image

30% Nederlanders zou zich met valse informatie registreren

dinsdag 24 februari 2015, 10:30 door Redactie, 19 reacties
Laatst bijgewerkt: 24-02-2015, 12:30

30% van de Nederlanders heeft zich weleens op internet met valse informatie geregistreerd om zo de privacy te beschermen, zoals het opgeven van een niet bestaand e-mailadres, het gebruik van een valse naam of andere zaken. Dat blijkt uit een online onderzoek (pdf) van Symantec dat onder duizend Nederlanders werd uitgevoerd. Het zijn met name jongvolwassenen die regelmatig niet hun echte gegevens opgeven.

In deze groep zegt 49% zich weleens met valse gegevens te registreren. Naarmate gebruikers ouder worden geven ze ook vaker hun echte gegevens. Tussen de 35 en 54 jaar zegt zo'n 34% weleens nepgegevens te gebruiken, terwijl dit bij 65-plusseres slechts 10% is. Volgens de onderzoekers laten deze resultaten mogelijk zien dat jongeren minder vertrouwend op internet zijn.

Geld

Van de ondervraagde Nederlanders geeft 85% aan dat zijn privégegevens geld waard zijn. 60% van de deelnemers noemt daarbij een bedrag tot 1.000 euro, terwijl 40% denkt dat de gegevens meer dan 1.000 euro waard zijn. 21% stelt dat zijn of haar privégegevens meer dan 10.000 euro waard zijn. 73% van de Nederlanders zou het daarnaast oneerlijk vinden dat bedrijven aan hun privégegevens geld verdienen.

Verder denkt 72% dat bedrijven hun privégegevens voor extra inkomsten aan derde partijen verkopen, terwijl 70% denkt dat de informatie wordt gebruikt voor het tonen van persoonlijke aanbiedingen. Slechts 34% denkt dat bedrijven de privégegevens van hun gebruikers gebruiken om de klantenservice te verbeteren.

Ondanks het belang van privacy en hun privégegevens laten Nederlanders steken vallen als het om de bescherming hiervan gaat. Zo leest 19% nooit de algemene voorwaarden als ze producten op internet aanschaffen en zegt 63% die snel door te bladeren. Slechts 15% zegt de gebruiksvoorwaarden altijd te lezen. Verder zegt 63% dat ze hun gegevens beter op internet willen beschermen, maar weten niet hoe ze dit moeten doen.

Vertrouwen

De onderzoekers vroegen ook bij welke partijen deelnemers dachten dat hun privégegevens het veiligst zijn. 72% noemt hierbij ziekenhuizen, gevolgd door banken (71%) en de overheid (57%). Technologiebedrijven zoals Microsoft en Google volgen op afstand met 18%, terwijl webwinkels en sociale media als Facebook en Twitter met 5% onderaan staan. Het onderzoek van Symantec zal later vandaag worden gepubliceerd.

Reacties (19)
24-02-2015, 11:11 door spatieman
Goh, hoe zou dit komen ??
24-02-2015, 11:18 door Reinder
Een keuze van naam is wel belangrijk, de laatste keer dat ik online bioscoopkaartjes had besteld was het toch even een vreemde gewaarwording toen de behulpzame jongedame die het uitgeprinte ticket in ontvangst nam zei "fijne voorstelling meneer Endeldarm".
24-02-2015, 11:26 door Anoniem
Tja, misschien komt dat door de verzamelwoede van alle sites en webwinkels tegenwoordig.
Steeds meer sites willen om de meest onzinnige redenen al gegevens van je hebben.

Bv als je iets op een site zoekt, moet je een account op dit site hebben. Dan ga je niet je hele doopceel naar waarheid invullen. daar hebben ze nl geen donder mee te maken.

En die keren dat je wel je eigen gegevens moet invullen (bv vanwege een tracsactie) moet je weer opletten op al die extra vinkjes die automatisch aanstaan, want anders wordt je weer voor langere tijd gespamd met nutteloze mailtjes. (lang leve tijdelijke mailboxen)

Of bv de overheid die om je BSN nummer vraagt, en daarna om al je persoonsgegevens (als controle dat je wel bent wie je bent).

Dus ja, het gebeurt. Meestal als reactie op slechte ervaringen uit het verleden.
24-02-2015, 11:45 door Overcome
Een paar dingen schieten me te binnen bij het lezen van dit artikel:

- Zolang 57% van de Nederlanders van mening is dat privégegevens veilig zijn bij de overheid zal er helemaal niets veranderen in dit land.
- Ik vind 30% een enorm laag percentage. Waarom hebben mensen de neiging om hun echte gegevens in te voeren op sites waar het niet uitmaakt wat je invult? We hebben het niet over overheidssites?! Waarom geen onzin invullen als 85% (!) van de Nederlanders aangeeft dat privégegevens geld waard zijn?
- Ik ben benieuwd welk percentage van de mensen hun initiële actie (b.v. aanschaf van een product) wijzigen na het lezen van de algemene voorwaarden. Dat zal denk ik dicht bij de 0% liggen, waardoor het eigenlijk helemaal niet uitmaakt of het document wordt gelezen. Mensen klikken en installeren toch wel.
24-02-2015, 12:01 door Anoniem
Geachte meneer dronkaard uw domein is geregisteerd.
24-02-2015, 12:10 door Anoniem
@Overcome:

Ik behoor bij die 0% dus is het geen 0% meer.
24-02-2015, 12:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-02-2015, 12:37 door Anoniem
Het ene misbruik lokt het andere uit. Schimmige datahandel lokt privacybescherming uit, zo nodig door middel van minder juiste gegevens. Die hoeven niet altijd nep te zijn. Henk heet gewoon "Henk" en zijn achternaam kan "n.v.t." zijn. Zijn e-mailadres kan er een voor eenmalig gebruik zijn, en pas na het invullen gewist worden - zodat het op het moment van het invullen wel degelijk bestond. En zo meer. Dit moeten onze manieren wel zijn, nu je zelfs geen donatie aan een goed doel meer kunt doen zonder je hele doopceel te lichten. O ja, ook een paar anonieme bonuskaarten bij AH halen en die door elkaar heen gebruiken. "Continue evase action" - voor wie Dr Strangelove heeft gezien.
24-02-2015, 12:41 door Anoniem
Nog een laag percentage !
24-02-2015, 13:28 door Anoniem
Ik vind 30% een enorm laag percentage. Waarom hebben mensen de neiging om hun echte gegevens in te voeren op sites waar het niet uitmaakt wat je invult?
Ik kan me niet herinneren me ooit onder een valse naam geregistreerd te hebben. Als ik ergens niet bekend hoef te zijn en ook niet anoniem terecht kan dan doe ik gewoon niet mee. Ik heb geen Facebook-account, om maar wat te noemen, en ik maak ook geen account onder een valse naam aan om even die foto's te kunnen zien waar iemand me een link naar stuurt (wat vaak genoeg de oplossing is die iemand aandraagt die zelf geen moeite wil doen om de foto's die openbaar gemaakt worden ook werkelijk openbaar te maken of op een andere manier te laten zien), dan zie ik ze maar niet. Daarmee hoor ik bij die 70% waar jij je over verbaast, maar dat impliceert niet dat ik privacy niet belangrijk vind, het impliceert dat ik er ook een hekel aan heb om te liegen en dus websites links laat liggen waar ik zonder te liegen niet anoniem kan blijven.
24-02-2015, 14:29 door Anoniem
En 73.4% heeft welleens een onderzoek niet naar waarheid beantwoord...
24-02-2015, 14:49 door Tubamaniak
Voor de meeste sites geef ik mijn echte naam en gegevens niet vrij. Ik gebruik gewoonlijk een alias. Ook telefoonnummer, woonplaats en straatnaam krijgt men niet als het in mijn ogen niet echt nodig is. De "verplichte velden" vul ik dan gewoon in met het adres van bijvoorbeeld Schiphol of het ministerie van economische zaken. Men kan mij in vele gevallen de bietenbrug op. Zéker de "sociale media" sites zullen nooit mijn echte naw gegevens te zien krijgen. Het is veel te leuk om hun profiling een beetje in de war te schoppen.
24-02-2015, 15:16 door Anoniem
Ik geef altijd fake gegevens op....dat zou verplicht gesteld moeten worden!
24-02-2015, 17:40 door Anoniem
Door Forester: Als mijn profiel Forester is, dan wil dat nog niet zeggen dat dit mijn naam is. Dus geef ik ook geen valse naam op.
Waarbij je zonder naam en inclusief het pseudoniemen wisselfeest dat je ervan maakt toch steeds weer herkenbaar bent.
Forester, annex U7, annex Shanghai, annex Picasa3 (annex Gerard). Annex Peter V.?
Als het erop aankomt is vrijwel niemand uiteindelijk echt anoniem. Daarvoor laten we allemaal dagelijks veel te veel digitale sporen achter.
Geen reden overigens om waar nodig niet te proberen je privacy te beschermen.
24-02-2015, 19:45 door Anoniem
Ja dat is ook logisch,in sommige gevallen wordt er onzin gevraagd aan je,dus ben je soms wel genoodzaakt een valse naam e.t.c op te geven.
25-02-2015, 08:09 door Anoniem
Gegevens veilig bij de overheid? Hoe naïef kun je zijn???
25-02-2015, 08:32 door Anoniem
@Anoniem

Ja maar jij bent anoniem, o nee, dat ben ik al...
25-02-2015, 10:30 door Anoniem
Nog even en tapstelten maakt een wet waarbij het verboten ist om valse informatie in te vullen.
25-02-2015, 10:55 door Anoniem
ik vind 30% ook laag; niet dat ik valse namen gebruik, maar vaak moet je ook een e-mailadres of telefoonnummer achterlaten waar dat voor het doel echt totaal geen nut heeft. En dan gaat er dus inderdaad valse informatie in.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.