zoals PRISM een belangrijke rol bij de arrestaties van Najibullah Zazi in 2009 en David Headley, die bij de aanslagen in Mumbai van 2008 was betrokken.

Onzin
Uit gerechtelijke documenten alsmede interviews met betrokken partijen, blijkt dat datamining via PRISM en andere NSA-programma's nauwelijks een rol speelde bij het ontmaskeren van de twee plannen. Conventionele, ouderwets tips van inlichtingendiensten in Groot-Brittannië waren het gene dat het onderzoek in gang zette, zo meldt The Guardian.

De krant sprak met een voormalig CIA-agent die bij de zaak van Headley betrokken was. Hij is het niet eens met de Amerikaanse politici die beweren dat datamining van de NSA cruciaal voor het onderzoek was. "Dat is onzin. Het speelde geen enkele rol in de Headley-zaak. Zo is het helemaal niet gegaan." Headley liep juist tegen de lamp toen hij contact zocht met een informant.

Reacties (9)
13-06-2013, 15:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-06-2013, 16:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-06-2013, 16:50 door Anoniem
Door Functietoets: Dus zo goed werken Inlichtingendiensten met hun "gewone tips" nu ook weer niet.
Beetje een woosh.

Maar daarnaast is het precies de VS die al jaren vreselijk slecht is in HUMINT. Als er geen knopjes en lichtjes opzitten en leuke grafiekjes uitrollen kunnen ze er niets mee. Buitenlanders zijn maar vreemd en raar en onverstaanbaar en apparaten kun je leuk mee knutselen en dik budget mee binnenhalen. Het gaat dan ook iedere keer weer de mist in zodra ze zich met mensenwerk inlaten, of ze nou iets (al dan niet expres volgens de aluhoedjes) over het hoofd zien of dat ze zelf een stel extreemmalloten bewapenen om iets voor ze te doen. Niet de eerste keer dat die zich dan uiteindelijk tegen hun wapen- en trainingsheer keren.
13-06-2013, 19:45 door Anoniem
Mijns inziens is de balans tussen privacy en veiligheid verdwenen.
Maar je zou je kunnen afvragen of PRISM toch WEL aanslagen voorkomt.
Als er een aanslag gepleegd wordt, dan kan er door de verzamelde gegevens wel heel snel bekeken worden wie met wie contact heeft gehad. Die analyse kan snel plaatsvinden.
Hierdoor kunnen de daders veelal snel achterhaald worden. Ook mede-daders kunnen zo sneller in beeld worden gebracht.
Het oppakken van (mede-)daders voorkomt meer aanslagen.
13-06-2013, 22:26 door Anoniem
Als je een speld zoekt in een hooiberg, is het toevoegen van hooi niet de beste strategie.
13-06-2013, 23:04 door Anoniem
Het is allemaal hun dikke eigen schuld, "the enemy of my enemy is my friend" was de manier van werken in de jaren 80 (en zelfs nu nog), zo hebben ze al qaida in Afghanistan groot gemaakt.
14-06-2013, 08:28 door Anoniem
Door Anoniem: Mijns inziens is de balans tussen privacy en veiligheid verdwenen.
Die is er nooit geweest, als in daar was nooit besef voor. Overheden hebben altijd zo gewerkt dat je precies zoveel privacy hebt als er overblijft nadat zij met jouw gegevens aan de haal zijn gegaan, en eventueel lobbyende private partijvrindjes ook. Onze grootste bescherming was de inertie van de ambtelijke molen die vaak simpele dingen "als de ene afdeling praat met de andere afdeling en wisselt gegevens uit" al niet voorelkaar kreeg. Het is dat ze dat nu via automatisering een beetje oplappen. En als je dat grondig doet dan is je privacy grondig foetsie, ja. Daar gaan we heen. Dat is geen vraag, dat is een gegeven.


Maar je zou je kunnen afvragen of PRISM toch WEL aanslagen voorkomt.
Dat blijft wensdenken. Lijkt me niet verstandig gezien de garanties die je hebt. Je weet wel, die garantie van dat er geen privacy zal overblijven als de overheid, en zeker de amerikaanse overheid, ermee klaar is.


Als er een aanslag gepleegd wordt, dan kan er door de verzamelde gegevens wel heel snel bekeken worden wie met wie contact heeft gehad. Die analyse kan snel plaatsvinden.
Hierdoor kunnen de daders veelal snel achterhaald worden. Ook mede-daders kunnen zo sneller in beeld worden gebracht.
De vraag is niet of het mogelijkerwijs eventueel zou kunnen leveren wat het belooft te leveren.
De vraag is of het sop de kool nog waard is.

Met andere woorden, zijn er ook andere middelen die minder invasief en allesomvattend zijn waar je vergelijkbare resultaten mee kan boeken? Het antwoord is een overweldigend ja. Sterker, dit soort invasieve methodes blijken een mineure rol te spelen in het opsporingsproces. Dat kleine voordeel voor hele grote kosten, is dat de volstrekte macht over onze privacy weggeven waard?

Ik zeg nee.

Het oppakken van (mede-)daders voorkomt meer aanslagen.
Dat is geen gegeven.
14-06-2013, 08:30 door Anoniem
"Maar je zou je kunnen afvragen of PRISM toch WEL aanslagen voorkomt"
Aan de ene kant heb je verzekeringen van NSA cs dat het wel werkt en "je weet maar nooit", aan de andere kant komt voorlopig iedereen die in elk geval probeert de bewering te analyseren met niets dat het ondersteund.
Met "het zou kunnen" kan ik niks. Dat is geen basis voor vergaande wetgeving.
25-06-2013, 11:13 door Anoniem
Boston was naar mijn mening een false flag.

Als je genoeg geduld op kan brengen om deze thread door te lezen. (Zijn inmiddels 75 pagina's):
http://www.cluesforum.info/viewtopic.php?f=24&t=1602&sid=0ecb041d6a511fc82c1c51f55c9cd706

- De 2 daders zouden allebei een donkere rugzak geplaatst hebben. 1 dader droeg een witte rugzak --> Explain.
- Een bom onploft maar heeft niet de kracht om een ballon op 2 meter afstand te laten springen, het glas v.d. winkel recht voor de ontploffing is wel gesprongen maar naar buiten gevlogen???? --> Explain.
- De zogenaamde gewonden lijken mij acteurs te zijn. Waarom laat je een man die net zijn benen kwijtgeraakt is liggen op de grond zodat er een paar mooie foto's gemaakt konden worden terwijl deze man misschien net 2 minuten zou overleven zonder hulp.. Reddingsmedewerkers zie je licht gewonde mensen helpen terwijl deze acteur ligt te kreperen?? Beetje vreemd toch?

Dit zijn maar een paar opvallendheden omtrent deze "aanslag". Als je de thread doorleest zul je zien dat er veel gephotoshopt is aan de foto's. Voor sommigen misschien niet voor te stellen maar dit is het gevolg als je regering je verraden heeft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.