image

NSA: publicatie Snowden-documenten is risico

donderdag 1 augustus 2013, 14:01 door Redactie, 8 reacties

De nieuwste publicatie van documenten die afkomstig zijn van klokkenluider Edward Snowden brengen de bronnen en werkwijze van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in gevaar. Dat laat de NSA in een verklaring weten, nadat de Britse krant The Guardian documenten van Snowden over een NSA-tool genaamd XKeyscore publiceerde. Deze tool maakt grootschalige monitoring mogelijk.

Zonder de juiste context brengt het niet alleen bronnen en methodes in gevaar, het vertroebelt ook een belangrijk onderwerp voor de Verenigde Staten, aldus de NSA. In de verklaring die op de website van de inlichtingendienst verscheen, staat dat XKeyscore onderdeel van de NSA's rechtmatige systemen is om inlichtingen te verzamelen.

Controles
De NSA zou zich alleen met het verzamelen van buitenlandse inlichtingen bezighouden. "Alle tools die we hebben zijn gericht op informatie die we onder het wettelijk gezag verzamelen om op buitenlandse inlichtingen te kunnen reageren. Niets meer." De inlichtingendienst ontkent ook de aantijgingen dat NSA-analisten onbeperkt toegang tot verzamelende gegevens hebben.

"Dat is gewoon niet waar." Toegang tot XKeyscore als andere analysetools zou alleen zijn beperkt tot personeel dat over de juiste training beschikt. Daarnaast zijn er meerdere technische en handmatige controles en toezicht om opzettelijk misbruik te voorkomen. "In onze tools zijn streng toezicht en compliance-mechanismen op verschillende niveaus ingebouwd."

Eén feature van de systemen is het beperken van wat een analist met een tool kan doen. "Niet elke analist kan elke functie uitvoeren, en geen enkele analist kan onbeperkt zijn gang gaan."

Reacties (8)
01-08-2013, 14:12 door johanw
Het grootste risico dat ze lopen is publieke verontwaardiging en Amerikaanse cloudbedrijven die omzet verliezen aan bedrijven uit andere landen, en dat lijkt me beide een uitstekende zaak.
01-08-2013, 14:55 door grizzler
Het risico dat ze worden ontmaskerd als de vuile leugenaars die ze zijn, ja. Niks mis mee.
01-08-2013, 14:55 door BaseMent
En waar gaan die cloudbedrijven die data dan neerzetten? Denk je niet dat ieder land dit soort tools zou willen hebben of heeft?
01-08-2013, 16:26 door Preddie
Sja als de NSA gewoon eerlijk was geweest had snowden niks te publiceren ...... Door alle leugens van de NSA hebben ze zich zelf niet geloofwaardiger gemaakt...
01-08-2013, 17:04 door Goeroeboeroe
Het geeft wel een aardig kijkje in de denkwijze van de top van deze abjecte 'beschaving'. Als iets volgens de wetten van de VS mag - als dat al waar is -, dan mag dat dus wereldwijd, ongeacht wetten elders. De internationale samenwerking, waar Nobelprijswinnaar en seriemoordenaar Obama (drones) voor z'n verkiezing zo hoog van opgaf, komt toch in 'n ietwat eigenaardig daglicht te staan.
01-08-2013, 17:17 door Anoniem
Door BaseMent: En waar gaan die cloudbedrijven die data dan neerzetten? Denk je niet dat ieder land dit soort tools zou willen hebben of heeft?

Definieer 'land'. Maar goed, ik begrijp wel dat je "inlichtingendienst" bedoelt.

Willen, ongetwijfeld. Hebben? Daar zijn nog gradaties in. Er zijn nog steeds enkele landen waar dergelijke voorstellen doen als chef van de inlichtingendienst niet bevorderlijk is voor je carriere. Dat zijn dan meestal die landen met een krachtige publieke opinie op dit punt, dat zal je begrijpen. Eeuwige waakzaamheid enz. enz...
02-08-2013, 12:12 door xclude
Welke praktijk? Ik lees eruit dat 'blogger en journaliste Michele Catalano' per ongeluk een snelkookpan en een rugzak online bestelde en zoonlief artikelen over de Boston bomber op google aan het opzoeken was. Wel heel toevallig, per ongeluk allemaal op één PC en nog wel bijna regelijk? Dit ruikt naar uitlokking.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.