image

Defensie wil cyberprofessionals boeien en binden

donderdag 26 februari 2015, 13:50 door Redactie, 12 reacties

Om succesvol in het digitale tijdperk te kunnen zijn is het belangrijk dat Defensie cyberprofessionals kan boeien, binden en ontwikkelen, zo heeft Defensieminister Hennis in een update op de Defensie Cyber Strategie laten weten. De uitgangspunten die de basis voor de Defensie Cyber Strategie van 2012 vormen blijven onverminderd van belang, aldus de minister.

"Nu de fundamenten voor defensieve, offensieve en inlichtingenmiddelen zijn gelegd, gaat het in deze actualisering om het verschuiven van accenten, het stellen van nieuwe doelen en het herformuleren van speerpunten." In totaal worden zeven speerpunten genoemd waar de komende jaren op zal worden ingezet. Het gaat onder andere om het "boeien, binden en ontwikkelen van cyberprofessionals.

Mensen

Hennis merkt op dat slimme, kundige en gemotiveerde cyberprofessionals de belangrijkste "capaciteiten'" zijn waarover Defensie in het digitale domein moet beschikken. "Om in het digitale domein succesvol te zijn, is diepgaande kennis van dit domein immers onontbeerlijk en deze kennis schuilt hoofdzakelijk in mensen. Defensie zal de komende jaren veel moeite moeten doen om voldoende mensen met specifieke kennis te boeien en te binden."

De minister stelt verder doordat in het cyberdomein specifieke kennis en competenties van belang zijn, beperkingen die voortkomen uit het plaatsingsbeleid van militairen, zoals beperkte plaatsingsduur, functietoewijzingen en het systeem van rangen, zoveel mogelijk moet worden vermeden. Tevens zal Defensie flexibel moeten omgaan met salarisschalen om cyberprofessionals aan te kunnen trekken en te behouden.

Kennis

Andere speerpunten waar Defensie op zal inzetten zijn het verbreden en verdiepen van de kennis over het digitale domein binnen Defensie, waaronder ook het versterken van de "cyber awareness" van de gehele organisatie, het verruimen van de mogelijkheden binnen Defensie om in het digitale domein snel te innoveren en het vergroten van de digitale weerbaarheid van Defensie.

Hennis besluit haar update aan de Tweede Kamer door te schrijven dat Defensie de afgelopen jaren forse stappen in het digitale domein heeft gezet en er forse investeringen zijn gedaan. "Deze actualisering bepaalt de richting waarin Defensie zich op dit vlak de komende jaren verder zal ontwikkelen, in het volle besef dat de digitale revolutie om flexibiliteit in de toepassing en de financiering van deze strategie kan vragen." In 2016 en 2017 zal Defensie dan ook een beleidsdoorlichting uitvoeren.

Reacties (12)
26-02-2015, 14:02 door Anoniem
Heel mooi. Zodra ze meer dan 4500,- bruto per maand betaalt, en me niet lastigvalt met rangen en standen mag ze bellen.
26-02-2015, 14:07 door Anoniem
Ik ruik kansen voor herintreders
26-02-2015, 14:29 door B3am
...boeien en binden

Leuk kop!

Lijkt zo wel of het onder dwang gaat gebeuren. :)
26-02-2015, 15:11 door Anoniem
Die praatpop met plofkop kan me niet boeien en zeker niet binden .
26-02-2015, 15:34 door Anoniem
Gratis wiet ?
26-02-2015, 16:29 door Anoniem
Heel mooi. Zodra ze meer dan 4500,- bruto per maand betaalt, en me niet lastigvalt met rangen en standen mag ze bellen.

Lol, laat jij je enkel drijven door $$$ in je leven ? ;)
26-02-2015, 16:38 door SPlid
De politie wil cybercriminelen boeien en binden ;-)
26-02-2015, 17:21 door superglitched - Bijgewerkt: 26-02-2015, 17:29
In Amerika laten ze de cyber security mensen geen algemene militaire opleiding (AMO) meer volgen vernam ik een tijdje geleden. Voornamelijk ICT-ers zijn gewoon niet loopbaan materiaal, nauwkeurig in games kunnen schieten vertaalt volgens mij niet naar de praktijk.

En tja, de dril sergeant bestaat die überhaupt nog? Ik zou zelf niet zo bang zijn voor die hogere rangen en positiemisbruik bij defensie. Sterker nog, is best een fijne omgeving, waar mensen hoge mate van respect voor elkaar hebben en nog eens begroeten.

En dan te bedenken dat sommige van onze opa's het leger in gingen, zonder dat ze echt besef hadden van wat dat exact inhield ;-)

Voor het salaris moet je er niet werken, ik zou het meer zoeken bij intrinsieke motivatie.
26-02-2015, 17:46 door Anoniem
Door Anoniem: Heel mooi. Zodra ze meer dan 4500,- bruto per maand betaalt, en me niet lastigvalt met rangen en standen mag ze bellen.
Bellen? Bellen? Ze sturen maar een koerier. Met zo'n koffertje vol met goedgevulde enveloppen.

En oh ja, een goed verhaal.
26-02-2015, 22:24 door Anoniem
Cyber.... meeeh. Zullen we het gewoon weer IT of ICT noemen? Cyber is een lege nikszeggende term.
27-02-2015, 00:08 door Anoniem
Begin eens met het ontwerp, zou ik zo zeggen.

Dus dwars staan op de op dat moment politieke aspiraties.

Niet? Dan kansloos.

Toekomstbestendige visie met aanhoudende resultaten bereik je niet met een aspiratie die niet verder rijkt dan een politieke ambtstermijn.

Daar moet je gewoon nee op zeggen.
27-02-2015, 09:01 door Anoniem
En waar mogen we de vacatures terug vinden? Defensie.nl heeft nog geen Cyber-domain en op werkenvoornederland staat ook niks. Moet je soms inbreken op Hennis haar e-mail en een CV achterlaten? :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.