image

Gartner: Apple verslaat Windows in 2015

dinsdag 25 juni 2013, 09:55 door Redactie, 24 reacties

Over twee jaar worden er meer computers, smartphones en andere apparaten met een besturingssysteem van Apple verkocht dan met een besturingssysteem van Microsoft. Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner. Vorig jaar werden er nog altijd veel meer producten verkocht waarop Windows draaide dan Mac OS X en iOS: 347 miljoen tegenover 213 miljoen.

Volgend jaar zal het verschil nog 23 miljoen bedragen, maar in 2015 gaat Apple Microsoft voorbij, zegt Carolina Milanesi, vicepresident van Gartner, tegenover IDG. "Als je naar de cijfers kijkt, leidt Apple al op de consumentenmarkt. Ze verkopen nu al meer dan Windows." Vanwege de zakelijke markt en professionele gebruikers blijft Microsoft op het moment nog marktleider.

Android
Naast Apple dat Windows voorbijstreeft, zal Google Android dit jaar op meer systemen worden verkocht dan Apple en Windows producten bij elkaar. Android is op dit moment al het populairste computerplatform op nieuwe apparaten. Vorig jaar gingen er iets meer dan een half miljard apparaten met Android over de toonbank, tegenover 559 miljoen voor Windows en Apple bij elkaar opgeteld.

Dit jaar passeert Android de 867 miljoen apparaten, terwijl Apple en Windows bij elkaar op 636 miljoen uitkomen. In 2014 voorspelt Gartner dat Android de één miljard zal passeren.

Reacties (24)
25-06-2013, 10:02 door Anoniem
Net of de markt nog niet verzadigt is met all dat apple spul, je hoord steeds meer een anti-apple gevoel.

Proberen je te naaien door garantie te kopen die je allang hebt
Elke keer andere adapters
Je koopt een apparaat voor jezelf maar apple bepaald wat je mag installeren

Lijkt me een sterk verhaal
25-06-2013, 10:21 door Anoniem
Als de Apple-luchtbel dan nog niet geknapt is. Er moet toch een moment komen dat het gros van de mensen doorheeft dat je meer betaald dan nodig voor "mooie graphics".

Knuppel --> Hoenderhok
25-06-2013, 11:15 door Anoniem
Apples met peren vergelijken... Er worden desktops en laptops vergeleken met smartphones. Een beetje een scheve vergelijking? Zou Linux - dat draait op miljarden devices dan niet nog groter zijn? Al die DSL routers draaien immers (busybox) linux? En de meeste accesspoints? Mijn gopro camera draait ook een linux smaakje. Hometronics spul - ook allemaal linux.

Een beetje een willekeurige vergelijking dus. Maar goed - Gartner is weer even in het nieuws, en daar zal het ze wel om gaan...
25-06-2013, 11:38 door Anoniem
Gartner voorspelt nogal wat. Wat een klinklare onzin. Apple in je bedrijf is pure terror en niet alleen security-wise. Microsoft is en blijft de marktleider op enterprisegebied nog wel even.
25-06-2013, 12:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-06-2013, 12:54 door Anoniem
Kostprijs heeft er niet veel mee te maken, Functietoets.. mensen kijken ook naar andere aspecten(gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit, en weet ik veel wat nog meer),

overigens gaat het over allerlei apparaten, dus het kan best kloppen. zie in mijn omgeving steeds meer IPhones ten opzichte van bijv. blackberry of windows Phone/Mobile of android.
25-06-2013, 13:00 door Duck-man
Apple kan wel groter worden dan Windows. Maar Linux is en blijft marktleider in "computers, smartphones en andere apparaten met een besturingssysteem". Zelfs als je Android niet mee telt als Linux. Elk huis houden heeft namelijk meerdere apparaten met een linux kernel en dit wordt alleen maar meer. Bij bedrijven is dit aantal nog groter.
25-06-2013, 13:22 door Anoniem
@Duck-Man, In dit huishouden is enkel het windows besturingssysteem te vinden hoor:) Om ouderen (die zijn opgegroeid zonder computers) met linux om te laten gaan, dat gaat gewoon niet lekker. En op dit moment, niet om vervelend te doen hoor, maar is het windows besturingssysteem nog steeds marktleider bij de computers:)
(Dit praat niet goed dat er aardig wat verbeteringen aan het besturingssysteem kunnen worden gemaakt).

En ik geloof ook helemaal niets van wat Gartner zegt. Apple is op de smartphones al voorbij gestreeft door Android en het zal me niet verbazen als ze straks helemaal uit de markt verdwijnen.
25-06-2013, 13:51 door Anoniem
Mja, niet heel boeiend wie de grootste is.
Echter betwijfel ik of Apple in het bedrijfsleven het stuk van MS gaat overnemen.
Zeker met Windows 8 is het voor bedrijven makkelijker op tablets te beheren dan dit nu het geval is met iOS.
25-06-2013, 14:48 door Binsbergen
Wat een slechte vergelijking. Vergelijk geen Apples met peren; maar vergelijk OSen met elkaar! Apple is geen OS zoals Linux geen bedrijf is.
25-06-2013, 15:07 door dmstork
Dus iPods e.d. worden meegeteld terwijl er daar geen directe Microsoft (of Android) tegenhanger is? Is het dan wel een eerlijke vergelijking?
25-06-2013, 16:33 door dmstork
In 2011 had Gartner nog een ander verhaal over 2015: http://www.gartner.com/newsroom/id/1622614 (via @tomwarren). Tuurlijk, voorschreidend inzicht, nieuwe ontwikkelingen etc. etc.. Maar voor een bedrijf dat analyses maakt als hoofdinkomsten...
25-06-2013, 17:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-06-2013, 18:18 door Anoniem
""Nog nooit met Ubuntu, Zorin of Mint gespeeld? Ouderen kunnen dat prima gebruiken, zo moeilijk is dat nou ook weer niet hoor.""

ja, zolang ze maar geen enkele popup melding krijgen waarna ze weer gaan janken voor assistentie
25-06-2013, 18:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-06-2013, 19:00 door vimes
Door Allard Pruim:
Door Anoniem: Om ouderen (die zijn opgegroeid zonder computers) met linux om te laten gaan, dat gaat gewoon niet lekker.
Nog nooit met Ubuntu, Zorin of Mint gespeeld? Ouderen kunnen dat prima gebruiken, zo moeilijk is dat nou ook weer niet hoor.
Ik heb hier al een paar weken linux(mint) draaien en de meeste mensen die met die pc in aanraking komen hebben niet eens in de gaten dat het geen windows is. De tijd dat linux voor de puisterige nerd was is allang voorbij.
25-06-2013, 20:25 door yobi
Over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Wel kan ik me ergeren aan de productiviteit met een Windows-systeem. Start computer -> computer wil updaten -> computer herstarten -> virussen scannen -> start de applicatie -> er is een update voor de applicatie -> installeer de update -> herstart systeem.

Kan dat niet anders?

Jawel, ik werk prettig met Linux Mint.
25-06-2013, 20:42 door Duck-man
@13:22 Anoniem

Dus jij hebt, geen router ,geen DVD speler, geen boord computer in je auto, geen platte TV, geen NAS, geen digitale camera, geen digitaal fotolijstje, geen etc. Als je dat allemaal niet hebt ja dan heb je waarschijnlijk geen Linux anders heb je Linux. Je weet het misschien niet, maar je hebt het wel.

Ouderen werken net zo makkelijk met Linux als Windows als met OS-X. Alleen hun omgeving (die met Windows is opgegroeid) snapt het niet dus krijgen ze Windows in hun maag gesplitst. Linux is bij uitstek geschikt voor computer leken. Als je een PCtje koopt. kastje neer zetten aan zetten en internetten dan maakt het niet uit wat er op staat. Voordeel van Linux is dat je minder makkelijk per ongelijk iets fout kan doen. Het moeilijkste van Linux is het installeren maar ook dat is makkelijker dan onder Windows. En ja je kan niet alle spellen spelen en ja alles gaat net even anders. Maar als je geen basis hebt en toch geen spelletjes speelt. Is Linux net zo moeilijk. Maar ja je moet het wel willen 100 euro per PC besparen.
PS mijn schoon ouder hebben Linux. Alleen weten ze dat niet ze hebben namelijk een PC. Maar het scheelt mij wel elke maand een hoop werk.
25-06-2013, 22:20 door schele
Helemaal eens dat deze vergelijking krommer is dan Amerikaanse regelgeving op gebied van privacy. En zelfs al blijft het de grootste Windows kan altijd beter. Maar de onvermijdeljke opmerkingen dat Linux net zo makkelijk werkt en dat het NU ECHT de consumentenmarkt gaat veroveren is een utopie.

Al is het maar vanwege Office. Ooit al eens Office (word, ppt, excel) fatsoenlijk in Wine aan de praat gekregen? En begin niet over Libreoffice als alternatief, zeker de laatste versie Word en Powerpoint docs blijft niks van over na import en gelikte layout uit LibreOffice weergeven in MS Office uiteraard ook niet. Zo is MS ook wel weer.

Misschien als Steam fatsoenlijk over is op linux incl de games dat ik het nog eens probeer :)
26-06-2013, 08:10 door Anoniem
@Schele. LibreOffice heeft ongeveer 75% van de functionaliteit van Office2010. Ik moet zeggen dat als er geen "bijzondere" invoegingen/opmaak in het document zitten, het keurig netjes wordt weergegeven. Andersom kan ik zeggen dat Office 2010 helemaal niets laat zien van Openoffice documenten. Dit was al zo sinds Wordperfect-Word. Dus dit probleem is niet nieuw.

Over het overnemen van de markt, dit wordt ieder jaar wel 2-4x geroepen. Linux werkt prima maar is gewoon niet sexy genoeg voor de pioniergebruikers, dit komt ook omdat er weinig professionele software wordt gemaakt voor Linux in vergelijking met Windhoos of Nepple. Ik denk wel dat het aandeel Linux zal groeien als we meer en meer toegaan naar platform onafhankelijke browser-applicaties.

Ik zelf gebruik Linux en Windhoos btw
26-06-2013, 08:58 door steve sh1t
Door schele: Helemaal eens dat deze vergelijking krommer is dan Amerikaanse regelgeving op gebied van privacy. En zelfs al blijft het de grootste Windows kan altijd beter. Maar de onvermijdeljke opmerkingen dat Linux net zo makkelijk werkt en dat het NU ECHT de consumentenmarkt gaat veroveren is een utopie.

Al is het maar vanwege Office. Ooit al eens Office (word, ppt, excel) fatsoenlijk in Wine aan de praat gekregen? En begin niet over Libreoffice als alternatief, zeker de laatste versie Word en Powerpoint docs blijft niks van over na import en gelikte layout uit LibreOffice weergeven in MS Office uiteraard ook niet. Zo is MS ook wel weer.

Misschien als Steam fatsoenlijk over is op linux incl de games dat ik het nog eens probeer :)

Ik werk al bijna 10 jaar met OpenOffice / LibreOffice, niks mis mee.

En mensen met een goed verhaal, hebben helemaal geen powerpoint nodig. Die bureaucraten die powerpoint gebruiken en steeds weer die doodsaaie presentaties moet bekijken, kosten per jaar 110 miljard euro (alleen al in Europa), dit kun je gewoon geen powerpointcultuur meer noemen, maar dit is gewoon regelrechte powerpoint terrorisme.

En gamen doe je niet op een pc.
26-06-2013, 10:25 door Duck-man
Door steve sh*t: Ik werk al bijna 10 jaar met OpenOffice / LibreOffice, niks mis mee.

En mensen met een goed verhaal, hebben helemaal geen powerpoint nodig. Die bureaucraten die powerpoint gebruiken en steeds weer die doodsaaie presentaties moet bekijken, kosten per jaar 110 miljard euro (alleen al in Europa), dit kun je gewoon geen powerpointcultuur meer noemen, maar dit is gewoon regelrechte powerpoint terrorisme.
Leuk even MS office af schieten. Na hoor er is niks mis met MS office. Maar verplicht mij niet om het te gebruiken. Van af MS office 2003 (eerste met ribben) is het wat mij betreft mis gegaan.In Excel kan je alleen nog maar mooie grafiekjes maken i.p.v. functionele. Word heeft mooie op maken maar zelfs als je iedere keer het zelfde doet zit er in eens een ander letter type tussen. En power-point leid helaas meer af dan dat het wat toe voegt. Ik zit soms naar presentaties te kijken. met veel tekst animaties en 60 slides in 20 minuten. I heb max 10 slide (doel is altijd max 5 maar haal dat helaas niet altijd) aantal woorden per slide is 10 en de rest grafieken en tekeningen. Voordeel is wel dat als er een lees presentatie komt dat ik even naar de WC kan.
Nee ik gebruik GNU octave (voor mijn grafiekjes) en LaTeX voor mijn rapportjes. Kreeg laatst een vraag of ik kon helpen om zo'n mooie layout te maken in word :). Heb Open/Libre Office voor even snel wat makkelijks maken. Het is even een keer door bijten om MS spullen aan de kant te zetten maar daarna hoef je niet meer bij elke nieuwe versie op nieuw te beginnen.

Even een citaatje over LaTeX en Word. "Als iets niet lukt in Word ligt het meestal aan Word als iets niet lukt in LaTeX ligt het altijd aan jou"
26-06-2013, 13:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-06-2013, 03:57 door mvh69
Door yobi: Over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Wel kan ik me ergeren aan de productiviteit met een Windows-systeem. Start computer -> computer wil updaten -> computer herstarten -> virussen scannen -> start de applicatie -> er is een update voor de applicatie -> installeer de update -> herstart systeem.

Kan dat niet anders?

Jawel, ik werk prettig met Linux Mint.

Start computer -> computer wil updaten -> computer herstarten -> virussen scannen -> start de applicatie -> er is een update voor de applicatie -> installeer de update -> herstart systeem.
Bij mij werkt het toch net even anders , namelijk ---> open deksel laptop-->vul paswoord in-->en klaar is kees. Dit neemt ongeveer 10 seconden in beslag.

Ik zal hieronder opsommen waar het bij jou fout gaat:

1: gewoon suspend to ram of suspend to hd gebruiken , de computer op de ouderwetse manier uitschakelen in in 99% van de gevallen totaal onnodig. Suspend to ram heeft uiteraard het nadeel dat de pc/laptop nog steeds een kleine hoeveelheid stroom gebruikt dus bij een laptop op accu gebruik ik liever de suspend to hd en die schakelt de pc net zo uit als wanneer je windows afsluit en gebruikt dus niet meer stroom dan de ouderwetse manier.Alleen wanneer je de hardware van je pc gaat veranderen is het nodig dat je windows volledig afsluit zodat bij de volgende opstart windows de nw hardware kan detecteren. En natuurlijk die 2e dinsdag van de maand die microsoft gebruikt voor het uitbrengen van updates , dan moet je ff rebooten , maar dat is SLECHTS 1 MAAL PER MAAND , en zeker niet elke keer dat je je pc aanzet.

2:virussen scannen , dat doe ik handmatig 1 a 2 keer per maand , wanneer het mij uitkomt. Gebruik geen real time a/v , simpelweg omdat die al een jaartje of 10 achterhaalt is , er komen per dag 200.000 nw virussen en varianten uit die allemaal in de blacklist (virus pattern file) gezet moeten worden zodat er een lijst met vele miljoenen signatures ontstaat.
Dat zorgt er voor dat het een enorme belasting geeft op een systeem , zelf als het een modern snel systeem betreft.
En dan nog maar te zwijgen over de grote hoeveelheden aan malware die simpelweg gemist worden.
Dus gebruik ik andere manieren om de boel te beveiligen en tot nu toe met veel succes .

3:Ik heb zojuist nog even mijn firefox browser ge-update , duurde waarschijnlijk iets van 2 minuten , maar die herstart waar jij over praat was bij mij toch echt niet nodig.

4: Vraag ik mij toch af hoe dat dan werkt op linux mint , krijg je daar nooit updates voor linux ? moet je daar nooit je browser updaten ?

Ik kan dus maar tot een conclusie komen , je gebruikt sinds kort linux mint , bent enorm blij dat dat je gelukt is , en nu moet de hele wereld weten hoe goed je bent omdat je linux geinstalleerd hebt weten te krijgen.
En zoals het een linux gebruiker betaamt , ff lekker ongenuanceerd microsoft bashen , dan hoor je er pas echt bij :)

ps. als je nou perse windows wilt afkraken , doe het dan goed en kom met argumenten die kloppen , en niet met deze nonsense.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.