Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Laptop besmet na neptelefoontje Microsoft?

09-06-2015, 19:36 door Anoniem, 20 reacties
Beste allen,

Ik ben zaterdag helaas het slachtoffer geworden van een hackpoging door een nep serviceteam van Microsoft. Zij vertelden mij dat mijn computer foutmeldingen gaf en dat er diverse malen geprobeerd was in te breken in mijn laptop.

Een hele bekende truc heb ik nu inmiddels vernomen, echter was ik hier tot zaterdag niet van op de hoogte. Ik ben dus totaal mee gegaan in het hele onzin verhaal, inclusief het intoetsen van diverse websites en entries voor logboeken (die zogenaamd heel veel foutmeldingen lieten zien vanuit mijn laptop).

Vervolgens lieten ze mij zien dat mijn MIcrosoft Security Licence was verlopen (middels een programma op mijn laptop) en kreeg ik de optie om deze te verlengen.

Ik ontving de namen van de mensen die ik aan de lijn had, mét hun Microsoft ID nummers, zodat ik vertrouwen kreeg dat het allemaal echt was.

Uiteindelijk moest ik een formulier invullen met mijn CC gegevens om de licentie te kopen (werd hiervoor naar een zeer professioneel uitziende Microsoft website geleid). Gedaan.

Toen kreeg ik een technician aan de lijn, hij zou mijn laptop opschonen van alle spyware en virussen die de hackers er op hadden gezet. Scherm ging continu op zwart, want ze waren druk bezig...

Daarna werd ik doorgelinkt naar Ideal om de betaling voor de licentie te doen, ik had mijn twijfels maar ze waren zo overtuigend en professioneel dat ik mijn gegevens heb ingegeven....

Daarna scherm weer op zwart, ik had totaal geen controle meer over mijn pc.

Vervolgens werd ik doorgelinkt naar Western Union en toen gingen bij mij pas (!!) de alarmbellen af. Ik heb alles direct geweigerd, meteen pc uit gezet en ING gebeld om alles te blokkeren.

Ze hadden al geprobeerd om via mijn CC geld op te nemen, ING heeft dit tegen gehouden omdat ze de transactie niet vertrouwden.

Gebruikersnamen en wachtwoorden van ING en Gmail meteen veranderd.

Meteen de meest uitbreide Virusscanner gekocht bij Mediamarkt, meteen laten scannen voor 2 uur.
Niets gevonden.

Ik vertrouw het echter niet, mijn Google Chrome werkt niet zoals het hoort (reageert niet) en ik ben er niet gerust op dat zij geen spyware hebben geinstalleerd.

Ik zit nu dus ook op Explorer te werken in plaats van Chrome, ING open ik niet meer op mijn laptop.

Wat kan ik doen?

Kan ik mijn laptop formatteren? Ik heb Windows 8.1
Hoe weet ik zeker dat ze niets hebben geinstalleerd?

Ik voel mij ontzettend dom, ik ben altijd degene die bij dit soort verhalen zegt: daar trap je toch niet in? Nou ik wel dus!

Groetjes van een wanhopige Laetitia
Reacties (20)
09-06-2015, 22:15 door Eric-Jan H te D
..
09-06-2015, 22:25 door Anoniem
Ik raad je aan om iig windows opnieuw te installeren, en als je dat teveel moeite vind probeer: Malwarebytes
gratis 2 weken www.malwarebytes.org, draai full scan en ja voortaan niet meer intrappen he want Microsoft etc neemt geen contact met je op voor zulke dingen
09-06-2015, 22:32 door Anoniem
Ik vind je taalgebruik/kennis en perfecte herinnering bij de gang van zaken op zijn minst suspect, in combinatie met de afsluiter gaan er bellen rinkelen.

als
…entries voor logboeken..
Groetjes van een wanhopige Laetitia

De zoveelste variant op een zogenaamd dommig hulpbehoevend verhaal met net wat teveel exacte kennis van zaken?
Zet er maar weer een of andere groetjes vrouwennaam onder en je krijgt gegarandeerd veel reacties?

Te doorzichtig weer, ik geloof er geen spat van.
Zolderlol van een verveelde .... ?
09-06-2015, 22:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-06-2015, 23:16 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 10-06-2015, 11:53
Door Solaris 09-06-2015 22:4: Beste Laetitia.
Tijdens het opstarten van je laptop, meteen aan het begin, krijg je een heel erg basic scherm te zien met een paar opties zoals "F2 boot-sequence" etc. Mogelijk zie je hierbij ook iets als "F10 system-restore". Als je met je vinger boven de knop zit en hier meteen op drukt, dan kun je je laptop opnieuw inrichten. Helaas zul je dan alle windows updates weer even moeten binnenhalen en ben je al je persoonlijke documenten en foto's kwijt, dus die moet je vantevoren wel even back-uppen op een stick of harde schijf.
Succes.
Solaris

Ik zou de voorkeur geven om een herinstallatie van Windows uit te voeren vanaf een Windows installatie CD of herstel media indien mogelijk, anders via de herstelpartitie van de PC. Maar het lijkt me verstandig om zoals Solaris ook aanraad een schone installatie van Windows uitvoeren.

Mogelijk is het resetten van de router naar de fabrieksinstellingen (via de reset knop op de router welke meestal een seconden of 15 moet worden ingedrukt), en vervolgens de router weer opnieuw instellen ook een goed idee. Zeker als de router zelf niet met een wachtwoord is beveiligd.

Succes
09-06-2015, 23:48 door Anoniem
Je huidige installatie moet je als gecompromitteerd beschouwen. Een virusscanner gaat je in dit geval niet verder helpen.

Formatteren (na back-up belangrijke zaken) en opnieuw installeren is het enige juiste advies is zo'n situatie.
09-06-2015, 23:57 door mcb - Bijgewerkt: 09-06-2015, 23:58
Door Laetitia: Kan ik mijn laptop formatteren? Ik heb Windows 8.1
Heb je belangrijke bestanden (documenten, foto's,e.d.) die je wilt behouden en niet op een externe backup (usb stick, schijf, cloud (dropbox)) staan?
Zo ja, ga naar een kennis die je vertrouwt en slim is met computers. Of anders naar een computerwinkel.
En vraag of zij je bestanden willen veiligstellen.
Niet opstarten van je pc zelf maar vanaf een rescue disk. Dit om te voorkomen dat evt. malware (virussen) je bestanden alsnog besmetten en je dus het probleem "mee neemt" naar de schone installatie.

Daarna idd de pc schoon herinstalleren.

Meteen de meest uitbreide Virusscanner gekocht bij Mediamarkt....
Had je er niet al een?
10-06-2015, 00:09 door Anoniem
Even los van je laptop, je hebt toch niet ook je BSN nummer gegeven of iets dergelijks toch? Anders zou ik de komende tijd echt op blijven letten want dan kunnen ze er met heel je identiteit vandoor gaan en dan ben je nog verder van huis ben ik bang.
10-06-2015, 08:09 door B3am
Zoals hierboven beschreven is een schone installatie i.d.d. de beste oplossing. In de tussentijd kan je met de gratis tooling van Malwarebytes je hele PC scannen. Als die scan niets vindt mag het je er niet van weerhouden om alsnog die schone installatie uit te (laten) voeren.

https://www.malwarebytes.org/downloads/

Scan met de meest uitgebreide opties: Malwarebytes Anti-Malware Chameleon. Het kan namelijk zijn dat je virusscanner nu niets vindt omdat de malware je virusscanner om de tuin leidt. Daarnaast heeft Malwarebytes ook (betaalde) software om malware tegen te houden. Als je alles weer op orde hebt raad ik je zeker aan om daar eens naar te kijken.
10-06-2015, 08:59 door Anoniem
Misschien is het handig om gewoon je computer te verkopen en weer met pen en papier te gaan beginnen. Het feit dat hiervoor OVERAL gewaarschuwd wordt en je hier nog intrapt zegt meer genoeg.. Ik begrijp tegenwoordig best dat banken niet meer alles vergoeden als mensen hier intrappen...
10-06-2015, 09:34 door Anoniem
Wauw ik zit te gieren van het lachen! Hoe krijg je het voor elkaar hier in te trappen?!? En vervolgens nog zo'n waslijst aan fouten te maken?
"Goedemorgen Meneer/Mevrouw, Met Microsoft. uw Microsoft Security Licence is verlopen". - Tuut, tuut, tuuut!!! Die hoorn lag er allang op! Maar nu draai ik ook gepirate versie Windows, dus betaal al nergens voor behalve internetverbinding. Als iemand me ergens voor wil laten betalen, gaan alle alarmbellen al lang af! Denk dat deze truc voornamelijk werkt bij mensen die graag overal de 'legale' (betaalde) versie van draaien omdat ze anders bang zijn voor 'problemen'.

"Uiteindelijk moest ik een formulier invullen met mijn CC gegevens om de licentie te kopen" Als men om creditcard vraagt, hang ik ook al meteen op. Tevens heb ik er geen een, zodat ik geen impulsieve aankopen kan doen die ik eigenlijk niet kan betalen.

"Meteen de meest uitbreide Virusscanner gekocht bij Mediamarkt" Hahahahaha Tsja graag betalen voor legaal hé?. Laat me raden; Die kostte ook minstens 60 euro?
"Niets gevonden." [.....] Dag 60 euro...

"Ik zit nu dus ook op Explorer te werken in plaats van Chrome, ING open ik niet meer op mijn laptop." O, dus na zo'n grap ga je ook nog gewoon doorwerken op je laptop ook? :'') Je verdient het eigenlijk wel dan hé? Ik hoop dat je laptop nog niet is gebruikt in een botnet...

Verder hoop ik dat je de webcam hebt afgeplakt. Als je laptop goed geïnfecteerd is, kunnen ze namelijk via je webcam meekijken / opnemen, en je daar eventueel ook nog mee chanteren.

Om nog even wat extra spanning in je leven te brengen; Je huidige bestanden / documenten / foto's kunnen evt. besmet zijn, dus als je daar een back-up van maakt en terug zet op je opnieuw geïnstalleerde laptop, ben je opnieuw geïnfecteerd.

Verder chapeau aan bovenstaande reacties die je zonder te lachen proberen te helpen ;) Ik hoop dat je het zonder als te veel geld uit te geven opgelost krijgt. Hoop dat je ervan hebt geleerd?
10-06-2015, 09:55 door Anoniem
Ai, je creditcard zal ondertussen ook wel geplunderd zijn.
10-06-2015, 10:16 door Anoniem
Dank jullie voor de reacties, ik had een gratis virusscanner op de PC maar vind dit niet meer afdoende.

Ik gebruik nu tijdelijk de laptop van mijn vriend, durf niet meer mijn eigen laptop op te starten, gelukkig heb ik geen BSN nummer gegeven.

Ik denk dat ik het formatteren en herinstallatie overlaat aan een computerwinkel hier uit de buurt en ik zal de router nu meteen laten resetten.

Bedankt voor de link van malwarebytes.org

En bedankt voor alle hulp! Ik denk voortaan wel 3x na voor ik ook maar iets installeer op mijn pc.
10-06-2015, 10:43 door Erik van Straten
In veel reacties hierboven zie ik adviezen m.b.t. virusscanners e.d., maar lang niet alle "RAT's" (Remote Access Tools/Trojans) worden als malware beschouwd.

Bijvoorbeeld Teamviewer is geen malware, maar is een van de mogelijke tools die cybercriminelen jou laten installeren. Als dat op je systeem staat, en de cybercriminelen hebben de "sleutel" om daarmee toegang tot jouw PC te krijgen, gaat waarschijnlijk geen enkele virusscanner iets detecteren. Immers, het zou net zo goed om een vertrouwde kennis kunnen gaan die jou helpt met het beheren van jouw PC.

Advies: koppel je PC los van Internet en maak een nieuwe back-up van bestanden die je niet kwijt wilt (bewaar alle eerder gemaakte back-ups). Haal er een deskundige bij of installeer Windows opnieuw.
10-06-2015, 11:46 door Anoniem
je bent er dus dubbel in getrapt door geld te betalen voor een virus scanner die misschien niet eens beter is dan een gratis of ietsje pietsje maar.


En had je linux gebruikt had je ze mooi uit kunnen lachen met hun microsoft verhaal aan je foon.
10-06-2015, 12:34 door [Account Verwijderd]
Ik sluit me aan bij de adviezen om de computer even naar een expert te brengen om 'm schoon te laten maken. Dat is veiliger dan zelf eea te proberen. Kans dat je alles kwijtraakt aan documenten en foto's is dan zeker aanwezig!

@de trolls : veel mensen komen hier pas nadat ze googlen op het probleem. En ik ken diverse mensen (helaas vooral ouderen) die in zo'n verhaal trapten, die scammers zijn echt heel overtuigend.
Ze uitlachen is wel het laatste waar ze op zitten te wachten.
10-06-2015, 13:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-06-2015, 15:08 door Anoniem
Door Anoniem: "Meteen de meest uitbreide Virusscanner gekocht bij Mediamarkt" Hahahahaha Tsja graag betalen voor legaal hé?. Laat me raden; Die kostte ook minstens 60 euro?
"Niets gevonden." ..... Dag 60 euro...

is een jaar geldig hé..
10-06-2015, 15:58 door Anoniem
Ik vind je taalgebruik/kennis en perfecte herinnering bij de gang van zaken op zijn minst suspect, in combinatie met de afsluiter gaan er bellen rinkelen.

Dit soort paranoia reacties zijn toch wel erg vermoeiend. Vertel, wat denk je dan dat de plaatser ermee wil bereiken ?
10-06-2015, 16:32 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: "Meteen de meest uitbreide Virusscanner gekocht bij Mediamarkt" Hahahahaha Tsja graag betalen voor legaal hé?. Laat me raden; Die kostte ook minstens 60 euro?
"Niets gevonden." ..... Dag 60 euro...

is een jaar geldig hé..

Tsja, het blijft toch gewoon zonde van je geld hoor. Die gratis variant (die wss net zo goed is) zou waarschijnlijk precies dezelfde virussen vinden... Heb nog nooit voor een virusscanner betaald, en zal dat ook nooit doen ook.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.