image

EDRi: nieuw privacybeleid Microsoft slecht voor privacy

donderdag 30 juli 2015, 10:23 door Redactie, 32 reacties
Laatst bijgewerkt: 30-07-2015, 14:31

Het nieuwe privacybeleid van Microsoft dat op 1 augustus van kracht wordt is slecht nieuws voor de privacy van gebruikers, alsmede de vrijheid van meningsuiting. Dat stelt de Europese burgerrechtenorganisatie EDRi. De organisatie analyseerde het nieuwe privacybeleid en maakt zich zorgen over verschillende onderdelen.

"Microsoft geeft zichzelf eigenlijk het recht om alles dat je op je apparaten doet, zegt en schrijft te verzamelen om meer gerichte advertenties te verkopen of om je data aan derde partijen te verkopen", aldus Heini Järvinen van EDRi. Als gebruikers met een Microsoft-account op Windows inloggen, synchroniseert Windows sommige instellingen en data met de servers van Microsoft. Het gaat dan om surfgeschiedenis, favorieten en openstaande websitse, alsmede opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden van apps, websites, mobiele hotspots en wifi-netwerken. De optie kan wel worden uitgeschakeld, aldus Järvinen.

Een groter probleem is volgens hem dat Windows een uniek advertentie-ID voor elke gebruiker op een apparaat genereert. Derde partijen, zoals app-ontwikkelaars en advertentienetwerken, kunnen dit advertentie-ID gebruiken om gebruikersprofielen op te stellen. Een ander punt van kritiek is dat als gebruikers het apparaat via BitLocker versleutelen, de herstelsleutel automatisch in het Microsoft OneDrive-account worden opgeslagen. Als derden toegang tot het OneDrive-account krijgen kunnen ze zo versleutelde apparaten weer ontsleutelen.

Niet alleen is het nieuwe privacybeleid slecht nieuws voor privacy, ook de vrijheid van meningsuiting kan geschonden worden, zo waarschuwt EDRi. In het beleid stelt Microsoft namelijk dat als het hiertoe reden ziet het zich toegang tot persoonlijke data van gebruikers zal verschaffen en deze zal bewaren, zoals e-mails en bestanden in privémappen. Eerder liet Microsoft nog weten dat het privacybeleid en de gebruikersovereenkomst voor verschillende diensten zou worden vereenvoudigd, maar Järvinen stelt dat met 45 pagina's hier geen sprake van is.

Reacties (32)
30-07-2015, 10:34 door Anoniem
Microsoft wilt dus gewoon een tweede Google worden
30-07-2015, 10:37 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-07-2015, 10:38
[Verwijderd]
30-07-2015, 10:44 door Anoniem
Ok Microsoft is overgestapt van het "je betaalt ons 1 keer 120 euro voor je OS" model naar het "we geven je het OS
gratis maar dan geef je ons je data en die verkopen we" model. Iedereen kan toch zelf kiezen of hij dat wil, of anders
een ander OS gebruiken of een oudere versie die dat nog niet heeft?
30-07-2015, 10:52 door Anoniem
Door Anak Krakatau: dit is echt jammer voor de microsoft gebruiker. die heeft immers niet om gevraagd dat zijn privacy, zijn data en zijn wachtwoorden door microsoft worden besnuffeld.

wil je meer privacy? stap dan over op een ander besturingssysteem.
als een oudje als ik kan overstappen, dan kunnen jullie jongeren dat toch ook?

Dat is de korte termijn. De kern is dat een ongebreidelde schending van de privésfeer legaal plaats kan vinden zonder dat de schenders behoeven te vrezen in de petoet te worden gedonderd. Vandaag is het microsoft, morgen apple, overmorgen een andere speler op de markt. Op één of andere manier moet dit gewoon eindigen.
30-07-2015, 10:56 door Anoniem
Alles na XP is al slecht voor de privacy. Ik kan me niet voorstellen dat dat opeens beter zou worden.
Neem er gewoon afscheid van, zelfs al krijg je het gratis.
30-07-2015, 11:03 door Anoniem
Tja, als het gratis is......

Windows 10 is gratis, en nu weten we waarom. Micisoft gaat dus ook alles analyseren, en Windows 10 wordt de eerste Ads powered OS? Ik zal iedereen dus afraden om Windows 10 te installeren. Als je niet gamed, is Linux inmiddels een goed alternatief

TheYOSH
30-07-2015, 11:14 door Anoniem
In windows 10 is het ook al zo dat je niet het zenden van gebruiksstatistieken volledig kan uitschakelen. de laagste stand is 'basic'.
30-07-2015, 11:18 door Anoniem
Eerder liet Microsoft nog weten dat het privacybeleid en de gebruikersovereenkomst voor verschillende diensten zou worden vereenvoudigd, maar Järvinen stelt dat met 45 pagina's hier geen sprake van is.
Het had inderdaad wel wat eenvoudiger gekund, in 1 zin slechts: "Wij van Microsoft mogen alles."
30-07-2015, 11:23 door yobi - Bijgewerkt: 30-07-2015, 11:51
Gelden deze nieuwe regels ook voor oudere software zoals Windows 7 en Windows 8.1?

https://www.microsoft.com/nl-nl/servicesagreement/default.aspx

https://www.microsoft.com/nl-nl/privacystatement/default.aspx
30-07-2015, 11:45 door Anoniem
Het erge is dat, in tegenstelling tot wat veel mensen zeggen, Windows 10 niet gratis is.
Als je een nieuwe licentie wilt kopen betaal je nog steeds de volle mep en ze zullen nog steeds via kortingen leveranciers dwingen om alleen Windows te laten leveren.
Het enige dat veranderd is is dat Microsoft zich naar de cloud probeert te manoeuvreren, zoals het zich in alle markten probeert te manoeuvreren, niet om mensen van dienst te zijn maar puur om midden in het IT-ecosysteem te blijven, overdadig veel geld te verdienen en de klant uit te knijpen zonder dat deze een kant op kan als het aan MS ligt. Dit is niet alleen slecht voor klanten en een gevaar voor de markt, maar ook een gevaar voor MS aangezien je onmogelijk van alle markten thuis kan zijn. Het gebrek aan focus is ook de reden dat er heel veel MS-initiatieven mislukken, dat de kwaliteit soms ver ondermaats is en dat ze alsnog de boot missen in wel belangrijke markten zoals gebeurd is met de mobiel en tablet.
De enige gezonde oplossing voor MS is om zich te beperken tot een aantal kernmarkten en extra te focussen op veiligheid en privacy, maar het eerste zie ik niet gebeuren en het tweede lijkt men met zo'n privacybeleid ook niet te doen.
30-07-2015, 11:50 door john west - Bijgewerkt: 30-07-2015, 19:32
Microsoft en andere moeten maar eens een super hoge boetes krijgen voor alle schendingen privacy en monopolistische
uit wassen.

Ook vind ik het ronduit raar dat ik een andere webbrowser niet als standaard kan maken,
dat ik alleen Microsoft browser als standaard kan gebruiken.

korrectie: in systeem is het mogelijk om de standaard webbrowser te veranderen.

Al je persoonlijke informatie niet via internet plaatsen,behalve weinig privacy ongevoelige informatie.

En Linux,ik gebruik af en toe Ubuntu, is sneller dan Windows,alleen loop ik tegen dat ik bijvoorbeeld
mijn Epson scanner V600 niet kan gebruiken.
Ook is het aanbod mager of niet aanwezig van specialistische software.
Ook werken sommige programma's amateuristisch.

En de privacy hiervan,ik geloof dat privacy en je persoonlijke vrijheid steeds minder belangrijk wordt,
en persoonlijk gewin meer.
Jammer,dat het deze kant uit gaat.
Er is maar 1 manier om dit te stoppen,keihard via hoge boetes pakken.
30-07-2015, 12:41 door Anoniem
Geen haar op mijn hoofd die nog denkt aan overstappen op Windows 10. Na Windows 7 ga ik definitief over op iets anders.
De redenen om niet over te stappen stapelen zich maar op, van kwaad tot erger. Je moet wel een gigantisch bord voor je kop hebben wil je niet inzien dat Microsoft met hele smerige praktijken bezig is. Maar ach, wat kan de gehoorzame kudde dat schelen.
30-07-2015, 12:59 door _R0N_
Tja na Apple (met de Apple-ID), Google (met Gmail acount) kan Microsoft niet echter blijven..

Ze doen het allemaal..

Wat ik dna wel weer grappig vind is dat er een aantal jaren geleden nog geroepen werd "Google gaat op MS lijken" en nu is het andersom :)
30-07-2015, 13:39 door Anoniem
Door Anoniem: Ok Microsoft is overgestapt van het "je betaalt ons 1 keer 120 euro voor je OS" model naar het "we geven je het OS
gratis maar dan geef je ons je data en die verkopen we" model. Iedereen kan toch zelf kiezen of hij dat wil, of anders
een ander OS gebruiken of een oudere versie die dat nog niet heeft?

Leuk bedacht, maar dat zegt Microsoft niet. Ze stoppen het ver weg in voorwaarden en ze misleiden consumenten. Net zoals Google dat doet overigens. Volgens de Nederlandse wetgeving moeten zulke voorwaarden expliciet zijn.

Het is ook niet nieuw dat Microsoft gegevens verzameld zonder te vragen. Kijk maar naar de anti-virus resultaten.
30-07-2015, 14:28 door Anoniem
Ok Microsoft is overgestapt van het "je betaalt ons 1 keer 120 euro voor je OS" model naar het "we geven je het OS
gratis maar dan geef je ons je data en die verkopen we" model.

Hoezo gratis ? Je mag een tijdje het OS gratis uitproberen, maar daarna mag je gewoon betalen.

----
How much does Windows 10 cost?

For current Windows 7 and 8.1 users, Windows 10 upgrades downloaded directly from Microsoft will be free for one year, Microsoft's EVP of Operating Systems Terry Myerson announced in January. After that period – for both product keys and standalone copies of the OS sold on those flash drives – the asking price starts at $119.

Not currently running a genuine version of Windows 7 or 8.1? Then the ticket to ride starts at $119 (£99, about AU$156).

If you're not eligible for Microsoft's free upgrade program – say you're running a non-genuine Windows version or one older than Windows 7 – Windows 10 Home will cost $119 (£99, €135, about AU$156) and Windows 10 Pro will cost $199 (about £131, €178, AU$262) per license, Microsoft confirmed to TechRadar.
----

Iedereen kan toch zelf kiezen of hij dat wil, of anders een ander OS gebruiken of een oudere versie die dat nog niet heeft?

Natuurlijk kan je dat zelf kiezen, vanwaar deze vraag ?
30-07-2015, 14:46 door Anoniem
MS HAAS & OS 33

Backdoors? Welnee, 1 grote Frontdoor!
In de backdoor discussie aan de overkant is het al gezegd en geopperd; de overheid moet de legale mogelijkheid hebben tot toegang middels een eigen frontdoor met eigen sleutels.
Microsoft levert dat (op aanvraag?) met dit model, ze doet dat echter in verhullende stapjes maar het komt op hetzelfde neer.

De overheid kan aankloppen bij microsoft met een -ACT naar keuze in de hand en microsoft dwingen gegevens af te staan.
Microsoft kan dan besluiten om volgens de eigen voorwaarden, waar jij akkoord mee bent gegaan, legaal in te breken op jouw pc en al jouw data te overhandigen aan derden.
Terughacken hoeft niet meer, Hacking As A Service by microsoft.
Microsoft kan ook zelfstandig besluiten, om redenen die het zelf nog mag bedenken, jouw data te raadplegen.

Wederom een brutale stap in de offensieve markt van klantdata die wederom de meeste gebruikers gewoon over zich heen laten komen.
Hopelijk realiseer je je wel dat op het moment je gebruik gaat maken van de biometrische mogelijkheden van 10 je die data voorgoed weggeeft aan microsoft en aan de derden die volgen en dat voor van alles kunnen gaan gebruiken dat niet per se in je voordeel hoeft te zijn.

Biometrische data kan je niet vervangen zoals een password.
Wanneer je je eigen totale privacy (alles wat je doet met je pc) in 1 keer besluit weg te geven ben je die privacy voorgoed kwijt!
Die metadata van en over jou voor altijd opgeslagen, gedeeld (met daarbij nog het risico op te worden gehackt en verloren aan andere derden).
Hoeveel versie nummers gaat microsoft overslaan bij introductie van een volgend OS?
Om het aankomende mega debacle van dit OS te kunnen vergeten?
OS 20 ?

OS 33 is dichter bij dan je denkt : Welkom in ons surveillance rijk.

Tenzij je er niet mee akkoord gaat!
(Niet akkoord gaan is wat anders dan beschermende maatregelen nemen.)
30-07-2015, 14:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Ok Microsoft is overgestapt van het "je betaalt ons 1 keer 120 euro voor je OS" model naar het "we geven je het OS
gratis maar dan geef je ons je data en die verkopen we" model.

Hoezo gratis ? Je mag een tijdje het OS gratis uitproberen, maar daarna mag je gewoon betalen.

Is niet de juiste uitleg van wat Terry Myerson heeft gezegd: alle Win7/8 gebruikers hebben 1 jaar om gratis te upgraden. En elk systeem dat ge-upgrade is blijft het recht houden op Windows 10.

Alleen als mensen ervoor *kiezen* om pas over 365 dagen te upgraden moeten ze betalen.
30-07-2015, 15:30 door Profeet
Door _R0N_: Tja na Apple (met de Apple-ID), Google (met Gmail acount) kan Microsoft niet echter blijven..

Ze doen het allemaal..

Wat ik dna wel weer grappig vind is dat er een aantal jaren geleden nog geroepen werd "Google gaat op MS lijken" en nu is het andersom :)

Haha ja inderdaad. MS wou het niet op zich laten zitten dat ze door Google voorbij waren gestreefd. haha!
30-07-2015, 16:17 door Anoniem
30-07-2015 10:52 door Anoniem: Dat is de korte termijn. De kern is dat een ongebreidelde schending van de privésfeer legaal plaats kan vinden zonder dat de schenders behoeven te vrezen in de petoet te worden gedonderd. Vandaag is het microsoft, morgen apple, overmorgen een andere speler op de markt. Op één of andere manier moet dit gewoon eindigen.
Heel simpel, door je internet abonnement op te zeggen ! Echt, je kunt nog steeds zonder.
Gemak heeft een prijs en wordt tegenwoordig steeds hoger.

Laat het niet de ultieme prijs worden.
30-07-2015, 17:46 door Anoniem
Door Anoniem:
30-07-2015 10:52 door Anoniem: Dat is de korte termijn. De kern is dat een ongebreidelde schending van de privésfeer legaal plaats kan vinden zonder dat de schenders behoeven te vrezen in de petoet te worden gedonderd. Vandaag is het microsoft, morgen apple, overmorgen een andere speler op de markt. Op één of andere manier moet dit gewoon eindigen.
Heel simpel, door je internet abonnement op te zeggen ! Echt, je kunt nog steeds zonder.
Gemak heeft een prijs en wordt tegenwoordig steeds hoger.

Laat het niet de ultieme prijs worden.
Wat hebben privacy schendingen en het hebben van een internet abonnement in godsnaam met elkaar te maken? Helemaal niets want internet zonder privacy schending heeft altijd bestaan en kan nog steeds bestaan zolang wij als gebruikers geen tools meer gebruiken die ons zogenaamd gratis worden aangeboden. Zullen we dan ook maar stoppen met reizen en communiceren want ergens kan je privacy geschonden worden. De oplossing is simpel, stoppen met het gebruik van FB, Google en niet upgraden naar Windows 10. Wij als consument hebben meer macht dan we denken want wij hoeven de tools niet te gebruiken van FB, Google en MS. Er zijn zat alternatieven voor. Als je bang bent dat je dan ergens niet meer bijhoort moet je je eens afvragen hoe zielig je leven eigenlijk is als de keuzen van anderen voor jou bepalend zijn.
30-07-2015, 18:10 door karma4
Ik zie de klagers over privacy vervolgens naar de winkel gaan met een bonkaarten want dat leverde zoveel korting op. Even op internet of op een terrasje wat bestellen met een pin transactie. Makkelijk te volgen voor reailers en banken.
30-07-2015, 18:15 door Anoniem
Dus even aandacht schenken aan het vorige artikel "over Windows 10" en alles uitzetten wat nuttig is voor Microsoft.
30-07-2015, 19:10 door Anoniem
Door K4: Ik zie de klagers over privacy vervolgens naar de winkel gaan met een bonkaarten want dat leverde zoveel korting op. Even op internet of op een terrasje wat bestellen met een pin transactie. Makkelijk te volgen voor reailers en banken.

Het ene probleem bagatelliseren via zogenaamd geconstateerde gedragingen bij een ander probleem is weinig constructief voor de discussie over terechte privacy zorgen.

Als het niet zo negatief nihilistisch was had het door kunnen gaan voor niveautje K3 .
30-07-2015, 23:01 door Anoniem
Microsoft heeft er voor gekozen om het Trustworthy Computing team te ontmantelen en tegelijkertijd mee te gaan in de Amerikaanse stroom van producten en diensten waar privacy by design niet in het voordeel zou horen te zijn voor het bedrijf. Wettelijk is er in het thuisland van Microsoft geen algemene wet ter bescherming van privacy, terwijl het in Europese landen zelfs in de grondwet is opgenomen. Het businessmodel past daarmee in de cultuur van de USA, maar wringt met dat van Europa. Is de tendens daarmee dat bedrijven bepalen waar het in de praktijk heen gaat? Sociaal als we zijn doet de massa graag mee met wat sociaal populair is. We zijn ons zeer bewust van wat populair is en momenteel stellen we onze privacy daaraan ondergeschikt. Is privacy dan niet populair?

De gordijnen gaan 'savonds dicht, deuren gaan vele malen per dag op slot en veel conversaties voeren we een-op-een op plaatsen waar andere bekenden zich niet snel in het gesprek kunnen mengenm net als we communiceren op sociale media vaak in onze eigen bubbel doen dan gezamelijk. Een groot deel van de dag telt privacy dus wel degelijk. Om te voorkomen dat het ook voor Amerikaanse producten en diensten gaat tellen passen de bedrijven methoden toe als standaard instellingen waar je moeite voor moet doen om te wijzigen, gevolgd door voldongen feiten en daarnaast de massa niet actief in te lichten over de keuzes en de gevolgen.

Trustworthy Computing binnen Microsoft is in 2002 tot stand gekomen omdat de wereld buiten Microsoft zodanig kritiek op de producten en diensten kreeg dat het imago van het bedrijf bij de massa verslechterde. Dat drukt op de winstvoortgang. Microsoft kan haar huidige beleid alleen verdedigen door niet in te gaan op privacy en te blijven hameren op de vermeende voordelen en dat je Microsoft kan vertrouwen. De vraag is hoe lang dat beeld ophouden realistisch is. Waar een bedrijf als Facebook nog geen schiedenis heeft met een sterk negatief imago ligt dat voor Microsoft heel anders. Dan komt het niet uit dat bij sociaal gedrag ook een geheugen hoort voor uit de weg gaan van bekend gevaar.
30-07-2015, 23:14 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
30-07-2015 10:52 door Anoniem: Dat is de korte termijn. De kern is dat een ongebreidelde schending van de privésfeer legaal plaats kan vinden zonder dat de schenders behoeven te vrezen in de petoet te worden gedonderd. Vandaag is het microsoft, morgen apple, overmorgen een andere speler op de markt. Op één of andere manier moet dit gewoon eindigen.
Heel simpel, door je internet abonnement op te zeggen ! Echt, je kunt nog steeds zonder.
Gemak heeft een prijs en wordt tegenwoordig steeds hoger.

Laat het niet de ultieme prijs worden.
Wat hebben privacy schendingen en het hebben van een internet abonnement in godsnaam met elkaar te maken? Helemaal niets want internet zonder privacy schending heeft altijd bestaan en kan nog steeds bestaan zolang wij als gebruikers geen tools meer gebruiken die ons zogenaamd gratis worden aangeboden. Zullen we dan ook maar stoppen met reizen en communiceren want ergens kan je privacy geschonden worden. De oplossing is simpel, stoppen met het gebruik van FB, Google en niet upgraden naar Windows 10. Wij als consument hebben meer macht dan we denken want wij hoeven de tools niet te gebruiken van FB, Google en MS. Er zijn zat alternatieven voor. Als je bang bent dat je dan ergens niet meer bijhoort moet je je eens afvragen hoe zielig je leven eigenlijk is als de keuzen van anderen voor jou bepalend zijn.

Helaas kunnen een paar duizend mensen misschien 10 duizende niks vergeleken met de kudde schapen die het installeren of aanmelden bij die services.
Hopelijk komt er snel een einde en valt dit niet onder heftige privacy schending en kan dat niet aangekaart worden?
31-07-2015, 00:23 door Anoniem
"iets anders" .. Linux dus, of een android phone waar je google framework etc uit gemikt hebt. Voordeel is dat ie dan 2 keer zo snel is, nadeel is dat je de "apps" via een omweg moet installeren. Maar als je een 2e apparaat hebt, waar je de uninstall app ook op hebt kun je de backup makkelijk installeren ;)

En VPN tunnelen.
31-07-2015, 02:39 door Anoniem
Maakt gelijk duidelijk waarom Microsoft zo opgebrand is dat jij de betreffende instellingen gaat overslaan tijdens de installatie zie ook dit screenshot https://tinyurl.com/privacy-windows-10 . Ze willen cashen met jouw data, wat gek toch dat de update gratis is.
31-07-2015, 08:34 door Anoniem
Anoniem gisteren 19:10
Met je eens je hept het mooi verwoord en dit geld voor veel van dit soort opmerkingen.
31-07-2015, 09:31 door Anoniem
Een boel gejammer over iets wat door Orwell al was voorspeld. Niet de overheid, maar de private sector die big brother gerealiseerd heeft. Natuurlijk zal de overheid daar ten volle van mee profiteren.
De protesten van privacy organisaties zijn niet meer dan speldenprikkel, alleen goed voor het gevoel, en houd de massa
rustig zogezegd.
Doordat de gegevens herleidbaar naar personen via vele kanalen op internet binnenkomen, is de achilleshiel hiervan moeilijk te vinden. Immers het IP adres van de vaste internet gebruikers thuis, en dat is het merendeel is gekoppeld aan een persoon waarvan de NAW en geboorte datum reeds bekend zijn. Alle andere ID nummers die een computer, smartphone etc. heeft, zijn ook voor het grootste deel reeds aan een bestaand persoon verbonden.
Conglomeraten van grote bedrijven kopen lastposten als AdBlock op, en laten reclame voor deze bedrijven gewoon door.
Tenslotte Linux als alternatief voor onze privacy speelt natuurlijk geen enkele rol, immers voornoemde IP en andere ID gegevens blijven ook bij Linux gewoon bestaan, en Facebook en Twitter ook.
31-07-2015, 11:44 door Anoniem
Geen Windows 10 voor mij. Wat een privacynachtmerrie. Mijn data en mijn computer is gewoonweg niet meer van mij.
31-07-2015, 12:26 door Anoniem
Door Anoniem: Een boel gejammer over iets wat door Orwell al was voorspeld. Niet de overheid, maar de private sector die big brother gerealiseerd heeft. Natuurlijk zal de overheid daar ten volle van mee profiteren.
De protesten van privacy organisaties zijn niet meer dan speldenprikkel, alleen goed voor het gevoel, en houd de massa
rustig zogezegd.
Doordat de gegevens herleidbaar naar personen via vele kanalen op internet binnenkomen, is de achilleshiel hiervan moeilijk te vinden. Immers het IP adres van de vaste internet gebruikers thuis, en dat is het merendeel is gekoppeld aan een persoon waarvan de NAW en geboorte datum reeds bekend zijn. Alle andere ID nummers die een computer, smartphone etc. heeft, zijn ook voor het grootste deel reeds aan een bestaand persoon verbonden.
Conglomeraten van grote bedrijven kopen lastposten als AdBlock op, en laten reclame voor deze bedrijven gewoon door.
Tenslotte Linux als alternatief voor onze privacy speelt natuurlijk geen enkele rol, immers voornoemde IP en andere ID gegevens blijven ook bij Linux gewoon bestaan, en Facebook en Twitter ook.

Sociale media doe ik al niet aan, IP adress kan je verbergen met oa TOR en MAC adress kan je spoofen mits je netwerk kaart goed is ( dus geen Intel netwerk kaarten ) en zo zijn er nog wel aantal dingen die ik hier niet noem om je privacy zomaar weg tegeven.
08-08-2015, 14:18 door Anoniem
denk goed na voor je windows 10 installeerd want bigbroder microsoft wil heel je privacy weten
en lees eerst goed gebruikersovereenkomst voor je op de knop ik ga akkoord klikt
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.