image

MI6: online wapenwedloop met criminelen en terroristen

dinsdag 31 maart 2015, 12:21 door Redactie, 3 reacties

Britse veiligheidsdiensten zijn met terroristen, cybercriminelen en andere kwaadwillende partijen in een online wapenwedloop verwikkeld, zo heeft het hoofd van de Britse inlichtingendienst MI6 laten weten. Volgens MI6-directeur Alex Younger hebben de diensten te maken met tegenstanders die niet door ethiek en wetgeving worden beperkt en technologie misbruiken om de mensen van veiligheidsdiensten in gevaar te brengen.

Younger deed zijn uitspraken tijdens een besloten evenement in Londen. De MI6-directeur benadrukte ook de voordelen van moderne technologie. Zo helpt big data en het internet de veiligheidsdiensten om gerichter te werk te gaan. "Het slechte nieuws is dat dezelfde technologie in handen van de vijand, een vijand die vaak niet door ethiek of wetgeving beperkt doet, het mogelijk maakt dat ze zien waarmee we bezig zijn en onze mensen en agenten in gevaar brengen." Er is dan ook sprake van een technologische wapenwedloop, merkte Younger op.

Daarbij zouden menselijke inlichtingenoperaties geen vervanging voor technologische operaties zijn. "De twee zijn onafhankelijk van elkaar en zullen dat alleen maar meer worden", aldus de MI6-directeur. Hij sloot volgens de Associated Press af door te benadrukken dat de inlichtingendiensten ethisch te werk gaan. "Onze leidraad is duidelijk. We kunnen de waarden die dit land vertegenwoordigt niet beschermen als we ze in het proces ondermijnen. En we kunnen niet het vertrouwen van het publiek krijgen als ze niet weten dat dit principe wordt gecontroleerd."

Reacties (3)
31-03-2015, 12:31 door Anoniem
Het zijn echt gewoon sokpoppen van elkaar. Iedere keer hetzelfde liedje. Zelfs het "maar wij zijn ethisch hoor!" (waar heb ik dat toch meer gehoord?) is al een tijdje volstrekt ongeloofwaardig.

Hoe zat het ookalweer met de gewone bevolking? Iets met kind en badwater.
31-03-2015, 16:13 door Mysterio
Door Anoniem: Het zijn echt gewoon sokpoppen van elkaar. Iedere keer hetzelfde liedje. Zelfs het "maar wij zijn ethisch hoor!" (waar heb ik dat toch meer gehoord?) is al een tijdje volstrekt ongeloofwaardig.

Hoe zat het ookalweer met de gewone bevolking? Iets met kind en badwater.
Ethiek is een filosofisch begrip waar dikke boeken vol over geschreven zijn, maar wat absoluut geen objectieve maatstaf is.Wat deze beste man dus graag zou willen is dat 'wij' de inlichtingendiensten van 'onze' landen (toch wel de westerse wereld) vertrouwen dat ze zich houden aan onze wetten en volgens onze ethiek te werk gaan.

Hoe dat echter ingevuld wordt laat de beste man in het midden, want het is ons helemaal niet helder wat onze ethiek is. Je kunt het hebben over waarden en normen, maar dan nog blijft het vaag. Kijk bijvoorbeeld naar wat we vinden van eerlijk loon naar arbeid, maar in de dagelijkse praktijk doen met eerlijke handel. Dus niet alles wat we vinden met z'n allen is hoe we het doen met z'n allen. Met die ethiek kan de gemiddelde inlichtingendienst zich prima vinden.
31-03-2015, 17:16 door Profeet - Bijgewerkt: 31-03-2015, 17:16
Ja dan zou het ook helpen als niet keer op keer blijkt dat ze zelf de wet overtreden. Zodat zulks vertrouwen ergens op gebaseerd is. Blind vertrouwen heb ik al niet meer sinds ik ontdekte dat Sinterklaas niet echt is ;).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.