image

Is het toegestaan om kentekens op openbare fora te plaatsen?

woensdag 18 november 2015, 15:05 door Arnoud Engelfriet, 18 reacties

ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Is het toegestaan dat derden je kenteken op een openbaar forum plaatsen samen met datum en tijdstip dat men je gespot heeft? Dat kan dan zijn om over je auto te praten, of om je uit te maken voor wegmisbruiker.

Antwoord: Een kenteken wordt gezien als een persoonsgegeven, omdat het te herleiden is tot de eigenaar van de auto. Dat je daarvoor langs de RDW moet, is niet relevant. (En soms kan het ook zonder RDW: mensen kunnen een advertentie plaatsen waarin ze met naam en dergelijke hun auto te koop aanbieden.)

Een persoonsgegeven publiceren mag alleen als je dat onder de Wet bescherming persoonsgegevens kunt rechtvaardigen. Toestemming is de meest gehoorde rechtvaardiging, maar die is er in dit geval niet.

In principe kom je dan uit bij de restcategorie van de eigen dringende noodzaak. Je zegt dan, ik kan geen toestemming vragen, ik heb een legitiem belang en daarvoor is het een absolute noodzaak dat ik dit gegeven publiceer, bovendien heb ik zo veel mogelijk rekening gehouden met de privacy van de persoon over wie het gaat.

Het legitiem belang zou hem hier zitten in die discussie, dat is immers een beroep op de vrijheid van meningsuiting. In principe is dat al snel gerechtvaardigd, tenzij de discussie niet meer is dan belachelijk maken en afzeiken zonder enige werkelijke discussie of debat. "Deze auto is een wegmisbruiker" zou ik al net aan de goede kant van de grens vinden zitten, als de beelden dat duidelijk laten zien.

Alleen dat rekening houden met de privacy, wat moet je daar dan mee? Ik denk dat dat er toch al snel op neerkomt dat het nummerbord uitgeblurd moet worden. Dat is immers niet echt nodig voor de discussie over wegen misbruiken of om je mening over de auto te geven, positief of negatief. Natuurlijk, met nummerbord kunnen anderen de auto herkennen, maar hoe relevant is dat?

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (18)
18-11-2015, 15:14 door Anoniem
Het enige legitieme dat ik kan bedenken, is een verzoek op een forum, aan de bestuurder van auto met kenteken xx-YYY-x, om contact op te nemen met degene die het bericht post. Dit zonder duidelijke opgave van redenen, want anders kan dat al een overtreding zijn.

Op die manier kun je dan in contact proberen te komen met de bestuurder, omdat er een schade moet worden afgehandeld (ongeacht wie er fout is), wanneer iemand iets is verloren (b.v. de kentekenplaat).
18-11-2015, 15:18 door Anoniem
Er worden nogal wat filmpjes online gezet van wegmisbruikers die met een dashcam zijn gemaakt. Het gaat dan om gedrag dat voor iedereen zichtbaar wordt vertoond op de openbare weg. Het beroep op privacy is dan niet erg sterk.
18-11-2015, 15:20 door Anoniem
Des te meer een punt om politie-volg-programma's zoals wegmisbruikers eens goed op de vingers te tikken.
Komt nog bij dat er overheidsmiddelen voor commerciële doeleinden worden misbruikt.
Hebben ze anders voor het vrijwillig vervoeren van de cameraploeg geen taxi-vergunning nodig?
En in welke mate is het filmen in c.q. gericht naar de binnenkant van een auto privacy-schendend? (Dat is namelijk niet meer de openbaar terrein)
18-11-2015, 15:24 door Anoniem
Dan hebben Facebook, Instagram, Flickr, etc etc. een stevig mooi blurklusje te klaren, aankomende week...
18-11-2015, 15:37 door Anoniem
Ik vraag me af of je gelijk hebt, want ik citeer
Kentekens van motorvoertuigen zijn persoonsgegevens voor degenen die toegang hebben tot het kentekenregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Zij kunnen immers tenaamstelling van het kenteken zonder bijzondere inspanning te weten komen. Voor personen die geen toegang hebben tot de tenaamstellingsgegevens uit het kentekenregister, zijn kentekens geen persoonsgegevens indien redelijkerwijs ook niet te verwachten valt dat die gegevens langs een omweg (eventueel door derden) zullen worden herleid. Het hangt dus van de context van het gebruik af of het wel of niet gaat om persoonsgegevens.
Bron:https://cbpweb.nl/nl/over-privacy/wetten/wbp-naslag/hoofdstuk-1-algemene-bepalingen-art-1-tm-5/artikel-1-sub-wbp

Ja, een kenteken is een persoongegeven onder een omstandigheid.
18-11-2015, 15:56 door Anoniem
Zou bijna gaan denken dat de TS een volvo heeft en door gereden is na een ongeluk in Rotterdam :)
18-11-2015, 16:09 door Anoniem
Het voorbeeld is niet alleen een privacy geval maar ook van toepassing is smaad. Het is niet nodig een kenteken op internet te zetten met daarbij een video of tekst. Als je iemand wilt aanpakken moet je bij de politie aangifte doen. Zo werkt dat in een rechtsstaat.
18-11-2015, 16:30 door Anoniem
Ik zag onlangs een bericht op social media waarbij iemand, die aangereden was door een ander, een oproep deed. De veroorzaker van de aanrijding was doorgereden en was daadwerkelijk gevlucht. Door rood gereden, links voorsorteren en rechts afslaan etc. Het slachtoffer publiceerde het kenteken en merk en type auto van de veroorzaker met een oproep dit de delen en (aan de dader) zich te melden omdat het slachtoffer anders naar de politie zou gaan om aangifte te doen.

Je zou kunnen redeneren dat er in dat geval een "legitiem belang" bestaat om de schade netjes af te wikkelen en de dader de kans te geven dit te doen zonder aangifte bij de politie. Aan de andere kant kon het slachtoffer ook gelijk naar de politie stappen waardoor het verspreiden van deze gegevens helemaal niet noodzakelijk was.

Aan beide kanten is een element wat de dader schade berokkend maar ook een element dat voordeel oplevert voor de dader.

Hoe zwaar weegt in dit geval het privacy aspect (even los van een morele discussie)?
18-11-2015, 18:18 door Anoniem
Door Anoniem: Des te meer een punt om politie-volg-programma's zoals wegmisbruikers eens goed op de vingers te tikken.
Komt nog bij dat er overheidsmiddelen voor commerciële doeleinden worden misbruikt.
Hebben ze anders voor het vrijwillig vervoeren van de cameraploeg geen taxi-vergunning nodig?
En in welke mate is het filmen in c.q. gericht naar de binnenkant van een auto privacy-schendend? (Dat is namelijk niet meer de openbaar terrein)

Eentje om de zaak net nog wat ingewikkelder mee te maken. Het is nog één ding om zware verkeersovertreders op die manier te filmen, maar ik ken ook afleveringen van Blik op de Weg waarbij de politie zelf de fout maken (ze meenden dat iemand geen gordel aanhad, maar wat ze niet konden zien was dat die een speciale vierpuntsgordel droeg), een opvallend model auto zagen, een keer iemand die zich juist (in hun eigen woorden) meer dan voortreffelijk aan de snelheid hield en dergelijke. Dat gaat meestal goed, maar kan heel verkeerd uitpakken en zonder persoonlijke (en vertrouwelijke) gesprekken met de personen kom je daar niet per se achter. Ook andere programma's heb ik al een paar keer opgemerkt dat ze over de rode lijn gingen tussen schuldigen en onschuldigen benadelen. Bij Opsporing Verzocht brachten ze recent niet verdachten, maar getuigen die ze zochten in beeld. Of iedereen dat onderscheid ook snapt... En of de voorstanders van dit alles ook beseffen dat de bekende kreet: "Als je niets te verbergen hebt, heb je niets te vrezen" ook de verplichting met zich meebrengt dat waar te maken...
18-11-2015, 18:43 door Dick99999 - Bijgewerkt: 18-11-2015, 18:46
Door Arnoud Engelfriet:Antwoord: Een kenteken wordt gezien als een persoonsgegeven, omdat het te herleiden is tot de eigenaar van de auto. Dat je daarvoor langs de RDW moet, is niet relevant. (En soms kan het ook zonder RDW: mensen kunnen een advertentie plaatsen waarin ze met naam en dergelijke hun auto te koop aanbieden.)
Eerder schreef Arnoud Engelfriet genuanceerder over of een kenteken een persoonsgegeven is:
21-12-2011, 15:06 door Arnoud Engelfriet: Pardon, een kenteken is wel dégelijk een persoonsgegeven naar Nederlands recht! Zodra iemand met hooguit een redelijke inspanning het kenteken naar NAW-gegevens kan vertalen, is sprake van persoonsgegevens. Ook als de koppeling/vertaling niet triviaal is.
zie https://www.security.nl/posting/34612/Juridische+vraag%3A+heeft+wegmisbruiker+recht+op+privacy

Het komt er dan op neer wat 'hooguit een redelijke inspanning' is. Kan het als redelijk geïnterpreteerd worden als die informatie alleen onder bijzondere omstandigheden voor mij via de RDW toegankelijk is? Of is er tussen 2011 en 2015 iets veranderd op dit gebied?
19-11-2015, 00:31 door Anoniem
Door Anoniem: Het voorbeeld is niet alleen een privacy geval maar ook van toepassing is smaad. Het is niet nodig een kenteken op internet te zetten met daarbij een video of tekst. Als je iemand wilt aanpakken moet je bij de politie aangifte doen. Zo werkt dat in een rechtsstaat.
De politie gaat je geen naam en adres geven om je schade te regelen, want "civiel".
19-11-2015, 08:10 door Anoniem
Door Anoniem: Het enige legitieme dat ik kan bedenken, is een verzoek op een forum, aan de bestuurder van auto met kenteken xx-YYY-x, om contact op te nemen met degene die het bericht post. Dit zonder duidelijke opgave van redenen, want anders kan dat al een overtreding zijn.

Op die manier kun je dan in contact proberen te komen met de bestuurder, omdat er een schade moet worden afgehandeld (ongeacht wie er fout is), wanneer iemand iets is verloren (b.v. de kentekenplaat).
Het spijt me, maar op het moment dat er nog een schade verhaald moet worden is degene die daar gezocht wordt al hartstikke strafbaar... doorrijden mag niet zomaar.
19-11-2015, 09:08 door Anoniem
Als je als een aso door het verkeer gaat zonder rekening te houden met je mede weggebruiker en deze daarbij ook nog in gevaar brengt dan kan je jezelf ook afvragen of je recht hebt op privacy.
19-11-2015, 09:16 door Anoniem
Door Anoniem: Zou bijna gaan denken dat de TS een volvo heeft en door gereden is na een ongeluk in Rotterdam :)

Is ook het eerste wat bij mij opkwam: Is TS een van die kanspareltjes die heeft mogen stralen in een van de TV-programma's of misschien wel op GeenStijl?

En, over die koppeling tussen kenteken en NAW gegevens....... Die koppeling is er idd bij het RDW, maar is die ook voor iedereen toegankelijk? Volgens mij niet voor 'gewone' mensen zoals ik (ook niet in 'bijzondere' gevallen).
Het wordt wel anders vanneer er vervolgens in dat forum meer informatie over de bestuurder wordt gegeven door mensen die de betreffende auto kennen.

Door Anoniem:Ook andere programma's heb ik al een paar keer opgemerkt dat ze over de rode lijn gingen tussen schuldigen en onschuldigen benadelen. Bij Opsporing Verzocht brachten ze recent niet verdachten, maar getuigen die ze zochten in beeld. Of iedereen dat onderscheid ook snapt...
Die aflevering heb ik toevallig ook gezien en ik was hoogst verbaasd hierover. Onbegrijpelijk dat er in die zaak de keuze is gemaakt mensen herkenbaar in beeld te brengen die niets met de zaak te maken hadden.....
19-11-2015, 11:05 door Anoniem
Door Anoniem: Als je als een aso door het verkeer gaat zonder rekening te houden met je mede weggebruiker en deze daarbij ook nog in gevaar brengt dan kan je jezelf ook afvragen of je recht hebt op privacy.

Dat is zo maar als morgen jouw auto met kenteken op Internet staat met de vermelding van verkeersaso dan zul je toch wel behoefte hebben aan wat hoor en wederhoor.
Staat het eenmaal op Internet dan heb je het er niet zomaar weer af.

In de tijd van de schandpalen kon je ook niet zomaar iemand aan de schandpaal hangen, daar ging een proces aan vooraf.
19-11-2015, 14:14 door Anoniem
Stel nu eens dat het niet om (vermeende) wegmisbruikers gaat, maar om een opsomming van kentekens van wagens die bij een homo-ontmoetingsplaats worden gespot. Gevoelsmatig gaat dat verder, en dan zou de afweging eerder richting onrechtmatig gaan, maar waarom eigenlijk?

Uiteindelijk kan alleen degene over wie de gegevens gaan een juiste inschatting maken van de ernst van de inbreuk op zijn persoonlijke levenssfeer. Dat zou reden moeten zijn voor grote terughoudendheid.
24-11-2015, 09:55 door Anoniem
Zag laatst op facebook een post met meerdere fotos van auto met kenteken die een hond achterliet op de openbare weg. Is dat dan wel toegestaan? Lijkt me meer openbare shaming, en dus laster?
24-11-2015, 21:56 door Anoniem
Door Anoniem: Zag laatst op facebook een post met meerdere fotos van auto met kenteken die een hond achterliet op de openbare weg. Is dat dan wel toegestaan? Lijkt me meer openbare shaming, en dus laster?

Zeker geen laster omdat het daarbij moet gaan om een beschuldiging die onwaar is. Bovendien is het toegestaan om op de gevoelige plaat vast te leggen wat er zoal op de openbare weg te zien is. Als men daardoor wordt geschaad, zou men zich wel kunnen beroepen op het portretrecht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.