image

Privacywaakhond: nieuwe afluisterwet onnodig en onrechtmatig

maandag 31 augustus 2015, 11:59 door Redactie, 9 reacties

Het voorstel van minister Plasterk waardoor de inlichtingendiensten verregaande afluisterbevoegdheden krijgen is ineffectief, onnodig en onrechtmatig, zo stelt privacywaakhond Privacy Barometer dat de minister een brief stuurde. Volgens Privacy Barometer is uitbreiding van bevoegdheden niet nodig, omdat de AIVD het internet van verdachte personen en organisaties al mag afluisteren.

Ook mag de inlichtingendienst een beperkt sleepnet uitgooien over de kring rond de verdachten door deze aan te merken als een verdachte organisatie. Iets wat de AIVD volgens toezichthouder CTIVD in de praktijk ook al doet. Daarnaast toont Plasterk nergens aan dat uitbreiding noodzakelijk is, aldus de kritiek van de privacywaakhond, die daarin gelijk krijgt van toezichthouder CTIVD. Ook heeft het drie jaar lang bewaren van privé-communicatie, ook als blijkt dat het niet relevant is, niets met staatsveiligheid te maken en schendt deze bevoegdheid daarmee onnodig de rechten van burgers.

DNA-databank

Privacy Barometer noemt ook de bevoegdheid voor de AIVD om een eigen, geheime DNA-databank op te zetten onrechtmatig. Volgens de organisatie heeft de minister geen enkel onderzoek laten uitvoeren naar het nut en de noodzaak hiervan. "Alleen omdat dit voorjaar bleek dat de AIVD dit toch al doet, lijkt voldoende reden voor de minister om dit te legaliseren", zo laat de privacywaakhond weten.

Volgens de organisatie is het extra geld steken in nieuwe technologie om onverdachte burgers massaal af te luisteren geen zinvolle strategie voor meer veiligheid. "Het geld, de mankracht en de energie kan veel effectiever worden besteed, zoals investeren in verbetering van analyse en evaluatie van gegevens die allang voorhanden zijn, maar waar tot nu toe onvoldoende op wordt geacteerd."

Reacties (9)
31-08-2015, 12:41 door Anoniem
Zoals ik al eerder stelde heeft minister Plasterk nergens in zijn concept aangegeven waarom deze uitgebreide bevoegdheden precies nodig zijn. Wie het concept leest wordt ondergedompeld in een wolk van vaagheden gecomplementeerd met beloftes, waarvan men mag hopen dat ze worden nagekomen.

Waarom stelt de minister geen paal en perk aan deze buitenproportionele middelen, zoals het invoeren van een enorm sleepnet? Waarom moeten weer alle burgers slachtoffer worden van deze illegale praktijken? Dat ze illegaal zijn weten we immers van de lagere- als hogere rechtbanken. Men weet dus in Den Haag dat het illegaal is, maar men gaat gewoon door. Dit kan en mág niet het geval zijn!

De huidige aftap-regelingen zijn meer dan voldoende. Daar moet men het maar gewoon mee doen (om met de Rijdende Rechter Mr.Visser te spreken).
31-08-2015, 13:00 door Anoniem
Als de minister nu eerst eens tevoorschijn komt met de cijfers waarmee hij kan aantonen dan de huidige wetgeving haar nut heeft, dan praten we verder.
Aangezien de minister die niet kan of wil, hoeft hij ook geen plannen te maken om de bevoegdheden op te rekken.

We leven nog steeds (hoop ik) in een samenleving waarin minister verantwoording moeten afleggen voor de werkzaamheden van zijn/haar ministeren en de daaronder vallende (veligheids)diensten.
En uiteindelijk moet de politiek verantwoording afleggen aan de burgers.

Als we dan toch al wetgeving gaan wijzigen, dan moet er juist een wet komen waardoor burgers meer inspraak krijgen in het doen en laten van de politiek. Misschien de Eerste kamer vervangen door een door loten geselecteerde afvaardiging van de kiesgerechtigde burgers, die als controle dienen voor de willekuer van de politiek. (Namelijk de willekeur van de burgers)
31-08-2015, 13:20 door Anoniem
Er is geen vrijheid zonder privacy, deze dingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veiligheid is niet te garanderen, hoeveel privacy (en dus vrijheid) schendende maatregelen je er ook tegenaan gooit.
Paniek en angst is wat hier heerst, niet een Nederlandse regering!
31-08-2015, 13:42 door Anoniem
Door Anoniem: Als de minister nu eerst eens tevoorschijn komt met de cijfers waarmee hij kan aantonen dan de huidige wetgeving haar nut heeft, dan praten we verder.
Aangezien de minister die niet kan of wil, hoeft hij ook geen plannen te maken om de bevoegdheden op te rekken.

We leven nog steeds (hoop ik) in een samenleving waarin minister verantwoording moeten afleggen voor de werkzaamheden van zijn/haar ministeren en de daaronder vallende (veligheids)diensten.
En uiteindelijk moet de politiek verantwoording afleggen aan de burgers.

Als we dan toch al wetgeving gaan wijzigen, dan moet er juist een wet komen waardoor burgers meer inspraak krijgen in het doen en laten van de politiek. Misschien de Eerste kamer vervangen door een door loten geselecteerde afvaardiging van de kiesgerechtigde burgers, die als controle dienen voor de willekuer van de politiek. (Namelijk de willekeur van de burgers)

Cijfers, statistieken en andere meuk zegt helemaal niks meer want dat kan natuurlijk ook worden gemanipuleerd.
Hoop dat Nederland eindelijk is wakker word en gaat protesteren.
31-08-2015, 13:47 door Anoniem
... de bevoegdheid voor de AIVD om een eigen, geheime DNA-databank op te zetten ... "Alleen omdat dit voorjaar bleek dat de AIVD dit toch al doet, lijkt voldoende reden voor de minister om dit te legaliseren", zo laat de privacywaakhond weten.

Waarom wordt wel een geheime DNA-databank gelegaliseerd - omdat dat stiekem toch al gebeurde - maar iets veel onschuldigers, zoals wiet kweken, verkopen en gebruiken, niet?

Oh, wacht, dan zijn er te weinig verdachten om af te luisteren /sarc.
31-08-2015, 16:09 door Anoniem
Deze wetten zijn al lang en breed er door heen, sterker de apperatuur voor de AIVD is al twee jaar geleden aangekocht en eigenlijk illegaal: http://www.volkskrant.nl/tech/nederland-bestelt-een-nog-verboden-spionagesysteem~a3541591/

Je gaat mij niet vertellen dat het hele systeem al twee jaar staat weg te stoffen in een loods?? Dit wordt allang en breed toegepast, alleen moeten ze er nu nog de goedkeuring voor krijgen. Zeker nu met de 'aanslag' in de trein zijn mensen weer bang en roepen dan van: Ja maar stel je eens voor, en ik heb niks te verbergen bla bla en geven op zo manier weer toe.

Weer je nog de ID plicht werd ingevoerd in oa strijd tegen terrorisme?? Was eerst alleen draagplicht en daar na stilletjes overgezet in toonplicht. Ook de beloofde twee jaarlijkse toetsing voor het nut er van is nooit geweest. Reden?? Niet terrorisme, maar het leverd geld en totale controlle van burgers op. Strijd tegen terrorisme is zo ver door geslagen op dit ogenblik dat elke wet die privacy schend er in no time dood heen gestoken word en zo steeds een stapje verder gaat.
31-08-2015, 23:05 door Anoniem
Er komt van alle kanten kritiek op het wetsvoorstel. De tactiek die er op gaat volgen is zoooo voorspelbaar, mark my words. Plasterk gaat bakzeil halen en zal aan de kritiek 'tegemoetkomen'. Het aftappen van bulk-data zal een hééél klein beetje teruggedraaid worden. Dat wordt dan gezien als een overwinning van degenen die protesteerden, iedereen roept halleluja en lang leve de democratie en ziet over het hoofd dat wetsvoorstel 2.0 nog steeds disproportionele staatsspionage mogelijk maakt. En dát voorstel wordt dan in stilte ingevoerd.
Let maar op.
01-09-2015, 00:21 door Anoniem
Door Anoniem:Weer je nog de ID plicht werd ingevoerd in oa strijd tegen terrorisme?? Was eerst alleen draagplicht en daar na stilletjes overgezet in toonplicht. Ook de beloofde twee jaarlijkse toetsing voor het nut er van is nooit geweest. Reden?? Niet terrorisme, maar het leverd geld en totale controlle van burgers op. Strijd tegen terrorisme is zo ver door geslagen op dit ogenblik dat elke wet die privacy schend er in no time dood heen gestoken word en zo steeds een stapje verder gaat.

Hm, een draagplicht levert meer mogelijkheden op tot controle dan een toonplicht.
01-09-2015, 12:18 door Anoniem
Plasterk heeft natuurlijk een dealtje met VS gemaakt of we staan zwaar onder druk van VS om dit door te voeren. Dus komt er zoiezo zonder dat we binnenkort de reden weten. Discussie in de kamer is bij dit soort zaken ook zinloos.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.