image

Chinees anti-virusbedrijf stopt met verschillende anti-virustests

woensdag 6 mei 2015, 06:53 door Redactie, 3 reacties

Het Chinese anti-virusbedrijf Qihoo 360 dat vorige week nog werd beschuldigd van fraude tijdens de anti-virustest van drie testlabs, heeft nu aangegeven dat het niet meer aan de tests van deze testlabs zal deelnemen. Volgens testlabs AV-Comparatives, AV-Test en Virus Bulletin had Qihoo 360 voor de virusscanners die het liet testen een andere "engine" ingeschakeld dan het geval is in de versie waar gebruikers mee werken.

Dit zou de testresultaten hebben beïnvloed en een risico voor gebruikers zijn geweest, omdat de prestaties van de engines zou verschillen. Qihoo 360 ontkende de aantijgingen en stelde dat de testlabs wisten dat er in de testversie een andere engine dan de standaard-engine was ingeschakeld. Ook zouden de prestaties van de verschillende engines volgens Qihoo 360 niet verschillen en hebben gebruikers dan ook geen risico gelopen.

Op de eigen Facebookpagina liet Qihoo 360 verder weten dat de manier van testen door AV-Comparatives voornamelijk gebaseerd was op het gedrag van Europese/westerse internetgebruikers, wat behoorlijk van Chinese internetgebruikers zou verschillen. De Chinese virusbestrijder zal daarom niet meer deelnemen aan de tests van de drie testlabs. Ook hebben de investeerders van Qihoo 360 een Amerikaans advocatenkantoor naar de verklaring van de testlabs laten kijken om te zien of Qihoo in overtreding is geweest, zo meldt de South China Morning Post.

Engine

John Hawes van Virus Bulletin laat tegenover Security.NL weten dat de drie testlabs wisten welke engine Qihoo 360 in de testversies had ingeschakeld, maar dat het niet bekend was dat in de consumentenversie standaard een andere engine werd gebruikt. Gebruikers moesten deze engine zelf inschakelen om dezelfde bescherming te krijgen als die van de testversie. Veel gebruikers zouden de standaard-engine echter niet aanpassen, waardoor de testversie niet met de werkelijkheid overeenkwam.

Reacties (3)
06-05-2015, 17:51 door Eric-Jan H te D
In het Qihoo 360 AM-programma kunnen voor de handmatige scan de engines van Bitdefender en Avira worden bijgeschakeld. Deze draaien niet mee bij de actieve realtime bescherming. Het enige dat het bedrijf had gedaan was deze instelling aan te zetten voor de testlabs terwijl deze standaard (nog wel) uit staat. Ze had de testbedrijven daarvan volgens eigen zeggen op de hoogte gesteld.
06-05-2015, 18:52 door svenvandewege
"ook zouden de prestaties van de verschillende engines volgens qihoo
360 niet verschillen en hebben gebruikers dan ook geen risico gelopen."

Waarom dan 3 engines inbouwen als de prestaties toch gelijk zijn?
06-05-2015, 19:42 door Eric-Jan H te D
Door svenvandewege:Waarom dan 3 engines inbouwen als de prestaties toch gelijk zijn?

Ze laten allemaal 1,9% door. Maar dan wel verschillend. ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.