image

Minister Kamp trots op KPN Blackphone

woensdag 15 april 2015, 17:45 door Redactie, 14 reacties

Vandaag heeft KPN de Blackphone in Nederland gelanceerd, een beveiligde telefoon om versleuteld te communiceren die volgens minister Kamp van Economische Zaken laat zien dat privacy en innovatie samengaan. "Ik ben trots op dit soort initiatieven. Het laat zien dat Nederland voorop loopt als het gaat om cybersecurity wat betreft cultuur, infrastructuur en beleid." Kamp, die bij de lancering aanwezig was, benadrukte dat privacy niet alleen een voorwaarde voor het doen van zaken is, maar dat het zakendoen is.

De Blackphone draait op het Android-gebaseerde PrivatOS. Daarnaast wordt de smartphone met allerlei privacy-applicaties geleverd die de gebruiker meer controle over zijn communicatie moeten geven. De applicaties op de smartphone werden het afgelopen jaar regel voor regel door KPN gecontroleerd. Volgens Oscar Koeroo van KPN bleek uit de beveiligingstests dat de Blackphone met security in het achterhoofd was ontwikkeld. "Ze hebben echt hun best gedaan om hem zo waterdicht mogelijk te krijgen." Tijdens de test werden verschillende kleine dingen en verbeterpuntjes gevonden, maar geen grote problemen.

De security-mindset van Silent Circle, het bedrijf achter de Blackphone, wordt volgens Koeroo ook duidelijk uit de "wedstrijd" met Google om zo snel als mogelijk beveiligingsupdates uit te brengen. De Blackphone kijkt continu of er security-gerelateerde updates zijn en in sommige gevallen is het toestel sneller met het ontvangen van de Androidkernel-updates dan de Nexus-toestellen van Google zelf. Dit is onder andere mogelijk omdat er allerlei tools en applicaties uit PrivatOS zijn gehaald. Zo wordt de Blackphone zonder Google Play geleverd. "Dat is een bewuste keuze geweest, want de Google Play Store betekent tien of meer applicaties die standaard op je Androidtoestel worden meegeleverd." Al deze tools kunnen gegevens over gebruikers verzamelen. "En dat laat een enorme footprint achter", aldus Koeroo.

Spaces

Een andere eigenschap van het toestel is de mogelijkheid om "spaces" aan te maken. Gescheiden partities voor privé- en werkzaken waar snel tussen gewisseld kan worden. In beiden spaces kunnen gebruikers er zelf voor kiezen om aanvullende apps te installeren, waaronder Google Play of de Amazon Play Store. Via deze stores zijn weer andere populaire apps zoals Twitter, Facebook en LinkedIn te installeren. Inmiddels is er ook een store van Silent Circle zelf, waar alleen goedgekeurde apps worden aangeboden.

Verder wordt het toestel met een standaard mailapplicatie geleverd, alsmede K-9. Via deze mail-app is het mogelijk om PGP-versleuteld te e-mailen. Dit kan bijvoorbeeld meer security-georiënteerd publiek aanspreken. Met de Blackphone richt KPN zich echter op de zakelijke markt en de provider heeft vooralsnog geen plannen om hem aan consumenten te gaan aanbieden. Wat betreft het aantal te verkopen toestellen, die alleen via een abonnement zijn te verkrijgen, heeft KPN een target, maar wil het niet zeggen hoeveel Blackphones het hoopt te verkopen.

Reacties (14)
15-04-2015, 19:45 door Anoniem
Metadata en Locatiegegevens opslaan ?

Wanneer KPN ervoor gaat kiezen bij wijze van spreken te gaan factureren op weekbasis en daarbij alle geo-locatie / gespreks gegevens vernietigt direct nadat de factuur is voldaan, ben ik bereid te geloven dat dit een privacy vriendelijke phone is.

Zolang alle metadata plus geolocatie gegevens onder allerlei voorwendselen langer, zeg maar veel langer worden opgeslagen dan noodzakelijk is (half jaar, 9 maanden, langer?) is de associatie met privacy niet bepaald en geheel terecht.

Dan was er nog een issue met een of ander groot tap apparaat bij KPN waar iemand het hier in de kolommen een keer over had en daarover informeerde bij KPN. Hoe zat dat ook alweer?
15-04-2015, 21:53 door Anoniem
Kwam hem tegen vandaag...
Wel grappig... zijn auto kon gewoon op de stoep geparkeerd worden...
Maar ehm, hoeveel blackphones gaan er verkocht worden aan 'particuliere' zakelijke mensen als deze phone nu al een opvolger klaar heeft?
Keej, doelgroep is misschien de patso=executive die een blackberry uit 2001 nog interessant vindt, dus een blackfone mk1 is dan misschien minder erg als de it-nerd de blackfone mk2 al heeft... maar toch...
niet alleen ceo's gaan zo'n ding kopen...
Sterker nog, dat is wellicht een foute keuze geweest in de marketing...

De bobo's kunnen er niet mee pingen (dat hebben ze dan eindelijk geleerd na 8 jaar blackberry) en bellen met encryptie zullen ze niet begrijpen...
Dus alleen de security-nerds zullen zo'n ding direct kopen, en die kopen het niet omdat de specs gewoon bagger zijn voor de prijs, ze die apps zelf ook wel kunnen downloaden en het nog op android 4 draait...

nee, dit is gedoemd...
15-04-2015, 22:53 door Anoniem
"de Blackphone richt KPN zich echter op de zakelijke markt"

Daar is weinig van te merken. Er is geen werkende informatiepagina te vinden over deze telefoon bij KPN.
16-04-2015, 07:02 door Anoniem
Een kwartiertje geleden las ik dit nog:
http://www.huffingtonpost.com/eric-k-clemons/the-eu-files-complaints-against-google_b_7069780.html

En nu lees ik hier over deze "veilige" telefoon die draait op Android.
Kan deze twee berichten even helemaal niet rijmen.
16-04-2015, 09:48 door Anoniem
@ anoniem 22:53

Zie https://www.security.nl/posting/424485/KPN+lanceert+beveiligde+Blackphone+op+15+april
en https://zakelijk.kpn.com/zakelijk/mobiel/mobiel-bellen/M99889988/Blackphone-4G.htm
16-04-2015, 10:11 door NetGuardian
Laat minister kamp lekker trots zijn, maybe moet hij dit ff lezen: http://www.google.com/policies/privacy/
Die regels in combinatie met deze: https://developers.google.com/maps/iphone/terms

"Blackphone, privacy en scurity. Behalve voor google want die weten we alles van je" dit kliinkt net zo secure als de firewall van windows. Eerste de beste app van google die er op staat en ze slaan alles van je op.

In de regels van google staat zelfs dat het kan dat ze van tijd tot tijd even naar je GPS locatie kijken, ook als je geen apps aan hebt staan die om je locatie vragen. Dit om 'betere service te kunnen bieden'.
Tevens geven de regeltjes bij bepaalde google apps aan dat ze af en toe tot max ** seconden met je microfoon op kunnen nemen, dit om stem herkenning te kunnen verbeteren.

Wil je in 2015 nog van privacy genieten met een telefoon? Pin ergens buiten je woonplaats 20 euro, koop ergens anders een goedkope t-mobile pre-pay samsung van 19,- met niks er in behalve bellen en SMS-en (geen GPS, niks). niet registreren bij t-mobile voor de extra 10 euro tegoed. En vervolgens opladen met pre-pay kaartjes die je met cash af en toe koopt en de telefoon alleen aanzetten wanneer je m nodig hebt (batterij kan er uit).
16-04-2015, 10:31 door Anoniem
Door NetGuardian: Wil je in 2015 nog van privacy genieten met een telefoon? Pin ergens buiten je woonplaats 20 euro, koop ergens anders een goedkope t-mobile pre-pay samsung van 19,- met niks er in behalve bellen en SMS-en (geen GPS, niks). niet registreren bij t-mobile voor de extra 10 euro tegoed. En vervolgens opladen met pre-pay kaartjes die je met cash af en toe koopt en de telefoon alleen aanzetten wanneer je m nodig hebt (batterij kan er uit).
Dat is dus precies, wat ik al een paar jaar geleden heb gedaan.
16-04-2015, 10:42 door Anoniem
Leuk, maar Android=google en dus geen privacy. Erg jammer, want het is erg interessant.
16-04-2015, 11:18 door NetGuardian
Dat is dus precies, wat ik al een paar jaar geleden heb gedaan.

Same here. Leek me wel een goed idee :-)
16-04-2015, 13:16 door SPlid
mmmm, onze overheid is redelijk burger-paranoid (iedereen is terrorist tot het tegendeel bewezen is ) , dus als onze regering iets toejuicht ga ik het maar niet kopen.
16-04-2015, 15:59 door Anoniem
Het laat zien dat Nederland voorop loopt als het gaat om cybersecurity wat betreft cultuur, infrastructuur en beleid.
Uhm, wat was de Nederlandse inbreng dan? Dat KPN een reseller is? ...van een product dat geen bit beter is dan Cyanogenmod met dezelfde apps, maar dan WEL open source.

Ik denk meer dat Kamp trots is dat ie een "nieuwe" telefoon in de pocket heeft. Ikzelf heb 'm inmiddels al 10 maanden.
Iemand intresse?
16-04-2015, 18:44 door Anoniem
Android=Google, dus...
17-04-2015, 00:01 door EKTB
Ding is al gekraakt, dikke doei BlackPhoney.

En wat een suffe lul is die Kamp zeg, zo'n apparaat ga je toch niet aanprijzen? Zeker z'n baan zeker stellen na de politieke "carriere"
20-04-2015, 13:05 door Anoniem
Blackphone heeft "private encrypted cloud storage from SpiderOak. Dit Amerikaans bedrijf heeft zijn servers in de US staan.
Hoezo meer privacy minister Kamps? Het bedrijf achter de Blackphone "Silent Circle" is gevestigd in de USA of wist u dat niet minister Kamps. De "Blackphone" valt dus onder de Private Act. Kan niet begrijpen dat u hiermee blij bent.

Men kan beter op Android TextSecure en Redphone van Whispersystems installeren wat voor iOS Signal is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.