image

Plasterk: Snowden wordt niet door AIVD gestigmatiseerd

maandag 25 mei 2015, 08:47 door Redactie, 16 reacties

Klokkenluider Edward Snowden wordt niet door de AIVD gestigmatiseerd, zo heeft minister Plasterk van Buitenlandse Zaken op Kamervragen laten weten. De minister reageerde op vragen van SP-Kamerlid Ronald van Raak over uitspraken van AIVD-baas Rob Bertholee. Die stelde tegenover NRC dat de uitspraken van Snowden, dat Nederland een schoothondje van de NSA is, "absolute bullshit" zijn.

Bertholee had ook zijn vragen over de kennis van Snowden. "Ik zie iemand die vastzit in Moskou, geen kant uit kan en door de Amerikanen wordt beschouwd als een vijand van de staat. Dan denk ik: hoe komt zo iemand aan zoveel kennis en een schijnbaar diepgaande analyse over wat er in Nederland gebeurt?" Volgens Van Raak zou de AIVD een strategie hanteren om de klokkenluider te isoleren en stigmatiseren. Plasterk ontkent dit. "Er is geen sprake van een strategie van de AIVD om de heer Snowden te isoleren en te stigmatiseren", merkt hij op.

Van Raak vroeg ook of Plasterk de kritiek van de AIVD-baas deelt dat journalisten in Nederland niet kritisch genoeg zijn, omdat ze de klokkenluider geen tegenspel zouden bieden. "De directeur-generaal van de AIVD heeft in het interview niet gesteld dat journalisten in Nederland in het algemeen niet kritisch genoeg zouden zijn", aldus het antwoord van de minister. Die moest ook nog antwoord geven op de vraag of hij zich in de opvatting kan vinden dat Snowden "absolute bullshit" verkondigt. Plasterk wijst voor zijn antwoord echter naar een brief die begin dit jaar naar de Tweede Kamer werd gestuurd en waarin wordt gesteld dat de wet geen ruimte biedt voor hetgeen Snowden stelt.

Van Raak wilde ook weten of Nederland als lid van de Amerikaanse "Nine Eyes", een samenwerkingsverband tussen inlichtingendiensten, een meer bijzondere band heeft met de NSA dan Duitsland en of Plasterk aannemelijk kan maken dat de Duitse geheime dienst de Amerikanen wel heeft geholpen bij spionage in andere Europese landen en niet in Nederland. De minister zegt hierop dat hij over de samenwerking tussen Nederlandse en buitenlandse inlichtingendiensten geen uitspraken in het openbaar kan doen.

Als laatste vroeg Van Raak waarom de minister niet bereid is om Snowden politiek asiel te verlenen in Nederland, zodat de klokkenluider in alle vrijheid zijn verhaal kan doen. Hierop stelt Plasterk dat, zoals eerder al aangegeven, asielverzoeken alleen in persoon kunnen worden ingediend.

Reacties (16)
25-05-2015, 08:57 door superglitched - Bijgewerkt: 25-05-2015, 09:18
De politiek heeft een verantwoordingsfunctie maar het gros van de nieuwsreporters laat zich mijn inziens afschepen met een antwoord als "dat is niet juist"- of "daar ben ik het niet mee eens"-antwoord. Daarnaast komt het nauwelijks voor dat op een contradictie wordt betrapt door goed onderzoek te doen. Als iemand draait, en wisselt van standpunt en zijn eigen hachje probeert te redden zijn het die mensen wel. Natuurlijk zal de politiek niet willen dat ze gehaaider worden.

Sociale conventies... zucht
25-05-2015, 09:41 door Anoniem
je hebt helemaal gelijk.
superglitched
25-05-2015, 09:56 door Anoniem
De antwoorden dus vertaald uit het haagse naar Nederlands:

Het is niet de AIVD die een strategie heeft, zij volgen als schoothondje de strategie van de nsa.
Meteen de andere vraag ook beantwoord.

De wet biedt geen ruimte, dus we doen iets onwettigs.


En we kunnen beter in de voet schieten van de Duitsers, Fransen, Belgen en Denen Dan in onze eigen voeten (en omdat ieder land in de EU dat doet komt het op hetzelfde neer.
25-05-2015, 11:13 door johanw
Plasterk wijst voor zijn antwoord echter naar een brief die begin dit jaar naar de Tweede Kamer werd gestuurd en waarin wordt gesteld dat de wet geen ruimte biedt voor hetgeen Snowden stelt.
Dat zal best, maar hoeveel trekt de AIVD zich van die wet aan? We zien in de hele westerse wereld losgeslagen inlichtingendiensten die blijkbaar niet gehinderd worden door zoiets basaals als een wet, waarom zou de AIVD een uitzondering zijn?
25-05-2015, 16:02 door Anoniem
De conclusie is dat de democratie niet meer bestaat. De inlichtingendiensten bepalen het spel.
Stemmen op de publieke figureren is slechts een poppenspel. Net zoveel, zo niet meer, doorgestoken kaart als al die andere (commerciele) spelletjes.

Dag democratie.

Veel succes met het voordragen van wat ooit het nobele, dienstbare, vak was van een oprechte volksvertegenwoordiger.
Iets uit het verleden. Toen het nog ergens voor stond.

Tegenwoordig uitgehold tot een: ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikken. Het woord vertegenwoordiger vervangen door graaier. Een volksgraaier. Ter meerdere eer en glorie van zich zelve.

Succes daarmee.

En blijf vooral stemmen. Kennelijk hebben wij meer van dergelijke volks"vertegenwoordigers" nodig.

Alleen een stemmer stoot zich meermaals aan dezelfde steen. In de illusie dat de naam van het beestje ook maar enig verschil maakt. Het is echter niet waar de ware macht ligt.

De politieke macht maakt geen enkel verschil daar waar het werkelijk toe doet. Derhalve is stemmen net zo zinvol als de WC doorspoelen na het poepen. Het is dan uit het zicht, maar de shit drijft nog steeds rond.

Pas als de stemmer bereid is de riolen in te duiken komt de ware shit naar boven. Maar de huidige media leent zich daar niet voor. Blijf dromen in je bovenwereld. Parels voor de zwijnen.
25-05-2015, 17:28 door Anoniem
Ik denk trouwens ook niet dat Edward Snowden politiek asiel gaat aanvragen in Nederland, ook al zou de SP dat willen. Als hij dat doet bezegelt hij zijn lot: uitgeleverd worden aan zijn eigen land. Als Nederland al zonder schroom zijn eigen staatsburgers uitlevert, dan doen ze het zeker bij een Amerikaan als de Yanks erom vragen.

Plasterk speelt trouwens geen open kaart. Hij weet veel meer dan hij zich doet laten voorkomen. Of het spel "plausible denial" wordt gespeeld, naar goed Amerikaans gebruik.

Stelletje creeps...
25-05-2015, 18:55 door Anoniem
journalisten zijn in het algemeen niet kritisch en dat komt de overheid alleen maar goed uit. Dus daar zal men niet snel iets over roepen.
25-05-2015, 21:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-05-2015, 07:51 door P5ycH0
En weer gaat het over Snowden en niet over de criminele praktijken welke hij blootgelegd heeft...
26-05-2015, 08:38 door Anoniem
De nuance is ook weer ver te zoeken. Er wordt op één opmerking gereageerd, en de politiek generaliseert dat gelijk. Van Raak oreert voor de massa en de politiek, en daarin is het zijn rol om te overdrijven en te prikkelen. Genuanceerd reageren werkt niet in de politiek, en de mensen snappen het dan al helemaal niet.

Van Raak wil weer in het nieuws, big deal. Dat een Bertholee dan zo reageert snap ik ook, hij verdedigt zich op één punt. En de politiek is in dit soort zaken net als een internet troll, don't feed them. Journalisten gaan in het algemeen mee met wat het meeste verkoopt met de minste reactietijd, zeker online.

Beide zijden hebben hun redenen om zo te reageren, dus ik zou informatie voor het vormen van een mening uit andere bronnen halen.
26-05-2015, 09:55 door Anoniem
Five Eyes, Vijf deelnemers.

Ze zijn dus ofwel half blind voor wat er gaande is, ofwel ze knijpen een oogje toe voor wat de ander doet.
26-05-2015, 11:26 door Profeet
Door johanw:
Plasterk wijst voor zijn antwoord echter naar een brief die begin dit jaar naar de Tweede Kamer werd gestuurd en waarin wordt gesteld dat de wet geen ruimte biedt voor hetgeen Snowden stelt.
Dat zal best, maar hoeveel trekt de AIVD zich van die wet aan? We zien in de hele westerse wereld losgeslagen inlichtingendiensten die blijkbaar niet gehinderd worden door zoiets basaals als een wet, waarom zou de AIVD een uitzondering zijn?

Ja geweldig dit soort antwoorden. Wat mij nog steeds verbaast is dat ze niet door hebben dat de burgers recht door hun slappe ontwijkingen heen kijken. Maar dat heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat de journalisten het niet doen. Waardoor het beeld uit de media is dat ze er mee wegkomen.
26-05-2015, 11:37 door Anoniem
Nederlandse journalisten zijn niet het meest intelligente soort, want ze hebben de vragen gesteld aan de verkeerde organisatie.

De NSA is hoofdzakelijk een militaire organisatie, dus werken ze hoofdzakelijk samen met andere militaire inlichtingendiensten, in ons geval dus de MIVD. Dat Bertholee zo (onbeschoft) reageert is niet verwonderlijk, want de NSA vindt de AIVD niet zo interessant.

De opmerkingen van Snowden slaan op onze militaire inlichtingendienst, de actie gebeurt nu eenmaal waar echt gevochten wordt.
26-05-2015, 11:48 door Anoniem
Door P5ycH0: En weer gaat het over Snowden en niet over de criminele praktijken welke hij blootgelegd heeft...

en aan welke gevaren hij ons heeft blootgesteld.
26-05-2015, 18:06 door Anoniem
Als we geen schoothondjes waren dan had Snowden wel hier gezeten .
21-07-2015, 08:57 door Anoniem
MIVD valt onder defensie, niet onder Binnenlandse Zaken.
FSB praat alleen over de DNI, die groter is dan de CIA en opgezet was door JFK.
Ik meen toch dat NSA veel Amerikaanse binnenland spionage doet.
Maar zijn niet al die alfabet genootschappen een dekmantel voor handje schudden achter de schermen?
Waar gaat dit over eigenlijk, de top zijn altijd triple agenten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.