image

Journalisten in Turkije aangeklaagd wegens encryptiesoftware

donderdag 3 september 2015, 15:36 door Redactie, 15 reacties
Laatst bijgewerkt: 03-09-2015, 15:48

In Turkije zijn drie werknemers van Vice News aangeklaagd wegens steun aan een terroristische organisatie, omdat één van hen encryptiesoftware op zijn laptop gebruikte. Dergelijke software wordt vaak door IS-strijders gebruikt, aldus een persfunctionaris van de Turkse overheid tegen Al Jazeera.

Het gaat om twee Britse journalisten alsmede hun Iraakse 'fixer'. Dit zijn vaak lokale journalisten die door buitenlandse journalisten worden ingehuurd om bij het maken van een reportage te helpen. In dit geval ging het om een tolk. De drie mannen werden afgelopen donderdag voor hun hotel in Turkije gearresteerd, net nadat ze confrontaties tussen de autoriteiten en jeugdleden van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK hadden gefilmd.

De Turkse functionaris, die anoniem wil blijven, stelt dat het grootste probleem is dat de tolk een "complex encryptiesysteem" op zijn laptop gebruikte dat ook veel IS-strijders voor strategische communicatie gebruiken. Volgens Vice News worden de journalisten ten onrechte vastgehouden. Ook het hoofd van een Turkse advocatenorganisatie hekelt het politie-optreden en stelt dat de overheid op deze manier probeert om internationale journalisten uit het conflictgebied te krijgen.

Update

Al Jazeera meldt dat de twee Britse journaliste net zijn vrijgelaten, maar hun Iraakse tolk nog steeds vastzit. Volgens de aanklacht had de man versleutelde harde schijven met wachtwoorden beveiligd, iets dat de tolk ontkent. Een advocaat van de man laat weten dat onafhankelijke experts nu zullen bepalen of de tolk inderdaad encryptiesoftware gebruikte of niet.

Reacties (15)
03-09-2015, 15:59 door Anoniem
Jaja, want als je niet wil dat al je data openbaar is, dan ben je een terrorist. Zo ziek zijn ze daar al en hier scheelt het ook niet veel meer.
03-09-2015, 16:44 door Anoniem
Hoewel ik de Turkse wet niet ken, en ook niet weet of en zo ja welke internationale verdragen precies zijn ondertekend (en geratificeerd) mag je er van uitgaan, dat als zoiets in de EU plaatsvindt, je het recht hebt om geen medewerking aan ontsleuteling te geven (nemo tenetur se ipsum accusare = niemand hoeft zichzelf te beschuldigen).

Daarbij moet wél worden aangetekend dat het nemo tenetur geen strafuitsluitingsgrond is, en men dus toch veroordeeld kan worden indien er geen decryptie van bestanden wordt aangeleverd. De verdachte wordt m.i. in een onmogelijke juridische situatie geplaatst: hij wil immers niet meewerken, maar krijgt daarvoor wel straf.

Verder is niet duidelijk wat de Turkse overheid als IS-encryptie beschouwt. Is dat BitLocker, TrueCrypt of een ander softwarepakket? Daarover zou meer duidelijkheid moeten komen, want door deze opstelling kan iedereen die encryptie gebruikt in dit soort landen gevaar lopen in de gevangenis te verdwijnen.
03-09-2015, 16:47 door ben987
erdogan duld geen journalisten die de waarheid spreken over zijn regime....
03-09-2015, 17:32 door Anoniem
Zet de Turkse Overheid bij deze er maar bij, bij de poll. Ik trek mijn oude stem bij Plasterk terug.
03-09-2015, 17:42 door Anoniem
Niet om het goed te praten (integendeel zou ik willen zeggen) maar Turkije is op dit moment in oorlog met de IS.

En in oorlogssituaties wordt nu eenmaal heel anders gewerkt dan zoals op dit moment (nog!) bij ons. Alhoewel, soms denk je...

Zou ons land écht in staat van oorlog verkeren, dan zou het niet ondenkbaar zijn dat alles wat het militaire belang tegengaat subiet verboden wordt. Met alle gevolgen van dien.

En natuurlijk komt dat de machthebbers van dat land erg goed uit, nog meer redenen om alles en iedereen die tegen het bewind is monddood te maken.
03-09-2015, 17:56 door Anoniem
Ach, je mag met NMAP al niet eens meer een duitsland rondrijden. Of een database met gevaarlijke lokaties (flitsdatabase). Dus we moeten niet schijnheilig doen als Turkije doet wat het zegt.
03-09-2015, 20:34 door Anoniem
Door Anoniem:De verdachte wordt m.i. in een onmogelijke juridische situatie geplaatst: hij wil immers niet meewerken, maar krijgt daarvoor wel straf.

Die regel daar moet zowizo het mes in. Dankzij de "slimme advocaten" zie je nu steeds vaker dat verdachten helemaal
niks zeggen en ieder onderzoek weigeren, en daar dan min of meer mee wegkomen. Bij kennelijk misbruik is zo'n regel
niet meer vol te houden en zal moeten vervallen. Wie niks verklaart en ieder onderzoek onmogelijk maakt krijgt de
maximale straf voor het vergrijp. Door te verklaren kun je dat dan verminderen, inplaats van dat je door niet te verklaren
je straf kunt ontlopen.
03-09-2015, 21:13 door Anoniem
Door Anoniem: Hoewel ik de Turkse wet niet ken, en ook niet weet of en zo ja welke internationale verdragen precies zijn ondertekend (en geratificeerd) mag je er van uitgaan, dat als zoiets in de EU plaatsvindt, je het recht hebt om geen medewerking aan ontsleuteling te geven (nemo tenetur se ipsum accusare = niemand hoeft zichzelf te beschuldigen).

Men heeft daar niet zoveel met dit soort westers gedachtengoed. Als je kijkt waar the right to silence wordt ondersteund dan zitten daar opvallend weinig landen met een islamitische achtergrond tussen - https://en.wikipedia.org/wiki/Right_to_silence - de enige die ik zo snel zie is Pakistan.

Een totaal andere cultuur en gedachtengoed. Turkije in de EU?. http://www.europa-nu.nl/id/vh9hce2h6wda/toetreding_turkije_tot_de_europese_unie De vraag is of dat wel haalbaar is, met dit soort grote verschillen.
03-09-2015, 23:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:De verdachte wordt m.i. in een onmogelijke juridische situatie geplaatst: hij wil immers niet meewerken, maar krijgt daarvoor wel straf.

Die regel daar moet zowizo het mes in. Dankzij de "slimme advocaten" zie je nu steeds vaker dat verdachten helemaal
niks zeggen en ieder onderzoek weigeren, en daar dan min of meer mee wegkomen. Bij kennelijk misbruik is zo'n regel
niet meer vol te houden en zal moeten vervallen. Wie niks verklaart en ieder onderzoek onmogelijk maakt krijgt de
maximale straf voor het vergrijp. Door te verklaren kun je dat dan verminderen, inplaats van dat je door niet te verklaren
je straf kunt ontlopen.

Dat is een overdreven voorstelling van zaken. Als verdachte is men niet tot antwoorden verplicht en men wordt niet onder ede gehoord. Dat wil niet zeggen dat men "ieder onderzoek" kan weigeren. Wie in het kader van zo'n onderzoek weigert de mond te openen, zal er rekening mee moeten houden dat hem de kaken worden opengebroken.
03-09-2015, 23:53 door Anoniem
Ach, iedereen weet toch inmiddels wel dat Erdogan liever kinderlijkjes aan het strand van Bodrum ziet liggen dan dat hij het islamistische tuig bestrijdt. De man geniet daar van. Zo simpel is het.
04-09-2015, 09:04 door Reinder
Het goede nieuws bij dit bericht is dat het heel goed het nut en de noodzaak van encryptie aantoont. Bij veel andere voorbeelden in het nieuws waarbij justitie in landen tegen versleutelde schijven aanloopt betreft het geregeld verdachten van kinderporno en zo, en dat zijn natuurlijk niet de meest ideale voorbeelden om de noodzaak van encryptie aan te tonen. De vrijheid van de pers en bronbescherming is wel heel duidelijk zo'n voorbeeld.
04-09-2015, 09:34 door Anoniem
Door Anoniem: Jaja, want als je niet wil dat al je data openbaar is, dan ben je een terrorist. Zo ziek zijn ze daar al en hier scheelt het ook niet veel meer.

Nee, maar veel terroristen gebruiken exact de zelfde technieken. En Turkije heeft wel iets meer last van Terroristen dan Europa. Zowel de PKK als IS zijn daar bezig.

Ik wil de mensen in Europa ook wel eens zien, als straks IS hier bezig is, en de veiligheidsdiensten helemaal hun werk niet meer kunnen doen, omdat alles encrypted is. Ofwel ze kunnen eigenlijk niets meer hard bewijzen, en de terrorist gat gewoon weer vrij verder (met plannen en uitvoeren).
04-09-2015, 11:13 door Anoniem
In de psychologie is het een bekend fenomeen dat entiteiten die zelf immoreel gedrag vertonen dit graag op anderen projecteren. Dit fenomeen is ook wel bekend onder de oude volkswijsheid "Alles wat je zegt, ben je zelf".
04-09-2015, 12:31 door ben987 - Bijgewerkt: 04-09-2015, 12:41
En Turkije heeft wel iets meer last van Terroristen dan Europa. Zowel de PKK als IS zijn daar bezig..
jaja, pkk voert als enige oorlog tegen IS en als beloning doet erdogan de pkk dood bombarderen want gluiperd erdogan vindt IS eigenlijk wel in zijn voordeel, en die idiote navo heeft zich door die potentaat erdogan voor het karretje laten spannen.
.
de koerden verstoorden tijdens de laatste verkiezingen erdogans feestje, leestip...( http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/07/verkiezingen-turkije-meerderheid-voor-akp-hdp-lijkt-kiesdrempel-te-passeren/ ).... om alleenheerser te worden, daarom wil die nu via slinkse wegen op geheel islamitische wijze de koerden dood bombarderen
.
misschien eens wat gaan lezen over pkk/erdogan, hier alvast een klein beginnetje; https://nl.wikipedia.org/wiki/Koerdische_Arbeiderspartij
04-09-2015, 13:58 door Anoniem
Door Anoniem: In de psychologie is het een bekend fenomeen dat entiteiten die zelf immoreel gedrag vertonen dit graag op anderen projecteren. Dit fenomeen is ook wel bekend onder de oude volkswijsheid "Alles wat je zegt, ben je zelf".

Entiteiten? Je kan ook gewoon mensen zeggen hoor. En het gezegde wat je zoekt is: zoals de waard is kent hij zijn gasten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.