image

Security Tip van de Week: untag jezelf in Facebook-foto's

maandag 8 juli 2013, 12:00 door Marian Merritt, 14 reacties

In de Security Tip van de week geeft elke week een andere professional, expert, onderzoeker of lezer een security tip. Persoonlijke tips, variërend van het veilig configureren van Windows, een handige security tool of het juist instellen van een firewall, waarmee de tipgever zijn systeem, applicatie of netwerk veiliger maakt.

Heb jij ook een leuke, originele, maar bovenal goede security tip die niet mag ontbreken, stuur dan een mail naar redactie@security.nl.

Deze week de Security Tip van Marian Merritt

Veilig op Facebook
Is het jou ook opgevallen hoe anders onze online ervaringen zijn tegenwoordig? Er zijn nu bijvoorbeeld een aantal nieuwe diensten, zoals Timeline op Facebook, waarop je ook gesponsorde berichten kunt vinden. Ook is het tegenwoordig mogelijk om een cadeau te kopen voor je vrienden via een sociaal netwerk, zoals de Facebook-cadeautjes voor verjaardagen. Deze vernieuwingen zijn leuk, maar helaas kunnen ze ook nieuwe malware, scam-trucs en valse advertenties met zich meebrengen.

Omdat Facebook een geweldige manier is om geïnformeerd te blijven over de levens van vrienden en familie, willen we natuurlijk wel dat het leuk blijft. Daarom zijn hier aantal tips over privacy-instellingen op Facebook (deze kun je aanpassen via het icoon rechtsboven in je Facebook-account):

Controleer hoe je 'deelt'
Je kunt standaard instellen dat je alleen dingen deelt met vrienden of zelfs alleen met je meest hechte vrienden. Het is belangrijk om via de standaardinstellingen je privacy te beschermen, omdat je hier de mogelijkheid krijgt om berichten alleen te laten zien aan bekenden. Per post kun je besluiten of je een bericht wilt delen met alleen vrienden of iedereen. Facebook heeft ook de optie om dit met terugwerkende kracht te doen, zodat je oude berichten onder de nieuwe veiligheidsregels kunt laten vallen.

'Untag' jezelf in foto’s
Iedereen kent wel iemand die het leuk vindt om anderen te taggen in rare foto’s; dit kunnen foto’s zijn waar je daadwerkelijk op staat, of afbeeldingen die van het internet zijn geplukt en waarin je getagd wordt. Verwijder de tag bij alles waar je niet mee geassocieerd wilt worden. Je kunt ook via de instellingen aangeven dat Facebook jouw goedkeuring nodig heeft voordat je getagd kunt worden in een foto.

Gebruik de 'Lijstfunctie' van Facebook
Je hoeft niet bang te zijn dat je niets meer kunt posten op sociale media, want met de lijstfunctie van Facebook kun je aangeven wie jouw post kan zien. Je kunt bijvoorbeeld een lijst hebben met hechte vrienden en een andere lijst met familieleden en weer een andere met collega’s. Wil je wat foto’s posten van die toffe avond in de kroeg? Ga je gang, maar deel ze bijvoorbeeld alleen met je beste vrienden door de lijstfunctie te gebruiken.

Controleer de privacy-instellingen van je profiel
Het zijn niet alleen wallposts die verschillende privacy-instellingen hebben, maar ook de algemene informatie op jouw profiel, zoals je contactgegevens, adres, werkgever of school, kan op verschillende manieren bekeken worden. Bekijk daarom even goed wie wat kan zien van je profiel en verander dit indien nodig.

Zeker nu Facebook het makkelijker heeft gemaakt om informatie te achterhalen. Sociale netwerken zijn een geweldige manier om geïnformeerd te blijven, zorg er alleen wel voor dat je veilig blijft. Veel plezier!

Marian Merritt is de Norton Internet Safety Advocate van Symantec. In deze functie geeft zij gebruiksvriendelijk advies aan consumenten. Ze werkt nauw samen met het productteam van Symantec en staat in contact met veiligheidsorganisaties, leraren, ouders en overheidsinstanties om zo de juiste adviezen op het gebied van veiligheid te ontwikkelen. Ook heeft zij de bekroonde 'Family Online Safety Guide' geschreven.

Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel van de auteur en reflecteert niet noodzakelijk de zienswijze van Security.NL.

Reacties (14)
08-07-2013, 12:28 door Anoniem
Het probleem is dat Facebook altijd op de achtergrond de tag bewaart. Facebook kan voor mij zo een lijstje tevoorschijn toveren waar ik volgens hun opsta (of dat een foto 'bij mij hoort'). Inclusief foto's waar helemaal niemand opstaat. Maar in al die foto's ben ik ooit getagged geweest.
08-07-2013, 12:41 door Anoniem
Moet je andermans fotoos gaan afstruinen en tagjes weghalen die wie-dan-ook er willekeurig weer bij kunnen zetten. Dat klinkt heel effectief.

Beter om je te realiseren dat facebook van zulke rare werkverschaffende constructies aanelkaar hangt als ware het een zynga-spelletje. Het monnikenwerk je vrindjes naar een privacyvriendelijker alternatief te duwen is dan eenvoudiger en efficienter!
08-07-2013, 14:05 door Whacko
Door Anoniem: Moet je andermans fotoos gaan afstruinen en tagjes weghalen die wie-dan-ook er willekeurig weer bij kunnen zetten. Dat klinkt heel effectief.

Beter om je te realiseren dat facebook van zulke rare werkverschaffende constructies aanelkaar hangt als ware het een zynga-spelletje. Het monnikenwerk je vrindjes naar een privacyvriendelijker alternatief te duwen is dan eenvoudiger en efficienter!

Nee gewoon zoals (redelijk kort) gemeld wordt in het artikel: zorg dat je zelf goedkeuring moet geven als je in een bericht of foto getagged wordt.
08-07-2013, 15:48 door Anoniem
Door Whacko:
Nee gewoon zoals (redelijk kort) gemeld wordt in het artikel: zorg dat je zelf goedkeuring moet geven als je in een bericht of foto getagged wordt.
Is die instelling ook beschikbaar voor niet-Facebook-gebruikers?
08-07-2013, 18:36 door Anoniem
Ja en wat als je geen Facebook hebt? Je wordt dan alsnog door sommige mensen getagged waar je niets aan kunt doen.
09-07-2013, 10:57 door AdHd
Serieus? Een security-tip over het gebruik van Fakeboek?

"Contradictio in Terminis"
10-07-2013, 08:54 door Anoniem
De beste security is om jezelf gewoon onder een alias aan te melden. Zelfs dan is het schrikken hoeveel Facebook al van je weet, als je de alias al elders gebruikt hebt. In elk geval schrok mijn neefje zich bij aanmelding, met hoeveel schoolvriendjes zijn elders gebruikte alias geassocieerd werd.
10-07-2013, 09:09 door VriendP
Ik begrijp niet wat je op die site moet. Gebruik van facebook is impliciet toestemming geven voor het op straat gooien van je gegevens. Als we allemaal stoppen met het gebruik van die pulp is de hele discussie overbodig en kunnen we over tot de orde van de dag.

Als je toch facebook gebruikt is alles wat er met je data gebeurt 100% je eigen schuld.
10-07-2013, 19:25 door swake
zeer intressant video fragment dat de moeite loont om eens te gaan kijken.

https://www.security.nl/artikel/46966/1/Video_waarschuwt_Belgen_om_veilig_te_internetbankieren.html
11-07-2013, 07:21 door steve sh1t
Ik heb afgelopen week een nieuw woordje geleerd namelijk "powervrouw"... en nee dat blijkt geen Lucia Rijker of Marloes Coenen te zijn, maar dat is gewoon een vrouw die werkt en met starbucks koffie achter haar MacBook de socialmedias checkt.

Volgens mij is mejuffrouw Merritt ook een powervrouw.
11-07-2013, 07:28 door Above
Tegenwoordig wordt de mensheid gek gemaakt waardoor ze denken dat sociale media een levensbehoefte is. Waarom heel de dag status updates geven op Facebook wat je aan het doen bent en met wie? Vooral vrouwen zijn er goed in. Het liefst zetten ze zichzelf in bikini op Facebook van kijk, heerlijk aan het zonnen. We zijn een dagje weg en dergelijke. Like en share heel de dag door. Look, i'm a attention whore!
11-07-2013, 16:04 door Anoniem
Door steve sh*t: Ik heb afgelopen week een nieuw woordje geleerd namelijk "powervrouw"... en nee dat blijkt geen Lucia Rijker of Marloes Coenen te zijn, maar dat is gewoon een vrouw die werkt en met starbucks koffie achter haar MacBook de socialmedias checkt.

Volgens mij is mejuffrouw Merritt ook een powervrouw.

Ik had ook gehoopt een powervrouw te zijn maar helaas, geen Starbucks in de buurt en slechts een Acer op mijn bureau. Het werken op zich zal wel niet voldoende zijn. Dat ik nooit op Twitter kijk zal ook wel niet helpen.

Overigens zou ik er wel raar van opkijken als mannen zichzelf in bikini op de foto zetten op Facebook. Dat trekt nog eens de aandacht!
16-07-2013, 12:34 door Anoniem
Overigens zou ik er wel raar van opkijken als mannen zichzelf in bikini op de foto zetten op Facebook. Dat trekt nog eens de aandacht!

Ik mag hopen dat je deze ook buiten facebook beschikbaar stelt?
08-08-2013, 09:46 door Anoniem
En wat doe je als je geen FB hebt en via via te weten komt dat de ene of andere onverlaat uw foto er toch op geplaatst heeft op het smoelenboek?
Hoe krijg je die er dan af?
Ik stelde deze vraag al eerder maar niemand wist hier een oplossing voor dacht ik.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.