image

Onderzoek: kleuter staat gemiddeld op bijna 1000 online foto's

donderdag 28 mei 2015, 14:28 door Redactie, 7 reacties

Ouders blijken afbeeldingen van hun kinderen in grote aantallen op websites als Facebook te plaatsen, want tegen de tijd dat een kind vijf jaar is staat hij of zij op bijna 1000 online foto's. Hoe ouder kinderen worden hoe meer foto's ouders online zetten, tot gemiddeld 208 foto's per jaar als het kind 16 jaar oud is.

En dat kan een probleem zijn, want 17% van de ouders heeft nog nooit de privacyinstellingen op Facebook gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Nominet onder 2.000 Britse ouders werd uitgevoerd. Bijna de helft van de ouders (46%) gaf aan dat ze de privacyinstellingen van de sociale netwerksite één of twee keer hadden bekeken.

Ouders maken de foto's vooral via hun smartphone. 51% wist echter niet dat locatiegegevens van waar de foto werd gemaakt in de afbeelding kunnen worden opgeslagen. Daarnaast blijkt dat een kwart van de ouders nooit om toestemming aan de mensen vraagt die in een geüploade foto staan vermeld. Verder heeft 53% wel eens foto's van een kind dat niet van henzelf was geüpload. Volgens Russell Haworth van Nominet is het belangrijk dat ouders niet teveel zaken over hun kroost online delen en controleren of de privacyinstellingen van websites wel goed staan ingesteld.

Reacties (7)
28-05-2015, 15:04 door Anoniem
En hoeveel vertrouwde familie/vrienden weten zo'n foto van je facebookpagina met prima ingestelde privacy settings te downloaden, maar uploaden hem daarna ongevraagd ook op hun eigen account met hele beroerde privacy settings?...
28-05-2015, 15:52 door ph-cofi
De privacy settings van facebook zijn toch in alle gevallen beroerd?
Het komt wekelijks voor dat foto's van de kinderen van mijn kennissen in een whatssapp-groepje automatisch in mijn Google drive account belanden door de Android sync. Die kennissen geven de macht hierover uit handen zodra ze de foto maken en ik denk dat "het erbij horen" veel belangrijker voor ze is dan het besef dat de foto's automatisch in the cloud bij alle groepsleden belanden.
Die 1000 foto's voor een vijfjarige zouden wel eens op meer dan 1000 plekken kunnen staan.

Ik ben er ook van overtuigd dat ik niet kan voorkomen dat mijn kinderen eveneens op allerlei cloudplekken staan. Ik ontmoedig tagging, maar ook die vergt geen toestemming van mij of mijn kinderen, helaas.
28-05-2015, 17:53 door Anoniem
Weinig anders dan vroeger met het oude vertrouwde rolletje , toen gingen de negatieven ook eerst naar de ontwikkelingslanden voor ze als foto terugkwamen .
28-05-2015, 20:06 door Flashback956
Ik ben van mening dat je gewoon geen foto's van je kinderen online moet zetten. Klaar. Okey, geboorte en verjaardag kan nog net, maar niet elke dag in het park of op vakantie.
28-05-2015, 21:03 door Anoniem
Door Anoniem: Weinig anders dan vroeger met het oude vertrouwde rolletje , toen gingen de negatieven ook eerst naar de ontwikkelingslanden voor ze als foto terugkwamen .

Man klets niet uit je nek met je suggesties.
Films gingen naar Nederland zelf, Belgie, Duitsland of zelfs helemaal naar Zwitserland.
Afdrukcentrale's zijn weliswaar geen forten maar daar liep je echt niet zo naar binnen.
Laat staan dat medewerkers met rollen fotomateriaal van kinderen liepen of dat in duizendvoud nog eens afdrukten om dat per post over heel de wereld te sturen.
Dat er hier en daar wel eens een extra afdruk van een naaktfoto aan de muur belandde is heel wat anders dat dit soort onzin te suggereren.
De essentie van dit nieuws is dat ouders ongelooflijk nonchalant zijn, dat los je niet op met naar anderen wijzen en onzin te verkopen.
29-05-2015, 11:57 door superglitched
51% wist het niet maar, maar dat 49% weet dat afbeeldingen meta data zoals EXIF kunnen bevatten; dat schept hoop. Tenzij het onderzoek foutief is geweest, zou dat betekenen dat de helft van de wereldbevolking redelijk technisch onderlegd is.

De onderzoeker zal wel een vraag gesteld hebben als:
Wist u dat metadata zoals geocoords in afbeeldingen opslagen worden?
Suggererende dat het überhaupt al kan, hoeft de interviewde alleen nog even te fantaseren en ja zeggen, zodat ze niet voor aap staan.
29-05-2015, 12:10 door JanAnoniem - Bijgewerkt: 29-05-2015, 12:10
In mijn ogen is naiviteit een prachtige eigenschap. In deze steeds vijandiger wordende wereld vind ik de uitspraak van Lucebert heel sprekend: "Alles van waarde is weerloos". Als alle vijandigheid uit deze wereld verdwijnt, dan is naiviteit geen enkel probleem.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.