image

Onderzoek: gelukkiger zonder Facebook

maandag 16 november 2015, 12:01 door Redactie, 22 reacties

Het Deense Happiness Research Institute heeft onderzoek gedaan naar de effecten van social media op het gevoel van welbehagen. Het zogenaamde "Facebook Experiment" bevatte de volgende opdracht: geen Facebook voor de periode van één week voor de helft van de 1095 deelnemers.

Gelukkiger

Wat bleek, al na één week voelden de deelnemers zonder Facebook zich significant gelukkiger. Op de laatste dag van het onderzoek werd aan alle deelnemers gevraagd hoe zij zich voelden. De deelnemers zonder Facebook waren en minder eenzaam dan de deelnemers met Facebook activiteit. Tevens waren de deelnemers zonder Facebook beter in staat zich te concentreren.

Reacties (22)
16-11-2015, 12:33 door Anoniem
Beste besluit dat ik in 2011 genomen heb. Feesboek de nek om draaien!
16-11-2015, 12:47 door Anoniem
Ik heb toevallig gister mijn FB account verwijderd. Juist om deze reden... Kost te veel tijd en het is allemaal onzin.
16-11-2015, 12:55 door Anoniem
Same Here! Al twee jaar zonder die onzin!
16-11-2015, 13:44 door Statera
Ik vind Facebook geen onzin, het biedt mij namelijk veel functies aan die ik erg handig vind. Ten eerste blijf ik op de hoogte van belangrijke gebeurtenissen van vrienden in het buitenland of vrienden die ik niet elke week/maand meer spreek. Ook worden vaak events gepland op Facebook waarbij je meteen kunt zien hoeveel en welke mensen er komen en bovendien ook nog adresgegevens kunt vinden. Ten derde is het hebben van een Facebook-groep ook erg handig aangezien je eenvoudig bestanden en commentaar kunt delen met een grote groep mensen. (whatsapp is hiervoor minder handig aangezien ik dan op m'n telefoon zit en ik niet goed word/powerpoint etc bestanden kan bewerken.) Ten slotte vond ik Facebook ook erg handig afgelopen weekend toen de aanslagen in Parijs plaatsvonden, hierdoor hoorde ik meteen van verschillende mensen wat ze er van vonden en ontstonden er mooie discussies. Al deze dingen vind ik toch echt wel een voordeel van Facebook en om zomaar te zeggen dat Facebook onzin is slaat naar mijn mening nergens op. Natuurlijk moet je ook dit soort diensten met mate gebruiken, te veel is nooit goed.
16-11-2015, 13:48 door Anoniem
Door Statera: Ik vind Facebook geen onzin...
Het is ook geen onzin, maar waarschijnlijk heeft dat onderzoek gemeten dat je door het wegvallen van die voordelen die
jij noemt gelukkiger wordt. Dan kan best, iets kan best heel handig zijn en je toch ongelukkig maken.
Ook zegt zo'n onderzoek alleen iets over wat er gebeurt als je een week geen Facebook gebruikt, het zegt weinig of niets
over hoe het is als je helemaal geen Facebook hebt of als het niet zou bestaan.
16-11-2015, 13:51 door Anoniem
Ik heb via Facebook contact met mensen die ik normaal nooit zie omdat ik te ver weg woon of gewoon omdat het er nooit van komt. Ik zie foto's en filmpjes van kinderen van nichtjes waar ik heel blij van word en die kinderen en foto's zou ik anders nooit zien. Ik heb contacten met mensen die dezelfde hobby's uitoefenen als ik. Ik word door anderen gewezen op nieuwtjes, activiteiten en leuke feitjes. Daarnaast zijn er wat spelletjes die ik speel en ik leuk vind. Ja, ik word wel blij van Facebook.
16-11-2015, 15:03 door Anoniem
Facebook heeft geen meerwaarde op gebied van IT security. Via Facebook krijg je teveel informatie waar je 99% niks aan hebt. Het is jammer dat er veel mensen gebruik van maken. De massa aansturen via de Facebook medium is net zo makkelijk als via de mainstream media. Daar schuilt juist het gevaar in om de massa aan te sturen wat complete chaos teweeg kan brengen.
16-11-2015, 15:37 door Anoniem
Nooit Facebook gehad en niet van plan het te nemen. Onzin van mensen en hun 'vriendjes' en 'leuke plaatjes/video's' etc etc. Ik kan mijn tijd wel beter besteden dan likes, duimpjes en plaatjes met medeleven voor wat voor ramp er vandaag is gebeurd.

Persoonlijk nooit begrepen waarom mensen hun hele hebben en houden op het internet moeten zetten en denken dat ze één of andere BNNR zijn met hun gebroken nek (half schuin en lachen als een boer met kiespijn) foto's en hoe gezellig en leuk leven ze allemaal wel niet hebben, wat vaak ook nog eens nep is, want anders hoor je er niet bij op FB. Of mensen die je dan zeggen heb je echt geen facebook?? of ik zocht nog laatst op FB naar je profiel maar kan niks vinden. Als je dan zegt dat je heel de ellende niet wil wegens privacy dan kijken ze je aan alsof je gek bent.

Bovendien het idee dat iemand als FB zo rijk is geworden door diefstal van andere mensen hun ideeen ook een reden om er met een boog om heen te lopen. Maar goed, ik ben dan ook oldskool.
16-11-2015, 16:21 door Anoniem
Zombies noem ik ze, die mensen op asosiale media, constant bezig hun hele leven te uploaden.
16-11-2015, 16:29 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 15:37 uur:
[...] Als je dan zegt dat je heel de ellende niet wil wegens privacy dan kijken ze je aan alsof je gek bent.
Ik heb een keer voorafgaand aan bezoek van familie waarvan ik weet dat ze gewend zijn om hun leven te beschrijven op Facebook, verzocht of ze dat bij het mij bezoeken achterwege wilden laten. Dus niet mijn naam, of foto's van mij of van m'n woning en van uitstapje en samen uit eten op Facebook zetten. Ik heb dat van tevoren verzocht per e-mail (héél oldskool) zodat ze thuis alvast aan dat bijzonder wereldvreemde en hilarische idee konden wennen. Bij het bezoek waren ze nóg niet uitgelachen :-)
16-11-2015, 17:12 door AceHighness
Door Anoniem: Ik heb via Facebook contact met mensen die ik normaal nooit zie omdat ik te ver weg woon of gewoon omdat het er nooit van komt. Ik zie foto's en filmpjes van kinderen van nichtjes waar ik heel blij van word en die kinderen en foto's zou ik anders nooit zien. Ik heb contacten met mensen die dezelfde hobby's uitoefenen als ik. Ik word door anderen gewezen op nieuwtjes, activiteiten en leuke feitjes. Daarnaast zijn er wat spelletjes die ik speel en ik leuk vind. Ja, ik word wel blij van Facebook.

Die foto's en filmpjes van babies en kleine kinderen zijn de reden geweest dat ik mijn account gesloten heb. Ouders denken altijd dat iedereen hun kind wil zien. Net zoals mensen met een kinderwagen voor zich niet kijken bij het oversteken, iets in hun hoofd zegt... Ik ben nu een ouder, en iedereen Is nu ondergeschikt. Iedereen stopt toch voor een kinderwagen?
16-11-2015, 18:11 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb toevallig gister mijn FB account verwijderd. Juist om deze reden... Kost te veel tijd en het is allemaal onzin.

... wat heb je precies verwijderd denk je...?

@ Iedereen die het handig lijkt om contact te houden met mensen die ver weg wonen: al eens gedacht aan email, irc of skype?

@ Iedereen die het handig lijkt om contact te houden met mensen die vlakbij wonen: al eens gedacht om gezellig bij elkaar te gaan zitten ipv eenzaam in een hoekje als een zombie naar een schermpje blijven staren?

Ik weet niet of het triest of lachwekkend gevonden moet worden als je bv in een sportcentrum mensen alleen hun telefoon ziet koesteren ipv te sporten en met andere mensen te praten. Het is net alsof men in het echte leven niet meer met echte mensen durven te praten. En als ze dat wel doen praten ze alleen maar over zichzelf, want dat is nu eenmaal wat ze geleerd hebben van sociale media, dat zij het centrum van belangstelling zijn. En als je dan kijkt over welke imbiciel-onbenullige dingen mensen discussiëren dan zou je helemaal verdrietig worden; gewoon maar wat eruit kramen om maar iets te vertellen te hebben. En dan heb je ook nog van die dwangmatige facebook-verslaafden die gewoon in het verkeer door blijven gaan met het gevolg dat ze de medemens in levensgevaarlijke situaties brengen.

Dan kan ik me best voorstellen dat je je na het dumpen van asociale media weer een beetje mens gaat voelen...
16-11-2015, 20:04 door Anoniem
Ik ben er nooit aan begonnen dus mis ik niets!
16-11-2015, 21:46 door Anoniem
Door Spiff:
Door Anoniem, 15:37 uur:
[...] Als je dan zegt dat je heel de ellende niet wil wegens privacy dan kijken ze je aan alsof je gek bent.
Ik heb een keer voorafgaand aan bezoek van familie waarvan ik weet dat ze gewend zijn om hun leven te beschrijven op Facebook, verzocht of ze dat bij het mij bezoeken achterwege wilden laten. Dus niet mijn naam, of foto's van mij of van m'n woning en van uitstapje en samen uit eten op Facebook zetten. Ik heb dat van tevoren verzocht per e-mail (héél oldskool) zodat ze thuis alvast aan dat bijzonder wereldvreemde en hilarische idee konden wennen. Bij het bezoek waren ze nóg niet uitgelachen :-)

Maar hielden ze zich eraan?
Hoe controleer je dat?
Wat doe je als iemand misschien wel juist daarom precies doet wat jij niet wilde?
Want dat is het chantabele risico dat je loopt als je dit vraagt, je stelt je kwetsbaar op en waar je je kwetsbaar opstelt zullen er juist mensen zijn die daar overheen moeten.
Jij dus toch stiekem met je kop op facebook, met foto's genomen in jouw huis, vol metadata inclusief geolocatie en getagged met je volledige naam.
Een macho lesje voor die mallotige mafkees, lachen was dat!
16-11-2015, 22:50 door Anoniem
Door Spiff:
Ik heb een keer voorafgaand aan bezoek van familie waarvan ik weet dat ze gewend zijn om hun leven te beschrijven op Facebook, verzocht of ze dat bij het mij bezoeken achterwege wilden laten.
Goeie actie. Ik ben nog verder gegaan: bij verjaardagen e.d. vraag ik de mensen hun telefoon, bij het betreden van mijn huis, uit te zetten, dus geen vliegtuigmodus o.i.d., maar helemaal uit. Ook geen foto's maken, behalve met gewone camera's. Hadden we gelijk voor de rest van de avond een hele zinnige discussie over privacy en uiteindelijk vond iedereen het een goed idee en respecteerde iedereen mijn verzoek. Geweldige avond gehad.

Als ik bij anderen op bezoek ga, verzoek ik iedereen mij niet te fotograferen. Ook dat wordt gerespecteerd.
16-11-2015, 22:53 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 21:46 uur:
Maar hielden ze zich eraan?
Ja hoor. Het is aardige familie.
En zouden ze o zo stout zijn geweest me stiekem tóch op Facebook te zetten, dan hoop ik dat m'n aanschijn Facebook deed vastlopen. "Facebook crash door malle snuit." Was dat toen niet in het nieuws? :-)
17-11-2015, 12:03 door Anoniem
Als vrienden of bekende
Door Anoniem:
Door Spiff:
Ik heb een keer voorafgaand aan bezoek van familie waarvan ik weet dat ze gewend zijn om hun leven te beschrijven op Facebook, verzocht of ze dat bij het mij bezoeken achterwege wilden laten.
Goeie actie. Ik ben nog verder gegaan: bij verjaardagen e.d. vraag ik de mensen hun telefoon, bij het betreden van mijn huis, uit te zetten, dus geen vliegtuigmodus o.i.d., maar helemaal uit. Ook geen foto's maken, behalve met gewone camera's. Hadden we gelijk voor de rest van de avond een hele zinnige discussie over privacy en uiteindelijk vond iedereen het een goed idee en respecteerde iedereen mijn verzoek. Geweldige avond gehad.

Als ik bij anderen op bezoek ga, verzoek ik iedereen mij niet te fotograferen. Ook dat wordt gerespecteerd.

Kwestie van opvoeden dus, helemaal niet zo gek gedaan eigenlijk. En als dat niet werkt kun je je altijd nog bot opstellen. Wil je niet dat je smartphone in het toilet beland dan stop je m nu weg. Vriendelijk vragen werkt meestal niet; men snap er gewoon niets van dat er ook mensen zijn die niet hun hele leven uploaden en kijken je vervolgens aan als een opgezette uil.

Irritanter wordt het als je in een openbare gelegenheid zoals bv een restaurant zit te dineren en een tafel verder zitten van die malloten constant te filmen en fotograferen. Jij komt daar voor gezelligheid en ontspanning en niet om onderdeel van een documentaire te worden. Vaal blijven aankijken of je middelvinger opsteken is dan een discreet iets. Klagen bij de bediening is er ook een.

Echter, wat kan je doen als iedereen met een Google Glass gaat rondlopen om alles op Facebook te posten? Iedereen een blauw oog slaan of verf in het gezicht spuiten? Je kan moeilijk mensen gaan vragen hun bril af te zetten.
17-11-2015, 16:22 door Anoniem
Maar hielden ze zich eraan? Hoe controleer je dat? Wat doe je als iemand misschien wel juist daarom precies doet wat jij niet wilde? Want dat is het chantabele risico dat je loopt als je dit vraagt, je stelt je kwetsbaar op en waar je je kwetsbaar opstelt zullen er juist mensen zijn die daar overheen moeten.

Lol, zijn dit bij jou dan werkelijk zaken die je je moet afvragen, wanneer je een vraag stelt aan je eigen familie leden ? Ben je dan echt bang dat ze je gaan chanteren ? ;))
17-11-2015, 20:27 door Anoniem
Wat een geweldige discussie. En kan er zo de facebook verslaafden eruit halen.

Ik kan mij in de onderzoeker helemaal vinden. Zelf heb ik dit ondervonden met whatsapp. Het was altijd zo dat ik verplicht werd om te antwoorden. Ik weiger dit vanaf nu. Wanneer het belangrijk is zet ik hem op ongelezen, en bepaal ik zelf wel wanneer ik hierna ga kijken. Ik ben er een stuk positiever door geworden.

Op facebook het zelfde. Je ziet alleen maar shit langskomen. Ik hoef niet te weten wat er in Frankrijk gebeurd. Er word elke dag gemoord en onhumaan gedaan. Maar als er ook maar 1x een aanslag gebeurd in een westers land dan is het wereld nieuws. Iets wat ik persoonlijk te belachelijk voor woorden vind.

Stel dat je zelf word vermoord, kom jij ook op tv? NEE
Wanneer Wilders word vermoord krijg je wereldnieuws.
Wat is het verschil tussen mij en hem? Juist, die kop komt elke week op tv, zijn bedrag op zijn rekening heeft iets mooiere cijfers en is "politicus".

Ik ben fel tegen facebook, terwijl ik het nog wel heb. Hier kijk ik 1x per maand op, en dat vind ik nog te veel.
Weg met die anti-social media.
17-11-2015, 21:54 door Anoniem
Door Anoniem 20:27 Ik ben er een stuk positiever door geworden.
Ga zo door
19-11-2015, 14:12 door Anoniem
live is what happens while you're busy looking @ your phone
29-04-2016, 18:44 door Jweide88 - Bijgewerkt: 29-04-2016, 18:45
[Verwijderd door moderator]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.