image

Grote Windows 10-update verwijdert ongevraagd apps

dinsdag 24 november 2015, 14:54 door Redactie, 15 reacties

De grote Windows 10-update die Microsoft deze maand heeft uitgebracht blijkt verschillende apps ongevraagd te verwijderen. Het gaat onder andere om CPUID, CPU-Z en Speccy, programma's waarmee informatie over de hardware van de computer kan worden opgevraagd en gemonitord.

Ook het AMD Catalyst Control Center, voor het instellen van de videokaart, wordt door de "November update" verwijderd, zo blijkt uit klachten van gebruikers op verschillende fora en Twitter. De November update verscheen twee weken geleden en zou de prestaties van het besturingssysteem verbeteren. Het blijkt echter ook programma's te verwijderen die niet worden ondersteund, tot grote woede van gebruikers.

Hoewel Microsoft geen toestemming vraagt om de apps te verwijderen, laat Windows 10 wel weten dat het programma's heeft verwijderd. Verschillende gebruikers melden dat ze de applicaties in kwestie nadat die waren verwijderd opnieuw zonder problemen op Windows 10 hebben geïnstalleerd.

Reacties (15)
24-11-2015, 15:08 door Anoniem
Als je alle applicaties er af gooit nemen de prestaties zeker toe. :P
24-11-2015, 15:19 door Anoniem
Bij een upgrade van Windows 7 naar Windows 8 heb ik veel problemen gehad toen AMD Catalyst Control Center nog geinstalleerd stond. Na verwijdering was dat opgelost. Dus ik zou er niet persé rouwig om zijn. Het zou wel netter zijn, om tijdens de aanloop naar de update op die software te scannen en te melden, dat die tijdens de update worden verwijderd. Uiteraard met een verklaring waarom en eene betand met linkjes om compatibele versies na de update te kunnen installeren.
24-11-2015, 15:32 door Anoniem
Gaat de goede kant op.
Met welke update zou het zichzelf in het kader van PUP gaan verwijderen?
24-11-2015, 16:22 door Anoniem
Door Anoniem: Bij een upgrade van Windows 7 naar Windows 8 heb ik veel problemen gehad toen AMD Catalyst Control Center nog geinstalleerd stond. Na verwijdering was dat opgelost. Dus ik zou er niet persé rouwig om zijn. Het zou wel netter zijn, om tijdens de aanloop naar de update op die software te scannen en te melden, dat die tijdens de update worden verwijderd. Uiteraard met een verklaring waarom en eene betand met linkjes om compatibele versies na de update te kunnen installeren.
Woorden als 'netter' en 'verklaring' komen niet voor in ht woordenboek van Microsoft.
24-11-2015, 18:59 door linuxpro - Bijgewerkt: 24-11-2015, 18:59
Waarom zou dit tot klachten leiden? In de gebruikersovereenkomst (dat scherm met heel veel lettertjes waar iedereen op akkoord klikt) staat dat Microsoft zonder tussenkomst van de gebruiker onderdelen mag stoppen, starten, aan mag passen, programma's of onderdelen ervan mag installeren, updaten en verwijderen.

Daar ga je dus als WIndows gebruiker mee akkoord, dus ook niet klagen als Microsoft daarvan gebruik maakt.
24-11-2015, 19:08 door karma4
Wat mij meer opvalt in het woordgebruik. "apps" en dan gaat het om zelf geïnstelleerde software.
Ooit heette dat vroeger het programma. Het woordgebruik was dat je de floppy er in moest stoppen. Het zelfde soort object dat na 40 jaar een "app" heet. Dan zijn we in 40 jaar niet veel opgeschoten met ICT begrjp
24-11-2015, 19:58 door Anoniem
Door linuxpro: Waarom zou dit tot klachten leiden? In de gebruikersovereenkomst (dat scherm met heel veel lettertjes waar iedereen op akkoord klikt) staat dat Microsoft zonder tussenkomst van de gebruiker onderdelen mag stoppen, starten, aan mag passen, programma's of onderdelen ervan mag installeren, updaten en verwijderen.

Daar ga je dus als WIndows gebruiker mee akkoord, dus ook niet klagen als Microsoft daarvan gebruik maakt.

Leuk, maar denk je dat iemand dat ook maar gaat doorlezen? De meeste zinnen uit een gemiddelde EULA zijn niet te begrijpen voor gewoon arbeidersvolk. Natuurlijk, theoretisch heb je gelijk.

Enfin, dit zal nog maar het begin zijn. Ik verwacht dat Windows 10 naast geforceerde updates, niet-uitschakelbare spyware, het ongevraagd en ongewenst verwijderen van applicaties binnenkort nog veel meer van dit soort 'functies' gaat krijgen.
24-11-2015, 21:53 door Anoniem
Blij dat ik er alles aan gedaan heb om bij Windows 7 te blijven.

Had in eerste instantie gedacht om in de loop van 'het (Windows 10) jaar' alsnog over te stappen, maar geen haar op m'n hoofd die daaraan denkt.

Ik ben me bewust dat ik in 2020 araan zal moeten geloven, maar dat is gelukkig nog een paar jaartjes verder. Dat ik er dan eventueel voor zal moeten betalen neem ik dan maar voor lief. Of misschien toch Linux, dat weet ik nog niet zo, ben op zich verknocht aan de Windows interface en gebruik programmas die op Linux niet draaien of niet te krijgen zijn (ja inderdaad getest/gecheckt).

Hopelijk is er tegen 2020 toch wat veranderd, je zou denken dat er toch ook wetten zijn die de uitgebreide privacyinbreuk van MS zouden moeten verbieden. In elk geval zullen de ergste kinderziektes er dan hopelijk wel uit zijn. Zoals het nu gaat bij uodates moet ik werkelijk niet aan denken wat me dan te wachten staat.

En het zit er dik in dat ik tegen die tijd andere PC's nodig zal hebben. Dan heb ik in elk geval het voordeel niet met die 'Upgrade malaise' mee te hoeven doen, maar een PC koop waar Win10 netjes voorgeinstalleerd is en klopt met de drivers die nodig zijn voor de betreffende PC. Dan is de kans dat er drivers zijn voor mijn randapparatuur ook groter, want de betreffende fabrikanten hebben dan ruim de tijd gehad om zich aan Win10 aan te passen. Daar schort (voorzover ik heb gelezen) nu wel het een en ander aan.

Ik denk dus dat Windows 7 voor veel mensen hetzelfde wordt als destijds Windows XP: zo lang mogelijk mee doorgaan, totdat het je onmogelijk wordt gemaakt omdat er geen beveiligingsupdates worden geleverd. Dan kun je er ook niet meer mee bankieren etc. dus dan moet je wel iets anders nemen. Helaas!
24-11-2015, 23:20 door dilbert55
Windows schiet zich op deze manier lelijk in de voet, een overstap naar een ander OS is dan heel aantrekkelijk, google werkt er al aan en Linux gaat er wel bij varen.
24-11-2015, 23:45 door Anoniem
Na de Windows update (1511) werkte ESET Smart Security 9 niet goed meer. HIPS en internetbankieren laten het af weten met diverse foutmeldingen (waaronder geen communicatie mogelijk met OS). Ook nadat alles was verwijderd d.m.v. een opschoontool. Alle anderen software werkt wel prima. Na de desktop ook de laptop met exact het zelfde probleem! Herkend iemand dit probleem?
25-11-2015, 09:05 door Anoniem
Gaan we nu elke windows update hier bespreken ?
Dat microsoft software op uw computer kan verwijderen is geheel volgens de specificaties van windows en dus eigenlijk geen nieuws.
25-11-2015, 09:06 door Anoniem
Door dilbert55: Windows schiet zich op deze manier lelijk in de voet, een overstap naar een ander OS is dan heel aantrekkelijk, google werkt er al aan en Linux gaat er wel bij varen.
Welnee, die 0,05% * die begrijpt wat er gaande is en er ook nog zoveel bezwaar tegen heeft dat hij/zij overstapt naar
Linux zal voor Microsoft en ook Linux geen merkbare impact hebben.
(*) Totaal uit de lucht gegrepen percentage.
29-01-2016, 16:52 door Anoniem
Na de Windows 10 update in november/december was ik het programma Bitdefender Internet Security kwijt. Na wat zoeken terug gevonden en weer ingeschakeld, maar de update van gisteren (28-1-2016) heeft echt alles van Bitdefender verwijderd. Ik heb systeemherstel gedaan en toen had ik de gegevens terug, maar Bitdefender deed niets... Programma was niet compatible met Windows 10, maar dit herstellen lukte ook niet. Uiteindelijk probeerde ik Windows Defender dan maar aan te zetten, maar dit werkte nog geen 10 seconden...daarna alles weer uitgeschakeld, waarbij werd verteld dat ik een van de twee (Bitdefender óf Windows Defender) in moest schakelen. Ging dus niet... Pas na het verwijderen van alle Bitdefender componenten kreeg ik Windows Defender aan de praat. Je moet toch wat, nietwaar? Bitdefender is een legaal betaald programma en het is gewoon schandalig dat Microsoft dit op eigen houtje verwijderd. Geen aankondiging, niks. Microsoft heeft nog niet op mijn klacht gereageerd. Bitdefender is ook nog niet met een oplossing gekomen, maar misschien komt dat nog. Het is nu immers weekend... Geen goed woord over voor Windows 10, want die bleef me dit flikken en nu dus met een definitief einde van Bitdefender.
19-07-2016, 20:21 door frankyboy
Heb na een windows10 update een gigantisch probleem.
Alle apps die op de computer stonden zijn ongevraagd verwijderd door windows 10.
Ik heb nu een bestandje genaamd "verwijderde apps" en daar staan alle programma's in die op de computer stonden. Zelfs microsoft office 2007 en de canon printerprogramma's alle cyberlink programma's en ook windows live Essentials.
Het hele overzicht van verwijderde apps is anderhalve bladzijde groot.
Het programmaoverzicht in configuratie scherm is op 1 ding na leeg.

Help, ik ben hierdoor dus alles van programma's kwijtgeraakt.
26-09-2016, 18:08 door Anoniem
Hallo,

we zijn nu 2 maanden verder en geen reactie?
Ik heb op school hetzelfde probleem na Windows 10 te hebben vernieuwd.
9 pc's zijn ALLES kwijt; ook eigen Microsoft software (office 2016) en alle Adobe producten.

Serieuze misser van Microsoft.
Wat nu?
Compleet herbeginnen installeren? Kost veel tijd.

groeten
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.