image

'Veiligheid gaat niet boven mensenrechten'

maandag 22 juli 2013, 12:33 door Redactie, 10 reacties

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken stelde onlangs dat veiligheid een 'superrecht' is dat alle andere rechten overtreft, maar dat is een zeer gevaarlijke opvatting die vooral door totalitaire regimes wordt toegepast. Dat zegt beveiligingsexpert Robert Graham. Volgens hem wordt het veiligheidsargument door dit soort regimes gebruikt om andere rechten 'uit te schakelen'.

Als voorbeeld geeft hij Saddam Hussein en Muammar Gaddafi, die wegens de 'nationale veiligheid' mensenrechten naast zich neerlegden. "Het bewijs is duidelijk: hoe dictatorialer een regime, hoe meer het dreigingen voor 'security' hypet", aldus Graham. Die stelt dan ook dat de surveillance door de NSA 'despotisch' is.

Rechten
"De overheid gebruikt de dreiging van terrorisme om het programma te rechtvaardigen. Maar terrorisme is een kleine dreiging en staat onderaan de lijst van dreigingen waar Amerikanen mee te maken hebben." Volgens de expert hebben mensen meer kans om door omvallende meubels te sterven dan door een terroristische aanval.

Toch gebruikt de Amerikaanse overheid terrorisme om het grootschalig monitoren van Amerikaanse burgers te rechtvaardigen. Iets wat laat zien dat de surveillance die plaatsvindt 'onrechtmatig en despotisch' is, gaat Graham verder.

Het is deze interne dreiging van de eigen overheid waar de Bill of Rights, de eerste tien amendementen van de Amerikaanse grondwet, burgers tegen moet beschermen. "Dat betekent dat vrijheid van meningsuiting en privacy de superrechten zijn, en security alleen een secondair recht."

Reacties (10)
22-07-2013, 12:57 door RickDeckardt
Het 3e rijk is er toch gekomen, eens zien of ze de 1000 jaar halen
22-07-2013, 12:59 door spatieman
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken stelde onlangs dat veiligheid een 'superrecht' is dat alle andere rechten overtreft,
hmm.
Daar hadden ze in WO2 de SS/gestapo voor.
en in de DDR de STASI.

zo zie je maar weer, dat akelige trekje van die duitsers zal NOOIT verdwijnen
22-07-2013, 13:12 door freediver
Door spatieman: De Duitse minister van Binnenlandse Zaken stelde onlangs dat veiligheid een 'superrecht' is dat alle andere rechten overtreft,
hmm.
Daar hadden ze in WO2 de SS/gestapo voor.
en in de DDR de STASI.

zo zie je maar weer, dat akelige trekje van die duitsers zal NOOIT verdwijnen
Je bent de duitse bureaucratie vergeten.
Echter je kan zeggen wat je wil over dat akelige trekje in duitsland, want dat verbleekt bij het criminele trekje wat onze eigen nederlandse overheid heeft. Als voorbeeld een snelheidsovertreding in duitsland waar je dan voor 7km te hard 10euro betaald, en in nederland iets van rond 60-70euro. Verder de toeterboete van 380euro in nederland. Btw tarief 19 ipv 21%. Benzine die 25ct per liter goedkoper is. In duitsland krijg je eerder met privacy wetten te maken als in nederland is ook mijn ervaring. Ze gaan daar anders om met de mensen... ook niet perfect maar nog altijd mens vriendelijker als in nederland... corrigeer me maar als het niet zo is.
22-07-2013, 13:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-07-2013, 13:41 door Mysterio
Door Stoeprand:
Door spatieman:
Daar hadden ze in WO2 de SS/gestapo voor.
Dan moet je toch eens een goed boek daarover gaan lezen. In die dagen was het recht namelijk uitgeschakeld. Er bestond geen recht meer.
Onzin. http://www.archievenwo2.nl/thema-overzicht/nederland/rechtspraak-tijdens-wo2/nederlandse-rechtspraak Echter bepaalt de politiek voor een groot gedeelte wat er in de rechtbank gebeurd. Vindt de politiek dat bepaalde mensen geen of minder rechten hebben, dan werkt dat door bij de rechtbank.

De grote vraag is: Wat is recht?
22-07-2013, 13:48 door Marcel-Jan
Okee, even wat meer on-topic:
Bij veiligheid lijken politici alleen aan terrorisme te denken. Het risico dat je om komt door een terroristische aanval is erg laag. Wel erg zichtbaar, maar laag. Je mag ook afwegen hoeveel effort je wilt steken die vorm van veiligheid versus veiligheid in het verkeer, veiligheid van voedsel, lucht en water, enzovoorts.

Dus als men het heeft over veiligheid als "superrecht", wat voor veiligheid heeft men het dan over? Volgens mij is veiligheid die het meeste oplevert (de meeste Return On Investment) juist gebaad bij transparantie en openheid.
22-07-2013, 14:13 door Anoniem
Zodra men bepaalde rechten als "superrecht" gaat aanduiden, wordt het betoog min of meer verdacht. Het maakt daarbij niet uit welk recht als "superrecht" wordt aangeduid. In een evenwichtig stelsel wordt het ene recht altijd weer beperkt door een ander recht. Onbeperkte rechten zijn geen rechten maar dictaten. Mijn vrijheid om met de armen te zwaaien behoort te worden beperkt door de aanwezigheid van andermans neus.
22-07-2013, 15:02 door Anoniem
Mag je anderen in gevaar brengen in het belang van vermeende mensenrechten? Mag je passagiers aan een mogelijke dreiging blootstellen door een weigerende passagier niet te scannen? De kansberekening op een terroristische aanslag afzetten tegen de kansberekening op een dodelijke aanrijding is een valse vergelijking, omdat een terroristische aanslag moedwillig is en een aanrijding een ongeluk. Hooguit kan je een vergelijking maken met de kansberekening op een moedwillige aanrijding.
22-07-2013, 18:26 door steve sh1t
Eerst had je de nazi's, toen had je de stasi en nu heb je Angela Merkel.

Met zulke bondgenoten heb je helemaal geen vijanden meer nodig :D
24-07-2013, 09:35 door Mysterio
Door steve sh*t: Eerst had je de nazi's, toen had je de stasi en nu heb je Angela Merkel.

Met zulke bondgenoten heb je helemaal geen vijanden meer nodig :D
In feite is het telkens oude wijn in nieuwe zakken. Blijkbaar heeft het 'vrije' Westen geleerd van nazi Duitsland dat het goed is om zo veel mogelijk te registreren zodat je meer dan genoeg informatie hebt om een bevolkingsgroep of politiek anders denkenden te isoleren en op te pakken. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_Lentz

Er is altijd een goede rede te bedenken om brave burgers te bespioneren en alles van hen te registreren, maar er is al zo gruwelijk misbruik van gemaakt. Dat zou een les moeten zijn... Helaas blijkt de politiek het eerder een 'goed idee' te vinden.

Nu is het niet zo dat de hedendaagse politiek ook maar in de verste verte lijkt op nazi Duitsland. Laat dat helder zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.