image

Cook: privacy is een fundamenteel mensenrecht

donderdag 4 juni 2015, 12:29 door Redactie, 4 reacties

Tijdens een evenement in Washington heeft Apple-topman Tim Cook zich voor privacy uitgesproken en uitgehaald naar Google en Amerikaanse politici die encryptie willen verzwakken. Volgens Cook zouden Apple-gebruikers geen afweging tussen privacy en veiligheid moeten maken.

"We kunnen, en moeten beiden in gelijke mate bieden. Wij vinden dat mensen een fundamenteel recht op privacy hebben. Het Amerikaanse volk eist het, de grondwet eist het, moraliteit eist het." De Apple-topman richtte zich vervolgens op bedrijven als Facebook en Google, hoewel hij die niet direct bij naam noemde. "Ik spreek vanuit Silicon Valley waar sommige van de meest prominente en succesvolle bedrijven hun bedrijf hebben opgebouwd door klanten in slaap te sussen over hun persoonlijke informatie", merkte Cook op. "Ze verzamelen alles over je dat mogelijk is en proberen er vervolgens aan te verdienen. We vinden dat verkeerd. En het is niet het soort bedrijf dat Apple wil zijn."

Volgens Cook zouden gebruikers nooit hun data moeten inruilen voor een dienst waarvan ze denken dat die gratis is, maar uiteindelijk hoge kosten met zich meebrengt. Ook stelde de Apple-topman dat gebruikers de controle over hun eigen informatie moeten houden. "Je vindt deze zogenaamde gratis diensten misschien prettig, maar we denken niet dat ze het waard zijn om je e-mail, zoekgeschiedenis en nu zelfs je familiefoto's te hebben om die vervolgens voor god mag weten welke advertentiedoelen te verkopen", waarmee Cook naar de nieuwe Google Photo-dienst wijst.

Encryptie

Vervolgens richtte Cook zich op Amerikaanse politici die encryptie willen verzwakken of verbieden, zo meldt TechCrunch. "Er vindt een andere aanval op onze burgerrechten plaats die elke dag sterker wordt. Het is het gevecht over encryptie. Sommigen in Washington willen de mogelijkheid ondermijnen dat normale burgers hun data kunnen versleutelen", riep Cook. "We vinden dit zeer gevaarlijk." De Apple-topman noemde encryptie een zeer belangrijke feature waarmee gebruikers hun data kunnen beschermen.

Ook vindt Cook dat encryptie niet moet worden verzwakt. "Als je een sleutel onder de mat voor de politie legt, kan een inbreker die ook vinden." Het verwijderen van encryptietools is volgens Cook ook geen oplossing, omdat dit alleen rechtsschapen burgers zou raken en niet de criminelen, die gewoon hun data blijven versleutelen. Voor hij zijn speech afsloot haalde hij nog een quote van Abraham Lincoln naar boven. "Amerika zal nooit vanaf buiten worden vernietigd. Als wij wankelen en onze vrijheden verliezen, zal het zijn omdat wij onszelf vernietigen."

Reacties (4)
04-06-2015, 13:30 door Anoniem
Lincoln had een vooruitziende blik...
04-06-2015, 17:30 door Anoniem
Klopt, privacy is een fundamenteel mensenrecht maar wie controleert de controleur die daar schijt aan heeft?
05-06-2015, 10:29 door Anoniem
Zegt Apple, waar ik voor een gratis update naar nieuw OSX wel effe mijn creditcard gegevens moet invullen...
07-06-2015, 19:18 door Anoniem
Toegegeven, Apple heeft natuurlijk wel enigszins boter op het steeltje.

Wat ik me trouwens afvraag. Tim Cook geeft aan dat veiligheid en privacy in gelijke mate geboden moeten worden. Maar nu ik er over nadenk, geldt hier niet de 80/20 regel? In de zin dat 80% van de successen in criminaliteitsbestrijding behaald kunnen worden met 20% bevoegden? Is dat de reden waarom sinds de jaren '90 met alle extra bevoegdheden we geen steek opgeschoten zijn in effectiviteit en in bepaalde opzichten zelfs achteruit lijken te zijn gegaan (dit laatste met name door een teveel aan data en deels ook door gebrek aan skills om er bruikbare informatie van te maken)?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.