image

Chipfabrikant ASML bevestigt inbraak door hackers

zondag 1 maart 2015, 17:28 door Redactie, 5 reacties

De Nederlandse chipfabrikant ASML heeft bevestigd dat er recentelijk op een deel van de IT-systemen is ingebroken, maar daarbij zou geen waardevolle informatie zijn buitgemaakt. Dat laat het bedrijf in een verklaring op de eigen website weten. Volgens het bedrijf uit Veldhoven, dat de aanval zelf ontdekte, hadden de aanvallers toegang tot een "beperkt deel" van de IT-systemen en zouden er direct maatregelen zijn getroffen om de impact te beperken. Het onderzoek is echter nog in volle gang.

Verder meldt ASML dat er weinig tijd zat tussen de inbraak en ontdekking ervan en dat er een beperkte hoeveelheid informatie is benaderd. "ASML heeft geen bewijs gevonden dat er waardevolle bestanden, zowel van ASML of onze klanten en leveranciers, zijn gecompromitteerd." Het bedrijf weet niet wie erachter de aanval zit. In de media werd gespeculeerd dat het om Chinese hackers zou gaan, maar ASML zegt zelf geen zekerheid te hebben met betrekking tot de identiteit van de aanvallers. Het bedrijf sluit af door te stellen dat het verder geen informatie over het incident zal verstrekken tenzij er sprake van belangrijke ontwikkelingen is.

Reacties (5)
01-03-2015, 18:55 door Anoniem
Een echte voorlichter aan het werk. De tekst geeft een klein beetje informatie over wat er gebeurt is en wt ze niet gaan vertellen, gevolgd door veel méér tekst over wat ASML en is dan nóg meer disclaimers.
01-03-2015, 22:14 door Anoniem
Hebben ze dan ook het hackrapport compleet met hackkleurstaat van de hackhoedjes?

Of is dat hackgegooi en hackgesmijt met hacktermen weer eens hackcompleet uit de hackduim hackgezogen?
02-03-2015, 08:10 door yobi
Meerdere lagen aanbrengen is altijd een goed idee. Waarschijnlijk hebben ze goed nagedacht over schadebeperkende maatregelen. Hmmmm...... Een simpele zoekopdracht levert toch nog 79 documenten met de term "Confidential".
02-03-2015, 11:40 door Anoniem
Tja. Weer politiek geneuzel en 99.99% kans op leugens, halve waarheden en statistieken.

#1 natuurlijk gaan ze niet aangeven dat alles op straat ligt/lag. Dan zijn ze failliet
#2 natuurlijk heeft de nsa/gchq al lang een "backup" gemaakt van alle data. Wellicht zijn ze hierbij betrapt en hebben ze een false flag geplant.
#3 natuurlijk zijn alle landen van de wereld bezig met asml te hacken. Het is een suikerpot. Zo'n bedrijf hoort ook niet aan internet te hangen.
02-03-2015, 16:20 door Anoniem
Ik heb het vermoede dat het hier niet om een hacker gaat, maar om een cybercrimineel.
Maar niet gehinderd door enige kennis van zaken is de verwarring snel gemaakt
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.