image

WhatsApp verbetert privacybescherming niet-gebruikers

dinsdag 3 november 2015, 10:15 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 03-11-2015, 11:47

WhatsApp heeft besloten de privacy van mensen die de populaire chat-applicatie niet gebruiken beter te beschermen, dit naar aanleiding van onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens. Twee jaar geleden publiceerde het CBP onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens door WhatsApp.

Het CBP concludeerde toen dat WhatsApp voor zijn dienstverlening van de gebruiker ook toegang kreeg tot de mobiele telefoonnummers van niet-gebruikers in zijn elektronisch adresboek. In het vervolg van dit onderzoek heeft WhatsApp toegelicht dat het technisch niet mogelijk is om zijn dienst aan te bieden zonder dat zijn gebruikers de telefoonnummers uit hun elektronische adresboek uploaden inclusief die van niet-WhatsApp-gebruikers.

WhatsApp heeft in overleg met het CBP nu een aantal maatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat WhatsApp de telefoonnummers van niet-gebruikers alleen verwerkt om WhatsApp-gebruikers elkaar te laten vinden en niet voor andere doeleinden. De maatregelen die WhatsApp heeft getroffen zorgen ervoor dat de telefoonnummers van niet-gebruikers worden gehasht, zodat de mogelijkheid van ander gebruik wordt beperkt.

Ook worden deze 'gehashte' telefoonnummers afzonderlijk bewaard. Uitsluitend een beperkt aantal technici heeft toegang tot deze gegevens. WhatsApp zal ter bevestiging van de genomen maatregelen een extern onderzoek laten uitvoeren. Door deze nieuwe bewaarmethode heeft het bedrijf volgens het CBP hierdoor nu een wettelijke basis om deze gegevens te verwerken. Hoewel WhatsApp de bevoegdheid van het CBP betwiste, besloot het wel aan het onderzoek mee te werken.

Reacties (6)
03-11-2015, 11:36 door Anoniem
Het is redelijk gemakkelijk een veel privacy vriendelijker systeem te gebruiken. Bij Signal/TextSecure bijvoorbeeld staat het gehashde telefoonnummer van de gebruiker op de server. De app haalt de telefoonnummers van de contacten uit de contactenlijst, hashed ze, en stuurt deze hashes naar de server, die dan vervolgens kijkt welke daarvan geregistreerd zijn. De server heeft dus niet eens toegang tot de nummers, alleen de hashes, en hoeft zelfs deze ook niet op te slaan.

Het CBP maar overigens ook eens naar Telegram kijken. Deze slaat standaard de nummers EN volledige naam van contacten op in plaint text op de server.
03-11-2015, 11:51 door Dozer72
sheeple sleep well, wanneer worden de mensen nu eens wakker.
er zijn alternatieven!!
03-11-2015, 12:06 door Anoniem
Door Dozer72: sheeple sleep well, wanneer worden de mensen nu eens wakker.
er zijn alternatieven!!
In het kader kritisch zijn mag maar kom altijd met 2 oplossingen (oa onderbouwd met kosten en de reden waarom eea beter is)
03-11-2015, 14:54 door Anoniem
Door Dozer72: sheeple sleep well, wanneer worden de mensen nu eens wakker.
er zijn alternatieven!!
Kun je mij uitleggen wat het alternatief is voor iemand die zelf niet op WhatsApp zit, maar wiens gegevens in het adresboek van kennissen staan?
03-11-2015, 17:06 door Dozer72
Sorry mensen ik zal eens kijken we hebben het nieuwe messenger project van TOR wat zeker de moeite waard is om te bekijken.

https://blog.torproject.org/blog/tor-messenger-beta-chat-over-tor-easily
http://tweakers.net/nieuws/106056/tor-project-brengt-betaversie-van-zijn-off-the-record-messenger-uit.html

Ook is er nog Threema kost wel wat (eenamlig €2,49) wat in Duitsland een groot succes is omdat men zich daar meer druk maakt om hun privacy.

https://threema.ch/en


Dan is er ook nog Telegram al krijgt men daar niet echt inzage in de manier van hoe men daar werkt (dus een beetje sketchy)

http://www.pcmweb.nl/nieuws/veilige-whatsapp-kloon-telegram-verre-van-veilig.html


Dan is er ook nog textsecure (nu Signal) welke vrij hoog aangeschreven staat en hier ergens op de page een topic heeft.


http://tweakers.net/reviews/3435/2/echt-veilig-communiceren-zijn-diensten-als-telegram-de-oplossing-geen-sleutels.html
03-11-2015, 17:33 door Anoniem
Om te functioneren hoeven Whatsapp servers alleen te weten welke nummers WEL ondersteuning bieden voor de client software. Het opslaan van nummers die geen Whatsapp gebruiken is dus pure spionage om profielen samen te stellen wie met wie communiceert buiten Whatsapp om.

Dit is gewoon illegaal en voer voor een rechtszaak met bijhorende schadeclaim.

Nu nog een stichting die de hufters bij Whatsapp namens alle niet klanten gaat aanklagen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.