image

Minister: 9292.nl zelf verantwoordelijk voor beveiliging

maandag 31 augustus 2015, 15:56 door Redactie, 0 reacties

De reisinformatiewebsite 9292.nl is zelf verantwoordelijk voor de informatiebeveiliging, zo heeft minister Blok van Wonen en Rijksdienst op Kamervragen laten weten. Blok reageerde (pdf) op vragen van ChristenUnie-lid Dik-Faber over DDoS-aanvallen op de website van 9292.

In februari liet de directeur van de reisinformatiewebsite weten dat zijn dienst vanwege DDoS-aanvallen al tenminste twee maanden slecht bereikbaar was. Ook had het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) hem in de kou laten staan. Vanwege de problemen stuurde 9292 een brandbrief naar de staatssecretaris waarin om een oplossing werd gevraagd. Volgens Blok richt het NCSC bij het uitvoeren van de taken zich op de Rijksoverheid en de vitale sectoren. De website 9292.nl maakt hier geen onderdeel vanuit.

"Ongeacht of een private partij al dan niet tot de vitale sectoren behoort, betreft informatiebeveiliging een eigen verantwoordelijkheid", aldus de minister. Hij stelt dat de kennis van het NCSC ook via de website van de dienst is te verkrijgen. Het gaat dan ook om informatie over het afslaan van DDoS-aanvallen.

Dik-Faber vroeg de minister of er ook situaties zijn dat het NCSC actieve hulp verleent op het gebied van cyber security aan niet-overheidsinstanties, omdat er sprake is van vitale diensten zoals bijvoorbeeld banken, ziekenhuizen en reisinformatie en waarom dit in het geval van 9292 niet zou gelden. Daarop stelt Blok dat het NCSC aan zowel publieke als private partijen ondersteuning verleent. Daarbij wordt echter een onderscheid naar vitale partijen gemaakt. Niet vitale partijen, zoals 9292.nl, worden weer naar de website van het NCSC verwezen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.