image

Amerikaanse auto's niet goed beveiligd tegen hackers

maandag 9 februari 2015, 11:02 door Redactie, 4 reacties

Amerikaanse autofabrikanten hebben hun auto's niet goed beveiligd tegen hackers, zo blijkt uit een rapport van de Amerikaanse senator Edward Markey. Markey vroeg autofabrikanten over hoe ze hun voertuigen beveiligen. Uit de antwoorden komt volgens het rapport naar voren dat "er een duidelijk gebrek aan beveiligingsmaatregelen is om bestuurders tegen hackers te beschermen die de besturing van een voertuig kunnen overnemen of tegen diegenen die persoonlijke informatie over de bestuurders willen verzamelen en gebruiken."

Auto's zijn van steeds meer systemen voorzien, voor monitoring van de bandendruk, navigatie, entertainment, anti-diefstal en wifi. Slechts drie fabrikanten hebben nog modellen zonder wifi-mogelijkheden, maar het aantal wordt steeds kleiner. "Bestuurders vertrouwen op deze nieuwe technologieën, maar helaas hebben de autofabrikanten niet hun deel gedaan om ons tegen cyberaanvallen of privacyschendingen te beschermen", zo laat Markey in het rapport weten waar AP over bericht.

Uit het rapport blijkt dat de meeste fabrikanten niet bekend zijn met hackingincidenten of hier niets over kunnen zeggen. Drie fabrikanten weigerden de vraag te beantwoorden. Verder blijkt dat fabrikanten allemaal anders omgaan met de introductie van nieuwe technologieën waarbij de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Fabrikanten blijken in veel gevallen ook niet in staat te zijn om mogelijke aanvallen op de autosystemen te detecteren. De helft van de fabrikanten bekende dat informatie over het rijgedrag van de bestuurder draadloos wordt verstuurd, meestal naar derde partijen.

Daarnaast worden de gegevens van bestuurders vaak op onduidelijke wijze gebruikt om de "klantervaring te verbeteren". Verder verschilt het beleid per fabrikant hoe lang dit soort gegevens worden bewaard. Ook weten bestuurders niet welke gegevens worden verzameld en kunnen dit vaak niet voorkomen, tenzij ze belangrijke features zoals de navigatie uitschakelen. Volgens een brancheorganisatie zijn de antwoorden van de fabrikanten maanden oud en zouden niet de uitgebreide discussies van de auto-industrie weerspiegelen om de cyberveiligheid te verbeteren.

Reacties (4)
09-02-2015, 11:57 door Anoniem
Bent u blij met "smart" elektronica in uw voertuig? Net als bij alle andere "smart" internep of dings hipstercrap is de beveiliging natuurlijk niet op orde.
Het is nog mogelijk dit soort best-in-class-privacy-protected-user-experience-enhancing onzin en EU-ecall onzin met een priem of een stukje alufolie te deactiveren. Enige dagen geleden was er ook al een openbaring over het hacken van auto's.
Draadloze "sleutels" en keycards zijn ook al een tijdje met commercieel verkrijgbare apparatuur te verknoeien. Even met een zoekmachine naar keuze zoeken of autodiefstal zonder braakschade met bijvoorbeeld een VAG auto en je komt een keel eind.

Wie geen ipod-aansluiting nodig heeft kan nog rijden in een auto die stroom nodig heeft voor de verlichting en misschien de ontsteking. Neem dan wel een cursusje of extra lessen in rijden zonder ABS en stuurbekrachtiging.
09-02-2015, 12:06 door Anoniem
Net zoals met de TV... Waarom zou een auto moeten kunnen communiceren? Waarom!?
09-02-2015, 12:23 door Anoniem
Dan maar goed opletten welke hoedjes je draagt als je in de auto stapt. Oh nee, de hoedjes die anderen dragen als ze meekijken hoe jij in de auto stapt.
10-02-2015, 09:31 door Anoniem
In de jaren 80 werden er al auto's gehacked, niet nieuws ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=sK80O2BiTGA
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.