image

Merkel wil bewaarplicht telecomgegevens weer invoeren

vrijdag 16 januari 2015, 10:13 door Redactie, 10 reacties

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel wil de bewaarplicht telecomgegevens weer in Duitsland invoeren, omdat dit nodig zou zijn in de strijd tegen terrorisme, zo laten Duitse media weten. Op dit moment zijn Duitse telecomproviders niet meer verplicht om telefoon- en internetgegevens op te slaan.

Duitsland schafte de bewaarplicht in 2010 af. Regeringspartij CDU van bondskanselier Merkel wil de bewaarplicht echter weer invoeren. Merkels coalitiepartner SPD is verdeeld over de kwestie. SPD-leider Sigmar Gabriel laat tegenover de Süddeutsche Zeitung weten in principe open te staan voor een herinvoering van de bewaarplicht. SPD-minister van Justitie Heiko Maas is echter tegenstander van het plan. Hij liet weten dat Frankrijk wel over een bewaarplicht beschikt en dit de aanslagen in Parijs niet kon voorkomen.

Ook de Groenen en Die Linke zijn tegen het plan om de bewaarplicht weer in te voeren. "Meer data-opslag en strengere wetten zijn verkeerde reflexen," aldus Anton Hofreiter, leider van de Groenen. Maas liet verder weten dat het inperken van de privacy van burgers en journalisten een verkeerd antwoord op terroristische aanslagen is. Daarnaast is de bewaarplicht in strijd met Europese regelgeving. Het Europese Hof van Justitie verklaarde de bewaarplicht telecomgegevens vorig jaar nog ongeldig omdat die in strijd met het Europese recht is.

Reacties (10)
16-01-2015, 11:31 door Anoniem
Ja, leuk... De daders waren reeds in het vizier. Ze zouden gericht getapt kunnen worden. Wat voegt een sleepnet daar aan toe?
16-01-2015, 11:58 door Anoniem
[paranoid]Wat me opvalt is dat er een discussie is over het afschaffen van de bewaarplicht omdat die in strijd is met de grondrechten van de mens. Vervolgens komt er een aanval, gepleegd door terroristen die al in de gaten gehouden werden. Waar dus het hebben of niet hebben van de bewaarplicht geen invloed op had. Daarna worden er invallen gedaan bij andere terroristen, voordat ze een aanval kunnen plegen. En men blijft roepen om de bewaarplicht.

Op de een of andere manier doet mij dit heel sterk denken aan de IRT affaire.
[/paranoid]

Peter
16-01-2015, 12:34 door Anoniem
Even een stelling:

Is de kans op een terroristische aanslag evenredig met de privacy schending van de burgers door de overheid?
In landen waar de privacy minder wordt geschonden is minder kans op een aanslag dan landen waarbij deze rechten geschonden worden.
Frankrijk heeft een bewaarplicht en is slachtoffer van een aanslag
Engeland houd de burgers in de gaten en had een aantal jaar geleden grote aanslagen in de Metro
VS zelfde verhaal
In Irak heb je geen recht op privacy en zijn aanslagen aan de orde van de dag.

Overheid heb vertrouwen in uw burgers en ze zullen tevreden zijn en tevreden burgen hebben geen zin om een terroristische aan te plegen. Werk dus aan dit onderlinge vertrouwen en het zal zich uitbetalen. Vrijheid en vertrouwen zijn het belangrijkste ingrediënt voor een veilige samenleving.
Groot wantrouwen leid altijd tot oorlog. Kijk maar naar de geschiedenis.
16-01-2015, 12:35 door Anoniem
Je zag al met "Fukushima", en nu hier weer, dat als het er echt op aan komt, ook in Duitsland de ruggegraat van boter gemaakt is.
16-01-2015, 13:51 door Anoniem
ach ja typish,maar dat heeft weer geen nut dat te willen,want da gedoe is gewoon nutteloos is gebleken.
Geheime dienstem hebben zo wie zo altijd middelen om verdachte personen te monitoren.
Dus de gewone burger kunnen ze met rust laten.
16-01-2015, 16:12 door Anoniem
Heeft ze dan toch haar kritische houding tegenover Stasi praktijken die ze altijd heeft gehad laten varen?

Ook ligt haar kiesdistrict in de voormalige DDR (Ze woont daar zelf ook!), ze zijn daar wat zuiniger op hun privacy dan wij Nederlanders. Dus een uiterst rare uitspraak wat mij betreft...
16-01-2015, 20:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-01-2015, 23:21 door Eric-Jan H te D
Als de overheden echt de sleepnet methode willen hanteren zou ik het wel weten als terrorist. Zoveel mogelijk ruis veroorzaken terwijl je zelf gewoon een voldoend gefrankeerde enveloppe hanteert. Ietsje duurder misschien. Maar de Arabische fondsen zijn schier onuitputtelijk.
16-01-2015, 23:40 door Anoniem
De echte terrorist zit niet buiten de grenzen maar in het riant betaalde pluche.

Tenminste, als je kijkt naar wie het meest effectiefst is qua vrijheidsberoving, inperking van vrijheden, inperking van rechten, vermindering van toekomstkansen, afdwingen van toenemende afdracht, tot dwangarbeid dwingen van burgers, schending van privacy, beknibbeling van rechten, economische ontwrichting, en ga zo maar door.
18-01-2015, 14:36 door Anoniem
Vandaag de dag een burger zijn zuigt aan alle kanten.
Je hebt zogenaamde rechten, maar het wordt aan alle kanten getorpedeerd.

En zogenaamd kun je middels kiesrecht bepalen wie over je lot beschikt.

Natuurlijk, dat rode potloodje heeft de afgelopen decennia echt wezenlijk verschil gemaakt voor de burger.

Zucht.

Driedubbel zucht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.