image

PvdA en VVD willen misbruik nickname strafbaar stellen

woensdag 3 juli 2013, 10:22 door Redactie, 27 reacties

Als het aan de PvdA en VVD ligt kunnen mensen die zich op internet voor een ander uitgeven straks tot een gevangenisstraf van 5 jaar worden veroordeeld. Op dit moment kunnen daders van identiteitsfraude alleen voor oplichting worden veroordeeld als ze bijvoorbeeld onder een valse naam een creditcard aanvragen of goederen bestellen. Ook misbruik van een nickname is niet meer toegestaan.

Dat meldt RTL vandaag. Overtreders kunnen een maximale gevangenisstraf van vijf jaar krijgen of een boete van tienduizenden euro's. Wie voor de grap een andere identiteit aanneemt, zoals een parodie-account op Twitter, is niet strafbaar, zolang anderen geen schade ondervingen.

Terrorisme
"Waar het hier om gaat is dat het gebruik van valse gegevens straks strafbaar wordt. Dus wie gaat dit mijn vrienden vertellen die op Facebook niet hun echte naam gebruiken? En wat voor alle keren dat ik 020-1234567 als mijn telefoonnummer invulde?", vraagt de bekende Nederlandse hacker Rop Gonggrijp zich af.

'Zoals ik het lees, kan deze wet worden gebruikt om een groot deel van de Nederlands bevolking in de gevangenis op te sluiten. Maar je hoeft niet bang te zijn. Ik weet zeker dat ze het alleen tegen terroristen zullen gebruiken", aldus Gonggrijp op zijn eigen blog. Morgen debatteert de Kamer over de wetswijziging.

Reacties (27)
03-07-2013, 10:36 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-07-2013, 10:46 door Anoniem
Een nickname verbieden? En wat als mensen je IRL een bijnaam geven en jij die noemt naar anderen? Is dat dan ook strafbaar? Of alleen op internet...komt op mij weer over op de zoveelste poging tot controle en mogelijkheden tot burger repressie.
03-07-2013, 10:52 door Anoniem
Lekker is dat. Kromme wetjes maken waarmee we iedereen kunnen op pakken...... wanneer dat ons blieft. Ik snap dat identity theft ongewenst is en het zou fijn zijn als er juridische bescherming voor slachtoffers is. Maar deze wet is net zo doeltreffend als Windows XP N edition.
03-07-2013, 10:57 door Anoniem
Moeten ze niet de crisis gaan oplossen of zo, dit vluchtgedrag in nutteloos overleg zodat je de grote problemen niet hoeft op te lossen zou eens gestopt moeten worden bij de overheid.

P.s. wie heeft er op een van deze partijen gestemd met het idee dat ze zich hier druk over moeten maken?
03-07-2013, 11:10 door Anoniem
Is dit niet een beetje disproportioneel? Volgens mij gaat het niet om identiteitsfraude tegen te gaan maar eerder om de totale controle over burgers. Zelfs de VS en de NSA gaan niet zo ver. De grootste terroristen zitten momenteel in de 2e kamer want ze misbruiken hun macht om het volk te benadelen i.p.v. dat ze als een echte volksvertegenwoordiging optreden.
Zelf in de VS durven ze hun eigen volk niet zo te schofferen zoals deze regering dat vrijwel dagelijks wel doet. Het wordt steeds aantrekkelijker om dit land te gaan verlaten want van eerlijke verkiezingen hoeven we weinig te verwachten.
03-07-2013, 11:11 door WhizzMan
Hoe subjectief wil je het criterium wanneer het wel of niet strafbaar is maken? Zo'n wet is niet uitvoerbaar en zou gewoon niet door de 1e kamer moeten komen.

Los daarvan, je wilt mensen de kans geven om hun mening te geven zonder dat ze daarbij direct door iedereen te identificeren zijn. Je hebt je NAW toch ook niet op de nummerplaat van je auto staan? Dat is ook een "nickname" en dat zou dan dus ook strafbaar zijn. Een BSN is ook een nickname, dat zou dan dus ook strabaar zijn als je daarmee fraude pleegt. De overheid heeft met DigID ook nicknames als login, dat moet dan ook helemaal op de schop. Wat een ondoordacht voorstel.
03-07-2013, 11:13 door Anoniem
Ok, dus een bericht hier ondertekenen met PE1GMA en dan later toegeven dat je dat niet
zelf bent, dat gaat dan 5 jaar brommen worden?
Dat is slecht nieuws voor gebruiker mvh69
03-07-2013, 11:34 door Anoniem
Een fantasienaam gebruiken is nog niet hetzelfde als je voor een ander uitgeven. Het laatste zou strafbaar moeten zijn, tenzij het overduidelijk om een parodie gaat. Maar het eerste moet kunnen, zeker op het internet - dat immers niets vergeet en erger kan zijn dan een strafblad.
03-07-2013, 11:38 door Anoniem
Buiten de overduidelijke practische problemen met de inhoud van het voorstel, de aanleiding hier is iemand die een twitteraccount onder haar naam aangemaakt zag waarna er allerlei... onfrisse dingen overheen gingen. De po-li-tie "kon niets doen" want niet strafbaar. Ook die overduidelijke doodsbedreigingen niet. En dat terwijl ze toch regelmatig pubers uit hun bed lichten of uit de klas trekken voor puberale twitteronzin.

Kijk, als de po-li-tie vooraf al pontificaal op de handen gaat zitten, dan helpen nieuwe wetten natuurlijk ook niet. Daarmee is dit voorstel een eersteklas bestuurlijke faal: Vingerzwaaien waarvan je vooraf al weet dat het impotent en niet effectief gaat zijn. Waarmee maar weer een stukje burgerlijk vertrouwen in het bestuursapparaat afbrokkelt. Niet veel, want van een kale kip kan je niet plukken.
03-07-2013, 12:03 door Anoniem
Identiteitsfraude aanpakken lijkt me mooi, maar volgens mij hebben ze al moeite genoeg om de gemiddelde "ondernemende Nigeriaan" aan ta pakken. Dat hoeft vaak echt niet voor identiteitsfraude. Gewone fraude, oplichting en diefstal zijn vaak al afdoende. Hooguit dat je in een voorstadium iemand al kan oppakken.

Maar wat is een nickname. Het Nederlands kent dat woord niet en er is een hoop wat daar onder zou kunnen vallen.

Zoals WizzMan al zegt: dat gaat een leuke worden voor de digid.
03-07-2013, 12:18 door Anoniem
Ik kan geen link naar het wijzigingvoorstel vinden. Is er iemand met betere skills die me kan helpen?
03-07-2013, 12:20 door DeliciouslyImperfect
Door WhizzMan: Los daarvan, je wilt mensen de kans geven om hun mening te geven zonder dat ze daarbij direct door iedereen te identificeren zijn. Je hebt je NAW toch ook niet op de nummerplaat van je auto staan? Dat is ook een "nickname" en dat zou dan dus ook strafbaar zijn. Een BSN is ook een nickname, dat zou dan dus ook strabaar zijn als je daarmee fraude pleegt. De overheid heeft met DigID ook nicknames als login, dat moet dan ook helemaal op de schop. Wat een ondoordacht voorstel.
Je mag ook wel gewoon nicknames gebruiken. Maar ik mag me niet opeens WhizzMan noemen en net doen alsof ik jou ben.
03-07-2013, 12:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-07-2013, 12:46 door Anoniem
Wat kennelijk onder de radar is gebleven, is dat je verpligit je vingerafdrukken moet afstaan: In artikel 447e wordt “de verplichting om een identiteitsbewijs ter inzage aan te bieden” vervangen door: de verplichting om een identiteitsbewijs ter inzage aan te bieden of medewerking te verlenen aan het nemen van een of meer vingerafdrukken.
03-07-2013, 13:12 door Anoniem
Door NordicTrack: Persoonlijk ben ik de mening toegedaan dat politici eens moeten ophouden alles maar strafbaar te maken.
Je bent niet de enige. Alsook de andere helft maar verplicht stellen. Wegens ambtelijk gemak. Niet iets waar ik voor leef, zeg maar.

Zo verandert Nederland anders in 1 grote gevangenis.
Hoe bedoel je, verandert? Dat de gevanenissen sluiten heeft een reden, weet je.
03-07-2013, 14:34 door Binsbergen
De volgende stap om de open aard van het internet aan te tasten. Kansloos.
03-07-2013, 16:51 door Anoniem
.. bij gebrek aan een Nickname èn een Blog ..

Ook misbruik van een Nickname is niet meer toegestaan.

Ik denk dat hier op zijn minst een taalkundige en een jurist samen op gezet mogen worden voor een semantische analyse en het bepalen van de juridische status van het begrip Nickname.

In de eerste plaats is er misschien al verwarring over mogelijke verschillen tussen het begrip "Pseudoniem" en een "Nickname" (lees er zelf maar over op Wiki).
In beide gevallen geldt dat het gaat om een Niet officiële naam, je bent dus vrij om er één te kiezen en anderen zijn vrij om jou een 'Nickname' (ofwel 'bijnaam', spreken we nog Nederlands?) te geven.

Daar kan je lijkt me geen juridische status aan ontlenen, tenzij je de naam hebt gedeponeerd of haar officieel hebt geclaimd.

Met een dergelijke wet verplicht je personen altijd overal de juiste gegevens te overhandigen als daar om gevraagd wordt. Dat heeft stiekem meer weg van het verruimen van mogelijkheden tot handelen in data voor het bedrijfsleven (via een omweg weer eens, ook wel function creep geheten).
Want op hoeveel slecht vormgegeven sites van bijvoorbeeld 'dienstverleners' dien je niet bepaalde velden in te vullen met gegevens die je of niet kwijt wil of waarover je niet beschikt? Telefoonnummer voorbeeld is een bekende, een mailadres,..

Juist vanuit privacy overwegingen wordt al geruime tijd het omgekeerde geadviseerd, namelijk niet altijd je echte naam te gebruiken. En niet al je persoonsgegevens te overhandigen.
Zeker niet voor een tijdelijk account, omdat je bij protesten bent 'om een parkje' bijvoorbeeld.

Misbruik van een naam is 'in the eye of the beholder' (of belanghebbende) en geeft anderen die meer rechten willen claimen ook een fijn handvat voor juridisch toegestaan misbruik (al noemen we creatieve interpretatie van de wet uit eigenbelang meestal niet zo).
Laat nou net 'privacy' (onvolledige data sets) toch heel erg lastig gevonden worden door de overheid of het bedrijfsleven.

Waar blijft overigens de omgekeerde handhaving?
Het onterecht vragen naar gegevens waar anderen helemaal geen recht op hebben? Het beboeten van onrechtmatig gebruik, opvragen en kopiëren van het BSN nummer zou het begrotingstekort aardig helpen omlaag te brengen.

Het voeren van een bijnaam of een Pseudoniem is een literaire, poëtische, parodie of privacy aangelegenheid die een aantal voordelen kan hebben.
Het enige voordeel dat je er Niet aan hebt is dat je je er mee kan identificeren. Daarvoor hebben we een èchte naam en èchte officiële documenten die dat kunnen onderschrijven en voor dat gebruik bestemd zijn (je 'vinger-afdruk-pasje' bijvoorbeeld).

Als je een naam wil claimen met de voordelen van een juridische status zal je deze naam moeten deponeren. Misbruik daarvan valt dan gewoon onder fraude of misbruik van een gedeponeerde naam (denk ik zo).

En of ik afsluitend zou mogen ondertekenen met ;
binsbergen, nordictrack, deliciouslyimperfect of whizzman kan "Arnout" vast het beste beoordelen.

Een dergelijke onderteken-actie heeft verder weinig zin want ik kan mij niet registreren onder deze namen,
één en ander zal worden opgemerkt door anderen (in de eerste plaats door moderatoren),
met tot slot als laatste vangnet ook nog eens het gezond verstand van een lezer die wel door heeft dat dit onwaarschijnlijk of onlogisch is.

Misschien ben je niet helemaal van deze tijd als je je op zijn minst niet realiseert dat je aan een Pseudoniem of Nickname in sommige gevallen niet teveel waarde moet hechten.
Toch nog gebrand?
Advies (zonder wetgeving) is oppassen met zitten en het meenemen als goede les voor een volgende keer.
03-07-2013, 17:10 door vimes
En heeft de overheid al een register waar je al je nicknames kan registreren? En hoe zit dat met niet nederlanders die misbruik maken van mijn nickname? Jemig wat een ondoordacht plan.
De PvdA en VVD kunnen beter even in een woordenboek kijken wat de betekenis van 'nickname' is.

-edit- typo
03-07-2013, 17:31 door Anoniem
Het grootste probleem met (ook) dit kabinet is dat ze te veel uit zijn op het ondermijnen van het strafrecht. Ze handelen hierbij steevast tegen de voorschriften van het EHRM en het EVRM.
Natuurlijke en rechtspersonen hebben het recht niet te worden gecriminaliseerd!

Of er sprake is van een criminele situatie is eenvoudig vast te stellen door de vergelijking: slechte daad + opzet = wraakbaar gevolg. Let op het plus-teken in de vergelijking!
De (noodzakelijkerwijs empirisch aantoonbare) zwaarte van het wraakbare gevolg wordt bepaald door de formule: slechte daad * opzet.
Zonder wraakbaar gevolg geen recht op strafbaarstelling vanuit de overheid, maar juist wel op vrijwaring van criminalisering door de overheid.

Het voorstel voldoet niet aan de criteria en is derhalve onzinnig!
03-07-2013, 17:55 door Goeroeboeroe
Hartstikke goed plan. Mijn nickname hoef ik niet te vertellen, gebruik ik hier ook. Gebruik ik al jaren. Aantal jaren geleden ontdekt dat er 'n Indonesisch eiland Goeroeboeroe bestaat. Vooruit, ik ben geen oorlog begonnen, al was de verleiding groot.
Maar echt schandalig: 'n paar jaar geleden ontdekte ik toevallig dat er 'n enthousiaste vogelaar bestaat die zich ook zo noemt. Totaal andere branche, dus nooit gemerkt. En hij/zij ook niet, neem ik aan.
Nu kan ik hem/haar dus doen opsluiten of 'n enorme boete gaan laten betalen, als die wet erdoor komt. Fantastisch! Dat zal me 'n werkgelegenheid in de justitiële sfeer opleveren!
Nog 'n goed idee: kunnen ze ook niet vijf jaar zetten op de verantwoordelijken voor elk mislukt ict-project van de overheid, dat meer dan 1 miljoen heeft gekost? Waaronder - afdeling glazen bol - deze wet, als die wordt aangenomen.
03-07-2013, 18:50 door quikfit
Past mooi bij de €USSR.....
03-07-2013, 19:34 door R4nkR4g3
nederland lijkt langzaam een politie staat te worden

voordat je het weet word er een grote muur omheen gemaakt en komen hier alle criminelen uit de eu te wonen

ik schaam mij totaal niet voor mijn nicknames
het zijn tenslotte Schermnamen mischien moeten ze daar maar eens goed over nadenken
03-07-2013, 20:30 door Wim ten Brink
Ik heb op geen van beide gestoorde partijen gestemd (maar wel op de PiratenPartij) dus dat deze gekken nu aan de macht zijn is niet mijn schuld! Hopelijk zijn er snel weer nieuwe verkiezingen waarbij we eens een normale regering kunnen kiezen...
Dit soort wetten zitten we niet op te wachten.
03-07-2013, 21:56 door Anoniem
Wanneer zijn er weer verkiezingen?
03-07-2013, 23:15 door lucb1e
Dus in feite wordt identiteitsfraude strafbaar gesteld vóórdat de fraude is gepleegd. Opzich kan ik het er in dit geval wel mee eens zijn, maar meestal is het zo dat iets pas strafbaar is na het plegen van het feit. Je kan immers moeilijk bewijzen dat iemand er iets mee van plan was. Maar nogmaals, zolang het hier werkelijk om identiteiten stelen gaat en niet om fictieve namen, kan ik me wel aansluiten bij een dergelijke wet. Het is immers ook verboden om een nep-pistool te dragen dat echt uitziet.

Door Redactie: 'Zoals ik het lees, kan deze wet worden gebruikt om een groot deel van de Nederlands bevolking in de gevangenis op te sluiten. Maar je hoeft niet bang te zijn. Ik weet zeker dat ze het alleen tegen terroristen zullen gebruiken", aldus Gonggrijp op zijn eigen blog.
Ik geloof dat dat sarcastisch bedoeld was. Althans, ik mag het hopen. We hebben geen enkele reden om erop te moeten vertrouwen dat een regering het beste met ons voorheeft, ongeacht wat de realiteit is.

Overigens wordt het ook wel sterk aangedikt. Er zijn "maximaal" een x aantal gevallen, en vervolgens is het eerste wat in de originele bron wordt genoemd "13.2% van de volwassen Nederlandse bevolking is [slachtoffer]". Misschien is het maar 1% en wordt een identiteit gewoon vaker gebruikt wanneer die eenmaal gelekt is, iets wat ik me héél goed voor kan stellen, en dan ook wel vaker dan 13 keer. Het getal kan dus zelfs nog onder de procent liggen. Ik ken ook niemand waarbij identeitsfraude is gepleegd, maar ik ken wel meer dan 100/13.2 ~= 8 volwassenen.
03-07-2013, 23:47 door Goeroeboeroe
Door lucb1e:
Overigens wordt het ook wel sterk aangedikt. Er zijn "maximaal" een x aantal gevallen, en vervolgens is het eerste wat in de originele bron wordt genoemd "13.2% van de volwassen Nederlandse bevolking is [slachtoffer]". Misschien is het maar 1% en wordt een identiteit gewoon vaker gebruikt wanneer die eenmaal gelekt is, iets wat ik me héél goed voor kan stellen, en dan ook wel vaker dan 13 keer. Het getal kan dus zelfs nog onder de procent liggen. Ik ken ook niemand waarbij identeitsfraude is gepleegd, maar ik ken wel meer dan 100/13.2 ~= 8 volwassenen.

Dat is de Nieuwspraak die meer en meer gebruikelijk is. Met identiteitsdiefstal wordt alles bedoeld, waarbij de naam van 'n ander wordt gebruikt. Ook al gebeurt dat al 500 jaar, zoals iets bestellen op naam van 'n ander. Terwijl op zo'n site als deze natuurlijk gelijk aan internet en zo gedachte wordt. Dezelfde taalvervuiling waardoor 'n afgedwongen tongzoen tot voor heel kort 'verkrachting' heette, iemand uitschelden 'geweld', enz.
Op die manier krijg je er eerder repressieve wetten door. Als je het begrip steeds breder maakt, groeien de cijfers vanzelf mee en bljikt er opeens een enorm probleem te bestaan.
04-07-2013, 09:47 door Anoniem
Alsof een naam uniek is. Hoeveel mensen met de naam Piet de Vries wonen er in Nederland. En als Piet de Vries die naam gebruikt, geeft hij zich voor zichzelf uit, of voor een naamgenoot ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.