image

Politie: opsporing succesvoller door data van social media

vrijdag 14 augustus 2015, 10:55 door Redactie, 6 reacties

Door het gebruik van informatie uit openbare bronnen zoals websites en social media, alsmede gps-gegevens, is de politie succesvoller bij het opsporen van criminelen, zo laat de politie zelf weten. De politie beschikt sinds enkele jaren over Real Time Intelligence Centers (RTIC).

Sinds de start van de Nationale Politie zijn elf van dit soort centra opgezet. Hierin werken politiemensen die 24 uur per dag en zeven dagen in de week rechercheurs en agenten op straat actief ondersteunen met real-time informatie bij de melding waar ze op af gaan. Agenten op straat krijgen op deze manier actuele en relevante informatie. Hiervoor wordt informatie uit de politiesystemen gekoppeld aan openbare bronnen, zoals websites en social media.

Een recent voorbeeld waarin het RTIC van de politie-eenheid Noord-Holland een cruciale rol heeft gespeeld is een poging tot woningoverval aan de Weegbree in Zwaag eind juli. Hierbij heeft een getuige de verdachten gefotografeerd en deze doorgegeven aan de politie. Medewerkers van het RTIC hebben deze foto’s onderzocht, onder andere met behulp van social media, waarna de identiteit van het drietal duidelijk werd. Agenten op straat werden ingelicht wie de verdachten waren en waar ze woonden. Kort daarna werd het trio aangehouden.

Gps

Een andere open bron die werknemers van het RTIC inzetten is het natrekken van gps-signalen zodat gestolen telefoons teruggevonden kunnen worden. Deze gps-signalen zijn tevens een manier om een vluchtrichting van een dader, van bijvoorbeeld een straatroof, te bepalen. De politie merkt op dat het hierbij belangrijk is dat er een "Find my phone-app" op de smartphone zit, aangezien dit de opsporing vereenvoudigt.

Daarnaast worden ook Twitterberichten gevolgd. Dreigtweets die bij de politie binnenkomen worden meteen geanalyseerd. Zo wordt er gekeken of de verdachte een bekende van de politie is, hoe ernstig de dreiging is en of zijn locatie kan worden achterhaald. Al deze informatie wordt verzameld en aan elkaar gekoppeld. Als er bijvoorbeeld foto’s van een verdachte of vermiste persoon bekend zijn, worden deze doorgestuurd naar de agent op straat.

Reacties (6)
14-08-2015, 12:39 door Anoniem
Gebruik van openbare data is een essentieel verschil ten opzichte van stiekem data verzamelen middels de gewenste ongerichte tapmogelijkheid op de vaste kabel van alle digitale communicatie.

Het verschil tussen het verlengen van een ouderwets opsporingsprincipe, openbare sporen vinden en combineren, en de rechtsstaat in een totaal digitaal controlerende politiestaat veranderen als excuus voor bezuinigingen en incompetentie.

Geen digitale vlucht vooruit met het legaal maken van zaken die principieel afkeurenswaardig blijven.
14-08-2015, 13:08 door Anoniem
Er schijnen nog zo'n 12000 veroordeelde criminelen de cel in te moeten. Dat betreft mensen die met naam en toenaam bekend zijn, in allerlei databases zitten, en toch nog vrij rond lopen.

Ergens faalt het systeem van "datagraaien en koppelen want dat maakt de wereld veiliger" een "beetje".

Er zijn dus daadwerkelijk mensen die ontzettend veel geld van anderen in "oplossingen" kunnen blijven proppen met een effectiviteit die niet in verhouding lijkt te staan met de investeringen. De conclusie kan dan niet anders zijn dan dat zij er zelf, op een of andere manier, beter van worden (veel beter van worden dan al dat geld van anderen voor andere zaken aanwenden, want dan hadden ze dat wel gedaan). Onder valse voorwendselen.
14-08-2015, 13:12 door ben987
maw, op naar een volledig controleerbare maatschappij.
.
stalin zou trots zijn...
14-08-2015, 13:24 door ben987
Door Anoniem: Er schijnen nog zo'n 12000 veroordeelde criminelen de cel in te moeten. Dat betreft mensen die met naam en toenaam bekend zijn, in allerlei databases zitten, en toch nog vrij rond lopen.
ja, maar...... dan moeten ze weer gevangenissen gaan openen die ze afgelopen jaren gesloten hebben wegens "afnemende" criminaliteit,
dat zou niet overeenkomen met het beeld en beleid van huidige autoriteiten.
14-08-2015, 14:13 door Anoniem
@ben987 precies de chip in de arm is dichterbij dan je denkt. Plak er een voordeel aan en verkoop het met een Bnnr en ze staan in rijen van tien met de mauwen opgestroopt te wachten. Schapen opweg naar de slachtbank van een totalitaire politie staat.

OT:

Mensen delen graag een hoop op Social Media en online en daar mee bouwen mensen zelf een dossier op voor de politie en andere opsporings diensten. Voorbeeld kennis van me was boos op UWV uite zijn onvrede op zijn Facebook en dat was voor hun de reden om zijn uitkering te stoppen wegens belediging.... Big Brother is al bijna voorbij geschoten.
14-08-2015, 15:47 door Anoniem
Door Anoniem: @ben987 precies de chip in de arm is dichterbij dan je denkt. Plak er een voordeel aan en verkoop het met een Bnnr en ze staan in rijen van tien met de mauwen opgestroopt te wachten. Schapen opweg naar de slachtbank van een totalitaire politie staat.

OT:

Mensen delen graag een hoop op Social Media en online en daar mee bouwen mensen zelf een dossier op voor de politie en andere opsporings diensten. Voorbeeld kennis van me was boos op UWV uite zijn onvrede op zijn Facebook en dat was voor hun de reden om zijn uitkering te stoppen wegens belediging.... Big Brother is al bijna voorbij geschoten.
Precies

gebruik van informatie die mensen zelf op hun social media zetten en niet afschermen is geen Big Brother of 1984.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.