image

Minister: veiligheid JSF niet in gevaar door hackers

dinsdag 2 juli 2013, 16:39 door Redactie, 8 reacties

De operationele veiligheid van de Joint Strike Fighter (JSF) zou niet door digitale inbraken bij Amerikaanse organisaties en overheidsinstanties in gevaar zijn, aldus Minister van Defensie Hennis-Plasschaert. Ze reageerde op vragen van PvdA-Kamerlid Eijsink, die vragen had gesteld naar aanleiding van een artikel dat Chinese hackers het ontwerp van de JSF zouden hebben gestolen.

Eijsink wilde onder andere weten wat de gevolgen van de vermeende diefstal waren. Hennis-Plasschaert stelt dat het Amerikaanse Ministerie van Defensie vanwege veiligheidsredenen niet ingaat op berichten over mogelijke infiltraties van hun computersystemen.

Operationele veiligheid
"Dat geldt ook voor specifieke tegenmaatregelen. Wel is mij bekend dat vrijwel dagelijks, net zoals in andere landen, wordt getracht via het internet in computersystemen in te breken." Volgens de bewindsvrouw neemt het Pentagon deze pogingen zeer serieus en worden die 'intensief' bestreden.

"Bij het ontwerp en de inrichting van computersystemen die vertrouwelijke informatie bevatten, wordt terdege rekening gehouden met de bescherming daarvan. Zo is hooggerubriceerde informatie niet opgeslagen op systemen die vanuit het internet toegankelijk zijn."

Aangezien de data over de operationele capaciteiten van de JSF (F-35) hoog gerubriceerd zijn, is toegang tot deze informatie door digitale inbraak volgens Hennis-Plasschaert nagenoeg uitgesloten. "De operationele veiligheid van de F-35 is niet in gevaar."

Reacties (8)
02-07-2013, 17:02 door 0101
Maar, hoeveel is "hooggerubriceerd"-zijn waard als er bijvoorbeeld 4 miljoen mensen bevoegd zijn om top secret informatie te bekijken?

http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2013/06/12/top-secret-clearance-holders-so-numerous-they-include-packerscraters/
02-07-2013, 18:35 door Anoniem
Och. Het punt is meer de dodemansknop die ergens in de software ingebakken zit. Het zal wel iets zijn waardoor wapens opeens niet meer willen functioneren en er een flap of zo opeens raar gaat doen en het toesten tepletter valt. Iets in elk geval dat lijkt op een storing of een mechanisch falen.
Mij ga je niet vertellen dat die toestellen niet volledig gebugged en gebackdoored zijn. Na de afgelopen onthullingen heb ik in elk geval geen enkel vertrouwen meer in "made in usa".
02-07-2013, 18:59 door Anoniem
De operationele veiligheid van de Joint Strike Fighter (JSF) zou niet door digitale inbraken bij Amerikaanse organisaties en overheidsinstanties in gevaar zijn.....
Dit is idd correct.
Hackers, spionnen, <vul zelf maar in> willen dit niet saboteren, maar deze info voor zichzelf gebruiken.
Scheelt weer aantal jaar onderzoek en budget.

China zal binnenkort zelf met hun eigen versie komen die nog goedkoper is ook maar wel net zo goed. ;-)
03-07-2013, 07:22 door WhizzMan
Ik zou er van uitgaan dat de informatie juist wel in handen van "de vijand" gevallen is. Aannames op basis van incomplete informatie moet je nooit doen als het om beveilgingsincidenten gaat. Als je toch ergens mee moet werken, moet je met een worst-case scenario gaan werken en dat is in dit geval juist dat er *wel* informatie gelekt is en dat deze informatie *wel* dusdanig is dat de operationele veiligheid van het vliegtuig in gevaar is. Je ziet de overheid consequent veel te positief reageren op mogelijke tegenslagen, waardoor je later in het traject "onverwachte tegenvallers" ziet. Betuwelijn, Fyra/HSL, Noord-Zuidlijn, grondverzakking door aardgaswinning in Groningen, verzin het maar.
03-07-2013, 10:17 door Anoniem
Boeven (om nou alles wat iets met kom-pjoe-ters, illegaal of niet, te maken heeft over één kam te scheren...) met de plannen voor de JSF, gevaarlijk? Zolang het ding niet eens vliegt is de kans dat ze de informatie met succes inzetten niet heel groot, dat doen we namelijk vooralsnog zelf ook niet. Ik bedoel, je maakt een vreselijk duur ding na, en het vliegt niet. Top toch?

Niet dat ik veel meer coherente dingen uit de mond van een willekeurige minister verwacht.

Willen we een werkend jachtvliegtuig dan zullen we ons niet op de polletiek van het aanschaffen moeten concentreren maar precies op het vinden van een vliegtuig dat kan doen waar we het voor nodig hebben. Gezien de JSF kennelijk "voldoet aan alle eisen" maar niet vliegt, heeft de polletiek iets over het hoofd gezien tijdens al dat gepolletiek. Vandaar ook dat dit soort fatale slordigheden eigenlijk niet belangrijk zijn voor de polletiek.
03-07-2013, 10:37 door Anoniem
Iedereen die een beetje het chinese nieuws volgt weet dat de chinezen al een F-35 look alike aan het testen zijn. De internals zijn natuurlijk anders maar net zo goed als die van de amerikanen. Gezien de bewegingen binnen Rusland zou het mij niet verbazen als deze er achter zitten, zij lopen immers redelijk achter in de wapenraces.

Frans.
03-07-2013, 10:41 door Anoniem
Gaap, lijkt op de zoveelste 'ik roep maar wat' downplay actie van een incompetente minister. De opmerking "nagenoeg uitgesloten" zegt genoeg.
03-07-2013, 15:01 door Anoniem
Er is ruim 20TB aan data gestolen bij toeleveranciers; echt wel dat daar gevoelige inside-info tussen zit. En hoe meer info hoe beter je zwakke plekken kunt identificeren...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.