image

D66-Kamerlid: politici moeten voor privacy Nederlanders staan

donderdag 27 augustus 2015, 15:10 door Redactie, 10 reacties

Bij incidenten zoals vorige week in de Thalys schiet de politiek al snel in een kramp en roept om ingrijpende maatregelen, maar hierbij ligt schijnveiligheid op de loer, zo waarschuwt Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid van D66. Hij stelt dat de spanning tussen privacy en opsporing zienderogen toeneemt.

"Steeds vaker wordt een verwrongen tegenstelling gecreëerd alsof privacy van onschuldige Nederlanders de opsporing van criminelen in de weg zou staan", aldus Verhoeven in een opiniestuk voor het NRC Handelsblad. Hij wijst naar verschillende plannen van het kabinet, zoals het massaal opslaan van kenteken- en locatiegegevens van auto's en een vakantieregister van alle Nederlanders. Maar ook de plannen om de bewaarplicht voort te zetten en de geheime diensten ongericht internetverkeer af te laten tappen.

Volgens Verhoeven kunnen hierdoor onschuldige Nederlanders in de sleepnetten van de opsporingsdiensten verstrikt raken. Hij roept dan ook op tot een keerpunt, zeker nu het kabinet dit najaar met drie wetten komt die de privacy van Nederlanders ernstig kunnen aantasten, namelijk ongericht aftappen, de mogelijkheid tot terughacken door politie en de bewaarplicht. Ondanks dat minister Van der Steur de noodzaak van de bewaarplicht niet kan aantonen wordt hier toch mee doorgegaan, merkt Verhoeven op.

"Met deze houding creëert het kabinet schijnveiligheid en loopt Nederland achter op landen die de grondrechten van hun staatsburgers wel serieus nemen. Hoe kan het dat de privacy van Duitsers beter beschermd is dan van Nederlanders?", vraagt het D66-Kamerlid zich af. Hij besluit door te stellen dat een open samenleving onze kracht is en te vergaande maatregelen onze zwakte. "Dit najaar behandelt de Tweede Kamer de gehekelde drie wetsvoorstellen. Het is hoogtijd dat een meerderheid voor de privacy van Nederlanders gaat staan."

Reacties (10)
27-08-2015, 17:34 door Anoniem
Gezien het stemverleden van de Tweede Kamer-leden heb ik er weinig vertrouwen in dat de privacy van Nederlanders nu wel opeens beschermt zal gaan worden.

Maar goed, wel zullen zien hoe er bij de verschillende wetsvoorstellen door de partijen/kamerleden gestemd zal worden.

Let wel:
D66-kamerleden zijn er goed in om te roepen dat de privacy van burgers beschermd moet worden, maar als puntje bij paaltje komt stemmen dezelfde kamerleden telkens voor privacy schendende maatregelen. Andere belangen(?) wegen dan opeens zwaarder.
Nu dus daad bij woord voegen graag. En anders er eerlijk voor uit komen dat D66 privacy niet interessant vindt.
27-08-2015, 20:02 door karma4
Kunnen we me eens zijn. Terughacken en bewaarplicht helpt niets als je met de bekende informatie niets doet.
Waarom zo weinig reacties op dit artikel?
27-08-2015, 21:52 door ben987 - Bijgewerkt: 27-08-2015, 21:53
https://www.security.nl/posting/430999/Tweede+Kamer+stemt+tegen+meer+privacy+bij+OV-chipkaart?channel=rss
.
d66 stemt eerst tegen vele privacy maatregelen en nu voor de buhne een beetje blaffen, rest my case
.
d66 bestaat alleen maar omdat de pvv bestaat....
28-08-2015, 00:53 door CrioWria - Bijgewerkt: 28-08-2015, 00:55
"Steeds vaker wordt een verwrongen tegenstelling gecreëerd alsof privacy van onschuldige Nederlanders de opsporing van criminelen in de weg zou staan"
Daarmee zegt Kees Verhoeven dat heel veel (lees; iedereen) aftappen geen enkel probleem is, jouw privacy wordt er toch niet mee geschonden, opdat dat in de ogen van D66 niet bestaat.
28-08-2015, 01:08 door Anoniem
Wat is dit voor schijnpolitiek even roepen dat 'politici' achter privacy moeten staan. Hij zou moeten zeggen wij d66 staan achter privacy voor Nederlanders.

Door Anoniem:
Let wel:
D66-kamerleden zijn er goed in om te roepen dat de privacy van burgers beschermd moet worden, maar als puntje bij paaltje komt stemmen dezelfde kamerleden telkens voor privacy schendende maatregelen. Andere belangen(?) wegen dan opeens zwaarder.
Nu dus daad bij woord voegen graag. En anders er eerlijk voor uit komen dat D66 privacy niet interessant vindt.

Door ben987:
d66 stemt eerst tegen vele privacy maatregelen en nu voor de buhne een beetje blaffen, rest my case.
.
28-08-2015, 08:14 door Anoniem
Goed voorbeeld. Graag daadwerkelijk doorvoeren.
28-08-2015, 10:23 door Anoniem
En loopt Nederland achter op landen die de grondrechten van hun staatsburgers wel serieus nemen.?

M.a.w., onze privacy wordt door Den Haag vernaaid...
28-08-2015, 10:28 door Overcome
Door karma4: Kunnen we me eens zijn. Terughacken en bewaarplicht helpt niets als je met de bekende informatie niets doet.
Waarom zo weinig reacties op dit artikel?

Omdat het woord van politici keer op keer geen fluit waard blijkt te zijn. Leuk hoor, dat iemand deze mening verkondigd, maar D66 heeft wel vaker met de mond iets beleden, om vervolgens het tegenovergestelde te stemmen. Politiek is koehandel. Wij wat meer geld voor onderwijs en meer blauw op straat (wie kan daar op tegen zijn tenslotte), en dan stemmen wij wel voor wat privacy-schendende maatregelen. Onze alwetende veilingmeester kletst er bij Jinek wel weer een punt aan en volgende week is het volk alles weer vergeten.

Nu moet ik misschien niet al te negatief zijn, want de D66 scoort t.o.v. de andere partijen nog redelijk op gebied van privacy-bescherming (zie https://www.privacybarometer.nl/pagina/45/Actuele_stand_van_de_privacy_barometer). De intentie is er dus wel. Nu de uitvoering nog.
28-08-2015, 16:35 door karma4
Door Overcome: Nu moet ik misschien niet al te negatief zijn, .....
Dank je, het belangrijkste is dat er gereageerd wordt.

En met:
https://www.security.nl/posting/441377/Ombudsman%3A+afhandeling+AIVD-klachten+moet+onpartijdig+zijn
https://www.security.nl/posting/441332/Tele2%3A+plan+voor+ongericht+aftappen+AIVD+is+onuitvoerbaar
https://www.security.nl/posting/441352/EU-ministers+pleiten+voor+aanpak+van+encryptie
Krijgt het onderwerp de aandacht voor zón belangrijk iets. Encryptie als gevaar zien en ongericht data tappen in een belangrijk dataknooppunt en geen onafhankelijke controle. Een scenario dat Eric Arthur Blair niet voorzag. Het gaat veel verder dan voor Winston Smith.
29-08-2015, 06:31 door Anoniem
Het probleem met D66 is inderdaad dat de betrokken politici weliswaar regelmatig goede voornemens hebben, maar dat in de Privacy Barometer ze op een schamele vierde plaats staan. In hun eigen categorie van de traditionele professorenpartijen zijn ze de hekkensluiter.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.