image

Russen zouden software voor Pentagon hebben ontwikkeld

maandag 9 november 2015, 11:31 door Redactie, 2 reacties

Russische programmeurs zouden software voor het Pentagon ontwikkeld, zo blijkt uit documenten over een langlopende zaak die vorige week tot een schikking leidde. Twee Amerikaanse technologiebedrijven, NetCracker en Computer Sciences Corp. (CSC), besloten voor bijna 13 miljoen dollar te schikken.

NetCracker en CSC implementeerden software om het telecomnetwerk van het Amerikaanse ministerie van Defensie te beheren. CSC had een contract met het Pentagon voor de ontwikkeling van de software, waarbij NetCracker de onderaannemer was. Volgens de aanklacht van de Amerikaanse overheid zou NetCracker programmeurs zonder 'security clearances' voor de softwareontwikkeling hebben ingezet, ook al verplichtte het contract dat alleen personeel met de juiste bevoegdheden aan de software mocht werken.

De zaak kwam in 2011 aan het rollen toen het Pentagon door een directeur van NetCracker werd getipt dat Russische programmeurs software voor gevoelige Amerikaanse communicatiesystemen ontwikkelden, zo meldt The Daily Beast. Volgens de directeur maakte de software van de Russische programmeurs het mogelijk dat de communicatiesystemen van het Pentagon met malware besmet raakten.

"Tenminste één keer werden als gevolg van de code van de Russische programmeurs meerdere virussen op het DISA- (Defense Information Systems Agency) netwerk geladen", aldus de directeur. Hij stelt dat er uit hebzucht was besloten om de Russische programmeurs in te zetten, aangezien die veel goedkoper waren dan Amerikaanse programmeurs. Beiden bedrijven ontkennen dit echter. Of de code van de Russische programmeurs ook daadwerkelijk tot malware leidde zoals wordt beweerd wil het Pentagon niet bevestigen.

Reacties (2)
09-11-2015, 15:01 door Anoniem
Goh, waar herkennen we dit... Besluiten wegens kosten worden genomen, ten koste van veiligheid... Ach, enkel in bijna elk deel van de amerikaanse politiek... zie ook weer de safe-harbor gebeurens en TTIPP die zelfs bijna letterlijk zegt dat financieel gewin boven de wet moet kunnen staan... of minstens dat ten tijde van financieel verlies door de wet, de wet dient in te leveren...
09-11-2015, 16:30 door Anoniem
Leuke bron, The Daily Beast is vooral bekend door Rusland bashen :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.