image

NSA-directeur: encryptie is niet verkeerd, het is de toekomst

donderdag 28 mei 2015, 12:22 door Redactie, 8 reacties

Encryptie is niet verkeerd, maar de autoriteiten moeten wel toegang tot versleutelde communicatie kunnen krijgen, zo heeft NSA-directeur Mike Rogers tijdens de CyCon conferentie in Estland laten weten. "Je zult mij niet horen zeggen dat encryptie verkeerd is. Ik denk niet dat het verkeerd is. Encryptie is niet slecht. Encryptie is een fundamenteel onderdeel van de toekomst. Het is absurd om anders voor te doen", aldus Rogers.

Net als in voorgaande gesprekken en speeches over encryptie spreekt de NSA-directeur over de balans tussen privacy en veiligheid, zo meldt ZDnet. "Kunnen we geen mechanismes binnen het juridische raamwerk maken zodat er toegang tot informatie kan worden verkregen die direct invloed op de veiligheid van onze landen heeft, waarbij we de rechten van onze individuele burgers in het achterhoofd houden."

Volgens Rogers is er al een raamwerk waarbij opsporingsdiensten toegang tot telefoonverkeer kunnen krijgen. Hij vroeg zich dan ook af of een soortgelijk raamwerk niet mogelijk voor het internet is. "Ik heb respect voor mensen die stellen dat de privacy van burgers het belangrijkst is en we ervoor moeten zorgen dat de overheid geen toegang tot informatie krijgt. Ik ben van mening dat dit op de lange termijn niet in het belang van het land is."

Zeerecht

Verder pleitte de NSA-directeur voor het instellen van een "zeerecht" voor internet. "De wereldzeeën, net als het cyberdomein, worden niet door één natie bestuurd. We hebben zeerecht opgesteld en moeten dat ook voor cyberspace doen om de stroom van informatie en ideeën te verzekeren." Rogers sprak zijn zorgen uit over een wereld waar internet is verdeeld en waar de vrije stroom van informatie aan banden is gelegd.

Reacties (8)
28-05-2015, 12:47 door Anoniem
zoveel gemixte berichten van de NSA, eerst dat het verkeerd is en dan weer de toekomst dat is vaag..
28-05-2015, 13:20 door Anoniem
"Kunnen we geen mechanismes binnen het juridische raamwerk maken zodat er toegang tot informatie kan worden verkregen die direct invloed op de veiligheid van onze landen heeft, waarbij we de rechten van onze individuele burgers in het achterhoofd houden."

Die mechanismes zijn er al. Het heet een "warrant" en ze zijn te verkrijgen bij de lokale rechtbank op vertoon van gerede verdenking.
28-05-2015, 13:21 door Anoniem
Ach, het zeerecht wordt in stelling gebracht. Een van de grondleggers van dat recht, Cornelis van Bijnkershoek, merkte al heel treffend op dat recht niet verder draagt dan kanonnen kunnen schieten. En inderdaad: in zijn tijd was dat zo'n 3 mijlen.
28-05-2015, 13:35 door Anoniem
Klinkt als, hij wil achterdeurtjes zoals in de clipper chip. Dat was de vorige keer ook al zo'n succes.
28-05-2015, 13:38 door Erik van Straten
Door NSA-directeur Mike Rogers: : Encryptie is niet verkeerd, maar de autoriteiten moeten wel toegang tot versleutelde communicatie kunnen krijgen.
En medewerkers van USA-autoriteiten krijgen die achterdeursleutel tenzij ze Snowden heten? En autoriteiten in welke andere landen moeten ook die achterdeursleutel krijgen? En gaan al die autoriteiten beloven dat ze deze keer wel de waarheid spreken als ze zeggen dat ze echt geen industriële spionage meer gaan uitvoeren?

Kansloos.
28-05-2015, 14:58 door johanw
Door Anoniem:Die mechanismes zijn er al. Het heet een "warrant" en ze zijn te verkrijgen bij de lokale rechtbank op vertoon van gerede verdenking.
En dan? Kun je tappen maar is de encryptie meestal nog steeds niet te ontcijferen dus schiet je er niet veel mee op.
29-05-2015, 12:10 door Anoniem
Ik ben van mening dat dit op de lange termijn niet in het belang van het land is.

Wat is het land? Een stuk grond waar een aantal mensen lijnen over hebben getrokken en aangegeven "dit is van mij en dat is van jou"? Een stuk grond waar een aantal min-of-meer gekozen mensen beslissingen over nemen?

Hieruit blijkt maar weer dat, anders dan bij de politie, inlichtingendiensten niet zijn ingesteld om mensen te beschermen, maar de status quo.

Peter
08-06-2015, 19:26 door Anoniem
Dit zegt genoeg https://www.youtube.com/watch?v=M6qoJNLIoJI
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.